село Нановица

Нановица – Селото е основано от заможния турски бей Али, чийто конак се намира в селото и до днес е запазен. Оттам и названието на селото сред местното население - "Конак".

Културни и природни забележителности

Хижа "Нановица" се намира на 3 км. от тракийското светилището на Орфей край село Татул.

Старинната къща "Конака" на Али Бей се намира в центъра на селото.

* Почивна база "Нановица" - РЗ Кърджали

Почивната база се намира в югоизточния дял на Родопа планина, на 30 км. от гр. Кърджали, на 15 км. от гр.Момчилград и на 500 м. от с. Нановица. Базата разполага с 22 легла разположени в единични апартаменти, две стаи с по две легла и четири стаи с по четири легла. Всички стаи са със собствени санитарни възли. Базата е изградена на брега на два микроязовира в борова гора. Близо до нея са следните забележителности:

Природният феномен "Вкаменената гора" - 5 км.

Язовир "Студен кладенец" - 10 км.

Еленово стопанство "Студен кладенец"

Резерват “Вълчи дол”

Мегалитен паметник "Татул" - 3 км. Вторият по големина, след "Перперикон", скален паметник на траките в България. Легендата гласи, че там е гроба на Орфей. Има следи, доказващи, че хълмът е древна обсерватория за наблюдение на изгрева и залеза на Слънцето.

До почивната база се стига с влак до гр. Кърджали или гр. Момчилград. От Кърджали до Момчилград има автобуси на всеки половин час през работните и на всеки час през почивните дни, а от Момчилград за ПБ "Нановица" тръгват автобуси в: 8.30,10.30,12.00,14.30,16.30 и в 17.00.

ЛОВНО СТОПАНСТВО “НАНОВИЦА”

Ловно стопанство “Нановица” се намира в Родопите и е една от предпочитаните дестинации както от българските любители на лова, така и от чуждестранни. Красотата на Родопите и нейната природа са обещаващи фактори за един успешен ловен излет.базата разполага с 22 легла разпределени в стаи с 2 и 4 легла както и един апартамент, всяка стая е със собствен санитарен възел. На разположение са веранда, лятна беседка, охраняем паркинг, голям салон с камина, бар и кухня както и професионален готвач. Базата работи целогодишно, а разположението и — между два язовира и борова гора е изключително подходящо за отдих , ловен и риболовен туризъм. На брега на язовир “Студен Кладенец” е разположено еленовото стопанство на базата, едно от най-добрите дивечовъдни стопанства в България. На площ от няколко хиляди декара живеят стотици благородни елени, сърни, диви прасета и елени-лопатари. Гостите на база Нановица, които обичат риболова, имат неподозирани възможности за приятен отдих. Река Върбица е богата на черна мряна, скобар и речен кефал. Във водите на язовир "Студен кладенец" са улавяни рекордни екземпляри от най-големия речен хищник — сомът.

В цената влиза: Ловен гид, транспорт, нощувка. Забележка: Ловните стопанства са с международни сертификати за трофеите (легални документи за изнасяне на трофеите от страната)

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос