село Груево

Gruevo

сЕЛО ГРУЕВО Отстои на около 7 км северно от гр. Момчилград, на 12 км югоизточно от областния град Кърджали, на 56 км югозападно от гр. Хасково, на 106 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 252 км в същата посока от столицата – гр. София.

Селото се намира на по-малко от километър от главен път Е 85. Редовен автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Селището е разположено в Източните Родопи, в район с планински релеф и средна надморска височина около 470 м. Близо до селото преминава река Върбица. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски, като за него са характерни меките зими и продължителните, горещи лета. Земите в района са подходящи за отглеждането на лозя, овощни дървета, тютюн и зърнени култури.

Населението наброява около 680 души.

Селото разполага с относително добре изградена инфраструктура, уредена с асфалтирани и осветени улици. Тук има кметство и джамия. Освен това, на разположение на жителите са основно училище "Никола Йонков Вапцаров", целодневна детска градина "Слънце", както и читалище " Единство". Медицинска помощ може да бъде получена на територията на село Глухар /6 км северно/ от един общопрактикуващ лекар.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос