Екопътеки

Екопътека „Вкаменената гора” 
Основна табела 1 бр. 100 х 80 page 0001
Община Момчилград направи по-лесно достъпна за туристи Вкаменената гора, която е на 30 милиона години, като изгради екопътека, преминаваща по едни от най-атрактивните туристически забележителности в района. Финансирането на проекта е осигурено от Местна инициативна група "Момчилград-Крумовград” по Програмата за развитие на селските райони.

Екопътеката най-общо може да се обобщи в следните участъци:1-ви Резерват „Боровец” – „Вкаменена гора” и 2-ри „Вкаменена гора” – „Харман кая”. Маршрутът на туристическата екопътека започва от съществуваща горска беседка и продължава в посока североизток към природна забележителност „Вкаменена гора“.
Вкаменената гора е уникална в света, като в резултат на подводна вулканична дейност преди 25-30 милиона години лава е засипала гората и дърветата, които за разлика от други подобни гори са се съхранили прави под пластовете пепел.2 бр. информационни табели 100 х 80 page 0001
 
В края на природната забележителност се предвижда зона за почивка и отдих и маршрутът продължава към известния праисторически култов комплекс „Харман кая”, описван и като „най-големия тракийски град” с приблизителна надморска височина – 428 метра. След обиколка на „Харман кая“ с неговите интересни пещери, останки от мегалитен комплекс и интересни скални образувания, маршрутът продължава по съществуваща горска пътека и стига до чешма, която е покрай асфалтовия път,  който води към с. Биволяне. Предвиденият туристически маршрут обаче продължава и на север по съществуващия асфалтов път и се стига до религиозния комплекс „Елмалъ баба теке”, като там се предвиждат поставянето на  велосипеди, с които туристите могат да се върнат до началната си точка.2 бр. информационни табели 100 х 80 page 0002

При изграждането на екопътеката е са поставени дървени указателни и информационни табели, дървени парапети, атрактивна дървена рамка за снимки с гледка към „Харман кая”, дървени мостове с парапети, атрактивни дървени къщички за птици, дървени пейки и кошчета.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос