Момчилград почете жертвите на т.нар. "възродителен процес"

Момчилград почете жертвите на т.нар. "възродителен процес". Стотици се събраха на централния площад в града, за да отбележат 32-годишнината от протестите срещу тоталитарната власт. Възпоменанието започна с шествие по главната улица. То беше предвождано от млади мъже, които носеха портретите на загиналите при протестите. Цветя бяха поднесени на плочата, поставена в памет на жертвите в периода 1984-1989 година. След това венци и цветя бяха поднесени на паметника на централния площад. Да се поклонят бяха дошли стотици жители на Момчилград, селата в района и общините от Кърджалийска област. Тук бяха евродепутати, народни представители от българския парламент, техни колеги от турския парламент, представители на изселнически и неправителствени организации, кметове на общини и председатели на общински съвети от цяла България, общински съветници, кметове на кметства. Молебен за жертвите отслужи бившият главен мюфтия на Република България Фикри Сали.
"26-ти декември 1984 година ще остане завинаги в историята на Момчилград като един трагичен ден. Ден, в който цената на правдата беше платена с кръв и невинни жертви. 26 декември е трагичен ден, но е и ден на героизъм", заяви в словото си кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан. Той припомни, че възпоменателни митинги се провеждат всяка година, за да се отдаде почит към жертвите и за да не се забравят онези трудни дни.
"Ние сме тук и за да разказваме на родените по-късно за случилото се. Те трябва да знаят за онези трагични дни. Да знаят, че демокрацията, правата и свободите не са даденост. Те са извоювани с цената на кръв и сълзи, и точно за това трябва да бъдат пазени", каза още момчилградският кмет.

2612 2

2612 3

2612 4

2612 5

2612 6

2612 7

2612 8

2612 9

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос