Хиляди се събраха в първия ден на Фармфест "Момчилград"

Хиляди се стекоха в подножието на лесопарк "Момчил юнак", за да се включат във второто издание на Фармфест "Момчилград". Над 50 фермери и производители изложиха продуктите си в щандовете, а посетителите имаха възможност да дегустират и да си закупят различни видове храни - сирене, мед, кашкавал, колбаси, баници, лозови сърми и още много други продукти.
Проявата се организира за втора поредна година от община Момчилград, Сдружението на "Обединени български животновъди и със съдействието на Министерство на земеделието и храните.
Официалното откриване започна с изпълнения на гайдарски състав "Войводите", които се превърнаха в истинска атракция за присъстващите на фармфеста.
Присъстващите бяха поздравени от Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди".
"Ние в Момчилград сме благословени, защото тук сме един пъстър букет от етноси, живеем заедно и споделяме взаимно празниците си. Винаги на подобни празници сме един до друг. Искаме да рекламираме местните производители и животновъди, защото местните продукти и традиции са нашата идентичност и те трябва да достигнат до бъдещите поколения", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.
Сред официалните гости беше и заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев.
"Високият интерес за участие във Фармфест "Момчилград" и разширяването на мащаба му ни дава основание да се надяваме, че той има потенциал да се превърне в истински празник на животновъдството в Родопите", заяви доц. Стратев.
След официалното откриване на присъстващите бяха раздадени и 20 казана курбан за здраве и берекет от отец Петър Гарена и районният мюфтия Басри Еминефенди.
Целият първи ден на Фармфест "Момчилград" беше съпроводен от изпълненията на различни певци и музиканти.
Изключителен интерес сред посетителите предизвика изложението на различни видове животни, отглеждани в Източните Родопи. Можеше да се видят няколко породи овце и крави, калоферски козли и дори биволи.
В неделя фармфеста продължава. Посетителите ще могат да наблюдават ръчно стригане на овца, доене на крави, подковаване, майсторска езда на кон и други.

2024 05 25 14 40 52 159

2024 05 25 15 25 26 219

DSC 0423

IMG 4514

IMG 4525

IMG 4534

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос