За три дни сканираха с лазерна технология Харман кая

В продължение на три дни в края на миналата седмица районът около един от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи - Харман кая беше изследван с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена. Технологията се използва за първи път за сканиране на скално светилище в Източните Родопи.
"Доволни сме от резултатите. Достигнахме почти максимума от това, което си бяхме поставили като цел", заяви доц. Георги Нехризов от Националния Археологическия институт с музей при БАН, ръководител на проучването. То се осъществява с финансиране на община Момчилград и с участието на археолога Милен Камарев от Регионалния исторически музей в Кърджали.
"Харман кая обхваща район от около 15 декара. Първоначалните резултати показват, че добре са документирани всички познати досега обекти, очаква се след обработката на данните да бъдат локализират и други неизвестни  структури", поясни ръководителят на проучването. Според него впечатляващи са и първоначалните резултати от заснемането и на друг археологически обект в района – Асара при с. Татул. Той има визуална връзка с Харман кая. На Асара лидарът е засякъл крепостна стена, която е изградена в западната и северната част на платото.
Според доц. Нехризов вече е започнала обработката на изображенията, а след това предстои те да бъдат анализирани.
"Проучването ще бъде завършено в късна есен, когато археолози ще проведат теренни издирвания, чрез които ще се изясни характерът на регистрираните лидара елементи", каза археологът. Той допълни, че екипът му е изключително благодарен на община Момчилград за финансиране на проучването и за оказаната техническа помощ на екипа за достигане до обектите на изследване по черни пътища и през пресечен терен.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос