Момчилград отдаде почит на загиналите при протестите срещу т.нар. възродителен процес

39-годишнината от мирните протести срещу т. нар. "възродителен процес" беше отбелязана в община Момчилград. Възпоменателните церемонии започнаха от паметника на жертвите на тоталитарния режим на централния площад в Момчилград. Венци и цветя пред монумента положиха евродепутатът Илхан Кючук, народните представители Джейхан Ибрямов, Елван Гюркаш, Байрам Байрам, Адлен Шефкед, Павлин Кръстев, Танер Али, Хатидже Георгиева Мюмюн Мюмюн, Сезгин Мехмед, доц. Хасан Азис, районният мюфтия Басри Еминефди, кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, политзатворници, репресирани от тоталитарния режим, кметове на общини. Тук бяха още вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Халит Таръ, кметът на Община Газиемир Халил Арда, делегации от Кестел, Бурса и Картал, Истанбул, представители на изселнически организации. 
"По-важното събитие е мъжеството, доблестта, съпротивата, която показаха по време на събитията от 1984 г. мюсюлманите и турците в България. Не какво се е случило, а защо. Тоталитарната държава стъпка по стъпка започва процес на потъпкване на човешки и общностни права, асимилира български граждани етнически турци, за да ги промени като забрани имената им, вероизповеданието, обичаи, традиции. Това тръгна да прави комунистическата държава, но не успя, защото започна съпротива - движение без оръжие", заяви Джейхан Ибрямов. Той допълни, че мирната съпротива срещу асимилацията на турците и мюсюлманите в България няма аналог по света.
"Неслучайно от години ние казваме, че българският етнически модел трябва да се изучава и да бъде в учебниците по история. Нима няма основание българската демокрация да се гордее с Нури Адалъ, българския Нелсън Мандела? Не е ли погрешно четене на историята когато един човек е дал 23 години от живота си в името на правата и свободите, днес да няма една страница за него в учебниците по история", заяви Илхан Кючюк. Той каза още, че мюсюлманите и турците в България са изживели много трудни моменти, но никога не са потърсили реваншизъм и винаги са били на страната на добросъседството и толерантността.
"Паметта за жертвите на т. нар. възродителен процес е жива и ще остане такава. Едва ли има жител на Момчилград и общината, който да не е чувал и да не е разказвал за случилото се в мразовитата зима на 1984 г. Да се изправиш срещу танкове и въоръжени с калашници мъже, за да защитиш правата си, е подвиг, за който се иска голямо сърце и чест. Мога да ви уверя, че и днес момчилградчани притежават и големите сърца, и честта", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя използва възпоменателния митинг, за да съобщи добрата новина, че предстои да бъде изцяло обновен площадът в центъра на града, където преди 39 години момчилградчани са излезли на мирен протест.
По-късно венци и цветя бяха положени пред чешмите-паметници на убити от тоталитарния режим жители на общината в селата Горско Дюлево, Ауста, Нановица, Равен и Груево.

2023 12 25 16 42 11 832

2023 12 25 16 37 00 925

2023 12 25 16 36 52 369

 

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос