Красотите на Родопите ще представи фармфест край Момчилград през уикенда

Красотата на Родопите ще бъде представена на едноименния фармфест, който ще се проведе тази събота и неделя в подножието на лесопарк "Момчил юнак" край Момчилград. В продължение на два дни посетителите на фестивала ще могат да видят екземпляри от автохтонни породи, оцелели столетия в района, да опитат типични родопски ястия, приготвени от екологично чисти продукти и да се насладят на магията на местната музика.
Фармфестът ще бъде открит в 11 часа в събота с изпълнения на Гайдарски състав "Войводите", след което ще се отслужи водосвет за здраве и берекет и на присъстващите ще бъде раздаден курбан. Час след началото на събора ще има изложените, на което ще бъдат представени типичните за района породи среднородопска овца, родопски цигай, каракачанска овца, късорого родопско говедо, българско кафяво говедо, каракачански кучета и планински коне. Любителите на кулинарията пък ще могат да вкусят млечни и месни продукти, приготвени от сръчните ръце на местни производители. На специално обособени павилиони ще се предлага пчелен мед, добит в планинските части на община Момчилград. От 13,30 до 17 часа е предвидена фолклорна програма с участието на популярната народна певица Нина Иванова, самодейни фолклорни състави от региона, оркестър “Рожен ” и родопския певец Филип Синапов.
С музикални изпълнения на местни самодейни състави от 11 часа ще започне втория ден на фармфеста край Момчилград. По обяд ще стартира турнир по традиционните за района народни борби. Победителят в тях ще получи за награда родопски коч. В 14.00 часа ще започне състезание за най-бързо стригане на овце, а след това за доброто настроение на посетителите ще се погрижат музикантите от оркестър "Феникс".
Организатори на фармфест "Красотата на Родопите" са Община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос