Край Върбица беше почетена паметта на загиналите преди 31 години военнослужещи

31-годишнината от трагедията, при която загинаха 10 военнослужещи във водите на придошлата река Върбица, беше почетена в неделя. Както всяка година близки на загиналите, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, председателя на общинския съвет Ерсин Юмер, служители на община Момчилград и момчилградчани поднесоха венец и цветя пред паметника, издигнат на брега на реката. Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчание от присъстващите на церемонията.
"Всяка година отдаваме почит към военнослужещите, загинали в служба на родината. По този начин ние изразяваме и нашата съпричастност към мъката на близките на загиналите. Няма думи, които могат да опишат трагедията, разиграла се преди 31 години. Всички ние се надяваме случилото се никога да не се повтаря", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.
Трагедията във Върбица се разигра на 12 декември 1990 година, когато придошлата река залива част от колона с военни машини. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужещи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

12 12 2021 2

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос