Първият педиатър в Момчилград навърши 92 години

Първият педиатър в община Момчилград и основател на детското отделение в местната болница д-р Георги Георгиев навърши 92 години. Лекарят, който сега живее в София, получи поздравления от кмета Илкнур Кязим. Тя отправи и покана към медика да присъства на Международната среща на момчилградчани, която трябва да се проведе в последната седмица на месец юли.
"Здравеопазването е сред приоритетите на Община Момчилград. Усилено работим детското отделение в болницата ни да отвори отново врати. Вие имате значителни постижения и голяма заслуга не само за основаването му, но и за повишаване на качеството на здравните грижи. Вярвам, че вашият морален акт ще послужи за пример на много достойни лекари, за да бъдат децата на Момчилград лекувани тук”, заяви Илкнур Кязим в телефонен разговор с рожденика. Тя допълни, че цел № 1 на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” е детското отделение да отвори отново врати. То беше закрито преди години заради липса на специалисти. Вече се водят активни разговори с педиатри от региона.
Д-р Георги Георгиев е роден на 5 юни 1928 година в троянското село Голяма Железница. Той започва работа в Момчилград веднага след като завършва медицина. Д-р Георги Георгиев регулира поликлиничната дейност и детските консултации в града и околните села. Той начертава план за работа през следващите 5 години и си поставя за цел да открие детско отделение в местната болница. Това става факт 1 март 1956 година. Отделението обслужва тогавашните общини Момчилград, Джебел, Рогозче, Мишевско Кирково, Чорбаджийско и Бенковски. Годишният капацитет на приетите деца достига до 1 000, а детската смъртност е намалена с 30 процента. Д-р Георгиев работи в Момчилград 8 години, след което се мести в Своге, за да оглави тамошното детското отделение. Медикът е и сред първите лекари на националния отбор по вдигане на тежести.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос