Набират се предложения по Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

Община Момчилград уведомява жителите на общината, че Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност  за 2020 г.

По нея може да се кандидатства в две направления:

* За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства;

* За осигуряване на лична мобилност чрез приспособяване/преустройство на лек автомобил и обучение за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Срокът за подаване на предложенията е от 12 февруари 2020 г.  до 12 май  2020 г.

Допустимите кандидати са лица с трайни увреждания и се придвижват в инвалидна количка. По направлението за достъпна среда може да се кандидатства с проекти на стойност между 10 000 и 100 000 лева. Парите могат да бъдат изразходени за изграждане на рампа, монтиране на електрически съоръжения - подемник, асансьор, и др.

Желаещите да кандидатстват по програмата, трябва да съобщят това на Община Момчилград , която поема координацията на целия процес. Добре  е това да стане до края на месец февруари 2020 г.

Допълнителна информация може да получите в ст.19, ет. 3 в сградата на общинска администрация Момчилград.

Когато се събере базата данни с желаещи, комисия, съставена от съответните технически лица, ще обиколи подадените адреси, за да установи дали отговарят на изискванията на програмата. После ще се премине към изготвяне на отделните проекти, всеки със своята специфика. За кандидатстването е нужно и удостоверение от Дирекция "Социално подпомагане", че бъдещият бенефициент действително е човек с увреждане и затруднена мобилност.

По програмата може да се осигури достъпна среда както на хора, живеещи в блокове и на такива  живеещи в къща. В първия случай, обаче, се кандидатства от името на сдружението на етажната собственост, което е юридическо лице. Във втория случай кандидатства собственикът на къщата. При спечелен проект парите ще се преведат на съответния одобрен кандидат, а не на Община Момчилград.

 Повече за програмата:

https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&lang=&I=796

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос