16, 5 милиона лева е бюджетът на община Момчилград

16 528 324 лева ще бъде бюджетът на община Момчилград през 2020 година. Финансовата рамка беше гласувана на заседание на общинския съвет. 8 720 715 лева от бюджета са за делигирани държавни дейности, а останалите 7 510 000 лева са за местни дейности. Програмата за капиталови разходи на община Момчилград е в размер на 5 800 673 лева.
„Бюджетът за 2020 година се основава на намирането на рационални решения за устойчивото развитие на общината и подобряване на качеството и обхвата на дейностите на местно равнище, при спазване параметрите на финансовата дисциплина“, заяви по време на заседанието кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя определи бюджетът като реалистичен. В него има средства и за социална политика, и за здравеопазване, и за образование. Предвидени са водоснабдяване, за канализации и асфалтиране.
Според Илкнур Кязим стремежът на екипа й е да продължи предоставянето на публични услуги с повишено качество. Друга поставена цел е подобряване условията на живот в малките населени места в общината. Там ще се финансират водоснабдяване на населените места, ще се прави ремонт и рехабилитация на уличната мрежа като за тези цели са заделени близо 1 958 000лв, което представлява 12% от бюджета на община Момчилград.
Друг от акцент е социалното включване и подкрепа на групите в неравностойно положение. Обхватът на социални грижи и социалната политика на общината е насочен към грижите и подпомагане на възрастни, самотни, социално слаби граждани. Илкнур Кязим посочи, че планираните приходи от такси за домашен социален патронаж са 14 000лв , а заложените разходи за дейността са близо 60 000 лева, от които само за храна са 23 500лв. т.е. таксата възстановява около 60% - малко от над половината от разходите само за храна.
„Освен парите, които заделяме от бюджета за социални разходи, работим и по механизма и за личната помощ, насочен пък към грижите за социално слаби хора и същевременно и осигуряващ над 70 броя лични асистенти, които се грижат за около 100 лица в неравностойно положение на територията на община Момчилград“, каза още кметът. Тя допълни, че през 2020 г. общината ще изпълнява и други проекти в социалната сфера. Патронажна грижа – заети 15 броя домашни санитари и медицински сестри. В общината се реализират също проект „Приеми ме“, насочен към осигуряване на приемна грижа за деца – 3 деца се отглеждат от приемни семейства, обществената трапезария – 100 крайно нуждаещи се души, които ще получават безплатна храна до края на годината, проект „Обучение и заетост“, по който са заети 8 лица с трайни увреждания и проект „Комплексна грижа“, по който са наети 35 лични асистенти.

DSC 0171

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос