Момчилград почете загиналите в река Върбица преди 29 години военнослужащи

Жители на Момчилград почетоха паметта на загиналите преди 29 години във водите на река Върбица 10 военнослужащи. Възпоменателната церемония беше организирана от община Момчилград и Общинския съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града. На паметника се събраха близки на загиналите, момчилградчани, кметът на общината Илкнур Кязим, председателят на общинския съвет Ерсин Метин, общински служители. Те положиха венци и цветя и отдадоха почит на загиналите с едноминутно мълчание.
"Благодаря на община Момчилград, че винаги на този ден почита паметта на загиналите", заяви Асен Самуилов, който през 1990 година е служил в поделението и има близък сред загиналите. Според него истината за трагедията, разиграла се край Момчилград, все още не е излязла наяве, но е убеден, че това един ден това ще стане.
На 12 декември 1990 година придошлата река Върбица залива част от колона с военни машини от близкото поделение. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос