Стартираха археологическите разкопки на Татул

Разкопките на археологическия комплекс край момчилградското село Татул бяха възстановени след 15-годишно прекъсване. Научен ръководител е проф. Николай Овчаров, а в проучването участват д-р Николай Бояджиев от Регионален исторически музей в Смолян и Даниела Коджаманова, директор на Регионален исторически музей в Кърджали. Разкопките се финансират изцяло от община Момчилград.
"Комплексът край село Татул е функционирал още в най-дълбока древност. През годините успяхме да проучим тази част от него, която се намира около голямата скала със изсечен саркофаг. Големият наш учен проф. Иван Венедиков имаше хипотеза, че става въпрос за гроба на Орфей, което по-късно беше доказано при разкопките", заяви проф. Николай Овчаров. При тазгодишната експедиция той и екипът му ще проучват хълмът срещу комплекса.
"В района открихме 12 оловни печата, които в средновековието са били аналог на сегашните визитни картички. Половината от печатите бяха на византийския военачалник Георги Палеолог, което означава, че имението е било негово", каза още археологът. Той допълни, че има сведения от кърджалийския краевед Никола Иванов от 30-те години на миналия век. Според записките му в района е имало останки от средновековна църква.
"Още в първия ден от разкопките се натъкнахме да добре оформен каменен зид с хубав хоросан, което означава, че сграда е била представителна. Твърде възможно е тя да не се окаже само една", подчерта проф. Овчаров. Той припомни, че при предишни разкопки в района са търсили средновековна църква, а са се натъкнали на езически храм.
"Татул е археологически комплекс, който предизвиква голям интерес и се посещава от туристи. Това ни накара да надградим всичко, което е постигнатото досега. Татул крие още тайни и ние искаме с помощта на археолозите да стигнем до тези тайни. Заделихме средства за разкопките, но те са малко, за да открием тези тайни. Надявам се политическата криза в България да приключи, за да можем да кандидатстваме и да реализираме други проекти на територията на археологическия комплекс. Надяваме се да успеем да намерим външно финансиране, за да продължим да развиваме туризма на територията на общината", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос