В нощта Кадир 2 000 души се събраха на ифтар в Момчилград

Над 2 000 души събраха на благотворителна вечеря - ифтар на централния площад в Момчилград в свещената Нощ Кадир. Това се случва за първи път от 2019 г. Заради световната пандемия от коронавирус през последните 2 години ифтари не бяха организирани, а вместо това беше раздавана храна на социално слаби и възрастни жители на общината. Тази година традицията беше възстановена. Благотворителната инициатива беше организирана от община Момчилград със съдействието на почетния гражданин Фуат Гювен, Сдружението на момчилградчаните в Бурса, Асоциацията на балканските и румелийските индустриалци и бизнесмени.
Много жители на Момчилград и общината се събраха и седнаха на обща вечеря, независимо от техния етнос и религия. Официални гости на ифтара бяха заместник-председателят на Народното събрание Мукаддес Налбант, генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, депутатът Адлен Шефкед, районният мюфтия на Кърджали Басри Еминфенди , областният лидер на ДПС Ресми Мурад. Тук бяха също почетните граждани на Момчилград Фуат Гювен и Хасан Йозтюрк, кметове на съседни общини, представители на побратимени общини и изселнически организации в Турция.
"Отбелязването на Нощта Кадир е примерът, който задават Момчилград и нейните граждани за толерантността и заедността. Особено съм горда, че тук на площада мюсюлмани и християни сядат на обща трапеза, както са го правели в продължение на векове насам в мир и разбирателство. Ние споделяме както празниците си, така и несгодите. Важно е винаги да пазим човещината и да се подкрепяме взаимно", заяви в приветствието си кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.
Поздрав към насъбралите се хора отправи и кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис.
"Нека тази вечер всички покажем, че Момчилград както може да бъде борбен, както може да отстоява своите права, както може да се бунтува, така Момчилград вече толкова години показва своето единство и толерантност когато празнова своите празници заедно. Искам този модел на толерантност да пребъде във времето, да продължаваме да празнуваме своите празници общо за благото на нашата родина България", заяви д-р инж. Хасан Азис.
Част от храната, подготвена за ифтара, беше раздадена на нуждаещи се, които нямаха възможност да присъстват на вечерята.

DSC 0041

DSC 0048

DSC 0054

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос