Децата на Момчилград се включиха в зелена инициатива

Децата от община Момчилград се включиха в националната инициатива "Гората.бг - 100 000 садим гората". Общо 600 образователни комплекти бяха доставени безплатно от фондация "77" в училищата и детските градини на общината. Комплектите включват саксии от рециклиран материал, биотор и семена от дъб или кестен. 

В зелената инициатива се включиха учениците от I до IV клас в училищата и децата от подготвителните групи в детски градини. Всяко дете получи комплект и с помощта на учителите засади своето дърво, за което ще се грижи. След 2 години отгледаните дръвчета ще бъдат засадени сред природата.

На 3 декември грейва коледната елха в Момчилград

Светлините на коледната елха в Момчилград ще бъдат запалени на 3 декември с общоградско тържество. То ще се проведе от 16,30 часа в градския парк "Нури Адалъ". В програмата ще участват деца от ЦПЛР - ОДК и от детските градини в Момчилград. Много емоции у публиката ще предизвика огненото шоу "Дивинитас", което е част от тържеството. Специални гости ще бъдат Дядо Коледа и Снежанка.

Делегация от Момчилград присъства на премиерата на филма за Наим

Делегация от Момчилград, водена от кмета на общината Илкнур Кязим, присъства на премиерата на филма "Джобния Херкулес: Наим Сюлейманоглу" в Истанбул. Преди това момчилградчани почетоха паметта на световноизвестния си съгражданин на гроба му. Венци и цветя поднесоха Илкнур Кязим, председателят на общинския съвет в Момчилград Ерсин Метин, членът на ЦОП на ДПС Ердинч Хайрула, депутатът Ерол Мехмед, общинският лидер на ДПС Акиф Акиф. Тук бяха и председателят на Сдружението на момчилградчани в Бурса Хасан Йозтюрк и други представители на организацията.

"Премиерата беше изключително вълнуваща. Във филма има силни моменти, които накараха голяма част от публиката да плаче", разказа Илкнур Кязим. Тя допълни, че момчилградчани са били посрещнати изключително топло от актьорите и снимачния екип на филма.
"Получихме много благодарности за съдействието при заснемането на епизодите в Момчилград и района. Специални благодарности за общините Момчилград и Кърджали има и във финалните надписи на филма", каза още Илкнур Кязим.

IMG 20191122 WA0002

 

Момчилградчани почетоха паметта на Наим Сюлейманоглу

Момчилградчани почетоха паметта на легендарния шампион Наим Сюлейманоглу. Това се случи на организирана от община Момчилград възпоменателна церемония пред паметника на щангиста в града. Поводът беше 2-годишнината от смъртта на световноизвестния щангист.
Венци и цветя поднесоха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, председателят на общинския съвет Ерсин Метин, председателят на Българската федерация по вдигане на тежести Неделчо Колев, представители на всички местни спортни клубове, както и много граждани. Всички те почетоха с едноминутно мълчание паметта най-известният момчилградчанин.
"Никога не трябва да забравяме, че Наим Сюлейманоглу е тръгнал от Момчилград, за да се утвърди като най-силния мъж на планетата. Ние момчилградчани винаги ще се гордеем, че Наим Сюлейманоглу беше един от нас", заяви Илкнур Кязим.
DSC 0022
DSC 0026

Покана

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

На 22.11.2019 г. /петък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

 1. Отпускане на еднократна социална помощ на жител на с. Плешинци, общ. Момчилград / А.М.С/
 2. Отпускане на еднократна социална помощ на жител на гр. Момчилград (Е.Е. М.).
 3. Съгласие за членство на председателя на Общински съвет – Момчилград в НАПОС на Република България.
 4. 4. Определяне на представители на община Момчилград в Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.
 5. Промяна в структурата на Общинска администрация – Момчилград, приета с Решение №180/22.12.2014 г. на Общински съвет – Момчилград.
 6. Определяне на основното месечно трудово възнаграждение на Кмета на община Момчилград и Председателя на общинския съвет.
 7. Определяне размера на основните месечни трудови възнаграждения на кметовете на кметства на територията на община Момчилград.
 8. Информация по чл. 125 от Закона за публичните финанси за третото тримесечие на 2019 г.
 9. Актуализация на плана за поименно разпределение на капиталовите разходи
 10. Избор на временна комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Момчилград, неговите постоянни комисии и взаимодействието му с общинска администрация.
 11. Избор на членове на Постоянни комисии при Общински съвет –Момчилград
 12. Други.
 13. Питания.

С уважение,

Eрсин Юмер  (П)

Председател на ОбС

Община Момчилград организира възпоменателна церемония в памет на Наим Сюлейманоглу

Община Момчилград организира възпоменателна церемония в памет на Наим Сюлейманоглу. Поводът е 2-годишнината от смъртта на световния шампион.

Церемонията ще се състои от 10 часа на 18 ноември 2019 година пред паметника на Наим Сюлейманоглу в Момчилград.

Ръководството на общината кани жителите и гостите на града да почетат паметта на най-известния момчилградчанин с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя.

Илкнур Кязим се закле като кмет на Момчилград, Ерсин Юмер е избран за председател на общинския съвет

Илкнур Кязим се закле като кмет на община Момчилград, а Ерсин Юмер беше избран за председател на общинския съвет с 22 гласа. Това стана по време на тържествена сесия на разпоредителния орган, която се проведе при засилен обществен интерес. По време на заседанието клетва положиха общинските съветници и кметовете на населени места. Сред официалните гости бяха областният управител на Кърджали Никола Чанев, досегашният кмет Сунай Хасан, председателят на общинската избирателна комисия Асен Самуилов, бившите кметове Акиф Акиф, Бирол Кьосеюмер и Ердинч Хайрула, който е и бивш депутат. Заседанието беше водено от бивш управник на Момчилград - Сали Шабан, който се оказа най-възрастния общински съветник.

Новоизбраният общински кмет, общинските съветници и кметовете на населени места положиха клетва. Асен Самуилов връчи на Илкнур Кязим удостоверението от общинската избирателна комисия, а разпоредителният орган премина към първата и единствена точка от дневния ред на заседанието - избор на председател на общинския съвет. Беше избрана временна комисия по избора, в която участваха представители на всички политически партии в местния парламент. Бяха издигнати 2 кандидатури - на Ерсин Юмер от ДПС и на Димитър Кадиев от ГЕРБ. Последва тайно гласуване. С 22 гласа за поста беше избран Ерсин Юмер. 7 гласа получи неговия опонент.
"Предстои ви сериозна работа и очаквам да проявите необходимата воля, амбиция и конструктивно мислене, за да отговорите на обществения интерес и потребностите на гражданите. Надявам се и през новия мандат местната власт да проявява разбиране към нуждите на хората, да работи с ускорени темпове и да прилага инструментите за взаимодействие и контрол. Вярвам, че ще бъдете максимално ефективни и отговорни при разходването на публични средства и ще степенувате приоритетите на местната общност", заяви в приветствието си областният управител.
"Искам да благодаря от мое и ваше име на всички наши избиратели, които на 26 октомври отидоха до урните и ни гласуваха доверие. Всички ние - кметове и общински съветници сме избрани от избирателите, за да работим всеотдайно за интересите на гражданите на община Момчилград. Силно се надявам, че със съвместни усилия, заедно ще успеем да превърнем нашата община в едно по-добро място за живеене, както за нас, така и за бъдещите поколения. Като кмет на община Момчилград ще направя всичко възможно нашите избиратели да участват в управлението на община Момчилград. Готова съм да приемам идеи и разумни предложения, които ще са в интерес на всички жители на община Момчилград. Общинският съвет и общинска администрация са две различни институции с една обща цел - да работим за гражданите и за обществото. Убедена съм, че с работа и упоритост през следващите 4 години ще надградим постигнатото от всички наши предшесственици и ще успеем да направим Момчилград град с възможности. В клетвата, която всички ние положихме е изказано всичко. Ние се заклехме да служим на гражданите на община Момчилград и във всичките си действия да се ръководим от техните интереси и да работим за благоденствието на нашите избиратели. На добър път!", пожела новият кмет на общината Илкнур Кязим.
"Благодаря за оказаното ми доверие. Заявявам, че ще работя активно с лице към всички жители на община Момчилград. Използвам възможността да поздравя всички общински съветници. Пожелавам здраве и ползотворна съвместна работа в интерес на всички жители на община Момчилград. Убеден съм, че всеки общински съветник ще бъде много деен и активен, за да може да повиши доверието на гражданите към общинския съвет", заяви новият председател на общинския съвет.
След поздравленията Илкнур Кязим получи символичния ключ на общината от предшественика си Сунай Хасан.
"Пожелавам ви да пазите общината като дома си. Убеден съм в това, че ще го направите", каза Сунай Хасан. Той се обърна към присъстващите с думите:
"Изминаха 20 години от активната ми политическа дейност, от които 16 години в общината - 3 мандата като придседател на общинския съвет и един мандат като кмет на общината. В живота има една притча, в която се казва - "Ела, виж и премини". Дойдохме, виждаме и ще преминем. Всички. Но тази притча важи и за политиката. Дойдох през 2000 година, сега преминаваме, но все още не сме преминали. През всички 20 години съм говорил в първо лице, множествено число. Защото за политика да казва "Ние" е най-важното нещо. Един политик не може сам да върши всичко. Това е екипна работа, която, убеден съм, г-жа Илкнур Кязим и Ерсин Юмер ще продължат. Надявам се работата им през следващите 4 години да бъде екипна и ползотворна, и всички ние ще им помагаме".
След тържествената сесия Илкнур Кязим беше посрещната с букет цветя от служителите на общинска администрация. В кметския кабинет новоизбраният кмет получи печата на общината от Сунай Хасан.

DSC 0207

DSC 0229

DSC 0245

DSC 0257

DSC 0276

Тържествената сесия на общинския съвет ще се проведе във вторник

Тържествената сесия на общинския съвет в Момчилград ще се проведе във вторник от 10 часа в голямата зала на читалище "Нов живот". Заседанието ще започне с полагане на клетва от новоизбраните общински съветници кмет на община Момчилград Илкнур Кязим и кметовете на населени места. В дневния ред има една единствена точка - избор на председател на общинския съвет. Очаква се на тържествената сесия да присъстват областният управител на Кърджали Никола Чанев, жители и гости на община Момчилград.

Поздравление по случай Деня на народните будители

Уважаеми учители и дейци на културата,

честит Ден на народните будители!


Богатата ни история и култура е съхранила имената на много бележити будители, завещали ни богато духовното наследство.
Изправени пред предизвикателствата на новото време, ролята на народните будители днес е не по-малко значима. Всеки народ има нужда от своите просветни дейци, които да поемат отговорността да образоват, да възпитават идните поколения в родолюбие, да им предават изконните човешки добродетели.


Приемете най-искрени пожелания за здраве и благополучие!


Поддържайте ярката светлина на знанието и жив пламъка на любовта към всичко свято и родно, защото върху тях се крепи силата на духа!

Ръководството на община Момчилград

Коледната елха в Момчилград ще грейне в понеделник

Светлините на коледната елха в Момчилград ще бъдат запалени в понеделник вечер. Това ще стане по време на тържество, което ще започне от 17 часа на откритата сцена в градски парк "Нури Адалъ". Организатор на проявата е Община Момчилград, съвместно с ЦПЛР-ОДК и училища. 

Приказни герои ще повдигнат настроението ни с песни, танци, стихове и игри. Община Момчилград е предвидила лакомства за всички деца. Очакваме Ви!

Антиспин кампания проведоха млади червенокръстци в Момчилград

Антиспин кампания проведоха в Момчилград ученици от Младежката организация на БЧК към професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост. Поводът за акцията е Световният ден за борба със СПИН , който ежегодно се отбелязва на 1 декември и е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Кампанията си младите червеноскръсци започнаха от сградата на община Момчилград, където се срещнаха с кмета Сунай Хасан.
По-късно доброволците проведоха разяснителна кампания, като изнесоха лекции в училищата и раздаваха информационни материали.

47394687 2306205476275925 562122046935400448 n

Покана за заседание на Общинския съвет на 30 ноември 2018 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

           На 30.11.2018 г. /петък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект

ДНЕВЕН РЕД:

 

 1. Отпускане на еднократна социално помощ на жител на община Момчилград.
 2. Приемане на Програма за разделно събиране на отпадъци от опаковки на територията на община Момчилград.
 3. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2018 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.
 4. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград
 5. Разрешение за изготвяне на ПУП- ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ 078005 в землище гр. Момчилград, ЕКАТТЕ 48996, м. „Дибек алтъ”, община Момчилград, собственост на Лютви Селим Али и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна на предназначението на имота от ЗЗ в имат за неземеделски нужди и отреждането му за „Предимно производствена зона” – Пп
 6. Разрешение за промяна на показателите за застрояване за УПИ ХІІ -501, кв. 31 община Момчилград по отношение на интензивност на застрояване – Кинт до 3 и височина до 18м., при нормативно определени Кинт до 2 и височина 15 м. във връзка с инвестиционни намерения на собственика на имота.
 7. Одобряване на ПУП – ПП за елементите на техническата инфраструкура за ПИ 02292.22.12 за обект: Кабелна електронно съобщителна линия в земл. на с. Балабаново, общ. Момчилград.
 8. Даване на съгласие за разделяне на имот №004017 с НТП „пасище, мера”, осма категория, находящ се в землището на гр. Момчилград и промяна на начина на трайно ползване на имот с проектен №004022, с площ 3129 кв.м. и имот с проектен №004023, с площ 722 кв. м.
 9. Актуализация на капиталови разходи.
 10. Други.
 11. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС– Момчилград

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

28.11.2018 г. –СРЯДА

14.30 часа пот. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и т. 9 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и т. 9 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и т.9 

 от Проекто – дневния ред

 1. Бюджет, финанси и икономика

29.11.2018 г. – ЧЕТВЪРТЪК

13.30 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и т. 9 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.30 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  и т. 9 

отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.15 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и т.9 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 и т.9 

от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5!

Покана за безплатно измерване на кръвна захар

Каним жителите на община Момчилград, които желаят да измерят кръвната си захар.
Изследванията ще се извършат безплатно на 26 ноември 2018 г. от 8,30 ч. до 12,30 ч. и от 13,00 ч. до 15.00 ч. в сградата на бившето ХЕИ в Момчилград на ул. "26 декември".
/Изследването се извършва на гладно или 2 часа след последното приемане на храна/

Очакваме Ви!

Изследването се извършва със съдействието на община Момчилград и е под патронажа на кмета Сунай Хасан.

Община Момчилград разрешава проблема с безводието в района на Равен

Община Момчилград е на път да разреши проблема с безводието в района на село Равен, реализирайки допълнително водоснабдяване. Средствата по дейностите са финансиране с постановление на министерския съвет. Изпълняваните проекти са два - Допълнително водоснабдяване на Равен и махала Кедик чал и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа на Кедик чал.

"Изгражда се нов довеждащ водопровод, като в същото време сме включили допълнителни водоизточници и дренажи. Целта ни е да разрешим напълно един наболял от години проблем - недостига на вода в района. Надявам се следващото лято да не се налага въвеждането на режим при водоснабдяването в района на Равен", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той заедно със заместниците си Севдалин Огнянов и Алие Ибрахим на място инспектираха строителните дейности по изграждането на допълнителните съоръжения.

Венец за Наим Сюлейманоглу от община Момчилград

Венец от името на жителите на община Момчилград и кмета й Сунай Хасан беше поднесен на гроба на световноизвестния щангист Наим Сюлейманоглу. Представител на общината придружи майката на тежкоатлета Хатидже Сюлейманоглу по време на церемонията по повод годишнината от смъртта му. Венец беше поднесен и от името на сдружението на момчилградчани в Бурса и председателя му Хасан Йозтюрк.

"Наим Сюлейманоглу е почитен гражданин на Момчилград и ние ще го носим винаги в сърцата си. Вече сме задействали процедурата по изграждането на паметник на именития ни съгражданин. Монументът ще бъде издигнат пред залата, носеща името на Наим и ще бъде открит през следващата година", заяви кметът на общината Сунай Хасан..

IMG 8bdc6ab7a635bc25415f66870822774e V

В микрорайон Груево стартираха изнесените приемни на община Момчилград

В микрорайон Груево стартираха изнесените приемни на ръководството на община Момчилград. Общинският кмет Сунай Хасан и мобилният екип от специалисти се срещнаха с местните жители, които дадоха много добра оценка на работата на общината през последните години. В мобилния екип бяха включени заместник кметът по строителството Севдалин Огнянов и Ерсин Юмер, началник отдел "Селско и горско стопанство", както и общинският съветник Акиф Акиф. Местните хора поставиха въпроса с избирателното снабдяване с дърва за огрев, което извършва държавното горско стопанство. По време на приемната стана ясно, че 6 семейства все още не са получили платените от тях дърва.
В Груево поискаха да бъде укрепена оградата на гробищния парк и да бъде изградена детска площадка на пространството пред чешмата, изградена в памет на жертвите на възродителния процес.
"Основните проблеми с инфраструктурата в микрорайон Груево вече са разрешени. Изграждането на детска площадка ще залегне в приоритетите на общинска администрация през следващата 2019-та", заяви Сунай Хасан.

Детският отбор на ФК "Родопи" присъства на мача между "Арда" и ЦСКА

40 футболисти от детския отбор на ФК "Родопи" - Момчилград бяха най-сериозната агитка на Националния стадион "Васил Левски" в София по време на последния мач на "Арда" с ЦСКА, завършил 0:0. Община Момчилград осигури превоз до столицата за младите спортисти и треньорите им, а президентът на кърджалийския клуб Петър Пешев им подари билети за мача. Много от младите футболисти за първи път стъпваха на националния стадион и бяха видимо развълнувани. По време на футболната среща момчилградчани разгорещено подкрепяха футболистите на "Арда". Към футболната агитка от Момчилград се присъединиха кметът на община Момчилград Сунай Хасан и специалистът по спорт и младежки дейности в общинска администрация Исмет Ахмед. Младите спортисти използваха случая, за да разгледат и музея на спорта, който се намира на стадион "Васил Левски".

46061905 532719260472274 61602466818424832 n

Момчилградски тенисисти се представиха достойно на републиканско първенство

Отборът на СКТМ "Момчилград" се представи достойно на втория етап от националното рапубликанско първенство по тенис на маса за деца до12 години, съобщи треньорът Сабри Сюлейман. Надпреварата се проведе в продължение на 3 дни в Панагюрище и в нея взеха участие най-добрите 32 момичета и 32 момчета от цяла България. Момчилградчанката Елиф Ибрям се класира втора. 4 и 7 позиция в класирането заеха 9-годишните Селен и Сезен Сезгин. Ивайло Караусев и Есел Орхан, които също са на 9 години се класираха съответно на 7 и 11 място.

Изнесени приемни стартира община Момчилград

Изнесени приемни стартира община Момчилград от следващата седмица. Мобилни екипи от общински служители ще посетят микрорайоните Груево, Равен, Нановица и Звездел. Прием на жители ще има и в село Карамфил, което е средищно за селата Чайка и Синделци.

"Целта е да се срещнем с хората по места, за да могат да поставят проблемите си, независимо дали са от личен характер или касаят населеното място, в което живеят. Ще отчетем какво сме свършили през отминаващата година, както и ще набележим приоритетите през следващата 2019-та", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

Приключиха дейностите по проект “Шанс за социална активност на уязвими групи”

Със заключителна конференция приключи проект “Шанс за социална активност на уязвими групи”, договор №BG05M9OP001-2.005-0158-C01, който се финансира по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, схема „Активно включване“, който беше реализиран в община Момчилград. На проявата присъстваха хора, получили подкрепа по проекта, социални работници, секретарят на община Момчилград Бахатдин Ахмедов, заместник кметът Мехмед Мехмед, момчилградчани. По време на конференцията бяха представени различните дейности, реализирани по време на проекта, който беше с продължителност 16 месеца. В него бяха обхванати хора с различен тип увреждания. За тях се грижеха социални работници, лични асистенти, психолог, рехабилитатор и други специалисти. В рамките на проекта беше създаден, оборудван и обзаведен Център за социална рехабилитация и интеграция, който ще продължи да функционира за нуждите на жители на общината. В центърът ще се предлага социална услуга, чрез която хора с различен вид и степен на увреждания, техните близки и хора от рискови групи ще получават помощ и консултация. Предвидено е да се изпълняват различни терапевтични и рехабилитационни дейности. Целта е хората с увреждания да бъдат успешно интегрирани в обществото, да им бъдат създадени, поддържани и разширявани социалните умения. Предвидени са също обучения за водене на социален живот. От услугите на центъра вече се ползват 33 души с увреждания от цялата община Момчилград.
"Надявам се всички включени в проекта да са били доволни. Като администрация винаги сме търсили ефектите и устойчивоста на проектите, който сме реализирали. Доказали сме, че община Момчилград винаги последователно е полагала грижи да хората с увреждания. Така ще бъде и занапред. Вече сме направили необходимите постъпки дейностите по проекта да станат делигирана държавна дейност", заяви Бахатдин Ахмедов.

DSC 0090

Делегация от Момчилград присъства на традиционната вечеря на Сдружението на момчилградчани в Бурса

Делегация от община Момчилград, водена от кмета Сунай Хасан, участва в 12-ата традиционна вечеря, организирана от Сдружението на момчилградчаните в град Бурса, Турция. В групата от България бяха Ердинч Хайрула, член на ЦОБ на ДПС, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, заместник кметът на общината Алие Ибрихам, секретарят Бахатдин Ахмедов, лидерът на младежката структура на ДПС Ерсин Юмер, както и жители на Момчилград.
По време на визитата Сунай Хасан се срещна и разговаря с братът на световноизвестния щангист Наим Сюлейманоглу - Мухарем. Двамата разговаряха за бъдещето на момчилградския отбор по вдигане на тежести, който се сформира през тази година и активно провежда тренировки под ръководството на известния треньор Валентин Гемеджиев.
На традиционната среща присъстваха трима депутати от турския парламент - Хакан Чаушоглу, който е и бивш вицепремиер, Еркан Айдън и Ахмед Ерозан.
По време на официалната вечеря Сунай Хасан обяви намерението на общинското ръководство в Момчилград да бъде издигнат паметник на Наим Сюлейманоглу пред залата, носеща името на световноизвестния тежкоатлет.
Делегацията от Момчилград и председателят на  Сдружението на момчилградчаните Хасан Йозтюрк посетиха културно-информационния център на момчилградчани в Бурса. Той също носи името на Наим Сюлейманоглу. Центърът е почти завършен и се очаква до края на годината да бъде открит официално.
IMG 1e30a6bf0e9eee2526e3aa4d388d17c5 V
IMG e005722c256cd4b0884cff24a8611a99 V

Спортен комплекс в Момчилград ще носи името на Наим Сюлейманоглу

Новоизграденият спортен комплекс в центъра на Момчилград ще носи името на световноизвестния щангист Наим Сюлейманоглу. Решението за това беше взето единодушно от местните общински съветници на заседанието им днес. То започна с едноминутно мълчание в памет на починалия на 18 ноември тежкоатлет, който е и почетен гражданин на Момчилград. Докладната беше внесена за обсъждане от кмета на общината инж. Сунай Хасан и председателя на общинския съвет Юмер Юсеин по предложение на спортната общественост в града.
"През годините Наим Сюлейманоглу никога не забрави родния си край. Винаги, когато е имал възможност е подпомагал развитието на спорта в общината. Ние момчилградчани винаги сме се гордеели с успехите на Наим. Считаме, че трябва да му отдадем нужната почит.
Убедени сме, че световноизвестният щангист ще бъде пример за подражание и вдъхновение за младите момчилградчани", се казва в мотивите към докладната.
По време на заседанието беше дадена и идеята в Момчилград да бъде изграден паметник на Наим Сюлейманоглу. Най-вероятно той ще бъде поставен пред спортния комплекс, носещ името на спортиста.
"Няма пречка да издигнем паметник. Община Момчилград застава зад тази идея и ще подкрепи създаването на инициативен комитет", заяви инж. Сунай Хасан.

DSC 0104

DSC 0100

Съобщение на ВиК - Кърджали

“Водоснабдяване  и  канализация” ООД – град Кърджали уведомява всички абонати, ползващи питейна вода от ПС „Бенковски” – селата Бенковски, Дедец, Добромирци, Дрянова глава, Растник, Медевци, Загорски, Здравчец, Мъглене, Първенци, Янино и Еровете; от ПС „Крилатица”1 и 2 – селата Кирково, Крилатица, Домище, Завоя; от ПС „Фотиново” – селата Кърчовско, Дюлица, Метличина, Самодива, Искрил, Фотиново, Върбен, Първица; от ПС „Островец” – селата Островец, Подкова, Старейшино, Чорбаджийско, Шопци; от ПС „Птичар” – селата Птичар, Горско Дюлево, Каменец, Великденче, Вълкович, Душинково, Илийско, Козица, Мрежичко, Овчево, Плазище, Подвръх, Полянец, Ридино, Рогозаре, Рогозче Скалина, Слънчоглед, Чакалци; от „ПС Загорско” – гр. Момчилград, селата Загорско, Багрянка, Чуково, Прогрес, Соколино, че по  Заповед с изх. № 08/28.11.2017 г. на РЗИ Кърджали на основание чл.38, ал. 4 от Закона за здравето от 29.11.2017 год. превантивно се забранява ползването на водата за пиене и готвене поради съмнение за замърсяване на водите на р. Върбица от хвостохранилище „Ерма река”.

          Водата ще може да се ползва само за битови нужди.

          При отмяна на забраната абонатите ще бъдат своевременно уведомени.

                                            От ръководството

Покана за заседание на общинския съвет на 30 ноември 2017 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

 

СВИКВАМ:

 

         На 30. 11. 2017 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

 

 1. Отпускане на еднократна социална помощ на жител на община Момчилград
 2. Обявяване на имоти – ПОСД за ЧОС съгласно чл. 6 от ЗОС и безвъзмездно прехвърляне в собственост на държавата на общински имоти, които се засягат от строителството на обект „Път с. Летовник – връх Дамбълъ“ – община Момчилград, попадащ в землищата на с. Свобода, с. Летовник и с. Чомаково, във връзка с инвестиционни намерения на „Южноцентрално“ ДП – гр. Смолян.
 3. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост.
 4. Обявяване на ПУП –ПП към ПУП – ПЗ за ВиК схема на линеен обект от техническата инфраструктура: „Водоснабдяване на обекти в лесопарк „Момчил юнак“ в землище на гр. Момчилград, общ. Момчилград“.
 5. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ за имоти: №000070, №022010, №000665, №022011 в землището на с. Груево, ЕКАТТЕ 17988 и ПИ: №000252, №005011, №005013, №005013, №005015, №005016, разположени в землище на гр. Момчилград, ЕКАТТЕ 48996, собственост на Държавен горски фонд, община Момчилград и на други физически лица, във връзка с промяна предназначението на земята в земя за обект: „Находище за добив на подземни богатства – андезитобазалти „Чешлия““.
 6. Промени в Наредбата за рекламната дейност на територията на община Момчилград.
 7. Промени в Наредбата за организация на движението при кратковременно платено паркиране.
 8. Промени в Наредбата за управление на общински пътища на територията на община Момчилград.
 9. Промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в община Момчилград.
 10. Промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията но община Момчилград.
 11. Даване на предварително съгласие за прокарване на ново подземно електро – захранващо кабелно трасе до ПИ №008008 по КВС на землище Груево, община Момчилград през имоти публична общинска собственост в полза на Нефизе Ибрям Махмуд за инвестиционни намерения.
 12. Приемане на окончателна актуализация на плана за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2017 г. на община Момчилград.
 13. Други.
 14. Питания

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС – Момчилград

 

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 1. 28. 11. 2017 г. – ВТОРНИК
 2. 30 часа по т. 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10 и т. 12 от Проекто - дневния ред
 3. 1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология
 4. 14.30 часа по т. 6, 7, 8, 9, 10 и т. 12 от Проекто - дневния ред
 5. 2. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика
 6. 00 часа по т. 6, 7, 8, 9, 10 и т. 12 от Проекто - дневния ред
 7. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм
 8. 16.00 часа по т. 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 и т. 12 от Проекто - дневния ред
 9. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост
 1. 28. 11. 2017 г. – СРЯДА
 2. 100 часа по1, 6, 7, 8, 9, 10 и т. 12 от Проекто - дневния ред
 3. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.
 4. 15.00 часа по т. 6, 7, 8, 9, 10 и т. 12 от Проекто - дневния ред
 5. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението
 6. 16. 00 часа пот. 1, 6, 7, 8, 9, 10 и т. 12 от Проекто – дневния ред
 7. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Ден на траур е обявен в Момчилград в памет на Наим Сюлейманоглу

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан обяви днешния неделен ден за ден на траур в памет на Наим Сюлейманоглу. Многократният световен шампион по вдигане на тежести е почетен гражданин на община Момчилград от 2000 година. Със заповедта си кметът Сунай Хасан отмени всички публични тържества и радостни ритуали в неделя. Националният флаг пред всички административни сгради е свален наполовина на пилоните.
"За съжаление загубихме най-известният момчилградчанин. В негово лице жителите на Момчилград имаха един добър приятел, който в годините винаги е бил съпричастен към родния си край", заяви Сунай Хасан
Делегация от Момчилград, водена от кмета Сунай Хасан отпътува за Истанбул, където ще отдаде последна почит на Наим Сюлейманоглу и ще присъства на погребението му. В делегацията са включени общински съветници, представители на администрацията, кметове на населени места и граждани, както представител на община Кърджали - заместник кмета Мюмюн Али.

Момчилград скърби за Наим Сюлейманоглу

Момчилградчани скърбят за загубата на своя именит съгражданин многократния световен шампион по вдигане на щанги и почетен гражданин на Момчилград Наим Сюлейманоглу. От този свят си отиде човекът, прославил Момчилград и България в целия свят. Известният спортист почина в събота след тежко боледуване в истанбулската болница "Мемориал Аташехир".
Кметът на община Момчилград Сунай Хасан и председателят на общинския съвет Юмер Юсеин изказват от свое име и от името на жителите на общината съболезнования на близките на Наим Сюлейманоглу.

В петък и събота водата няма да бъде годна за пиене

“Водоснабдяване и канализация” ООД – град Кърджали уведомява всички абонати, ползващите питейна вода от яз. “Боровица” – гр. Кърджали, гр. Момчилград и 33 села, че на 17 ноември /петък / ще се извърши саниране на водопроводната мрежа. Водата ще бъде с високо съдържание на хлор и няма да бъде годна за пиене и готвене от 08.00 часа на 17 ноември /петък/ до 08.00 часа на 18 ноември /събота/ 2017 год.През това време тя може да се ползва за битови нужди. Гражданите и фирмите, ползващи питейна вода, да се запасят с необходимите им количества за този период.

Премахнати са потенциално опасни клони на дървета по улиците в Момчилград

Община Момчилград извърши санитарна сеч на короните на дървета по улиците в града. Целта е преди началото на зимния сезон да бъдат премахнати потенциално опасните клони. Санитарната сеч има за цел и да се обновят короните на по-старите дървета. Окастрените клони ще бъдат използвани за гориво в парната инсталация на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Сергей Ростовцев".

"Арда" разгроми "Ямбол" на стадиона в Момчилград

"Арда" победи „Ямбол 1915" с класическия резултат 3:0 по време на футболния мач, който се игра на стадион "Хасан Семерджи" в Момчилград. Трибуните бяха пълни с фенове на кърджалийския отбор, имаше и много правостоящи. В мач №15 от шампионата на Югоизточната трета лига "Арда" победи убедително съперника си. Първият гол падна в 25-ата минута. Заслуга за него имаше Вълчан Чанев. Първото полувреме завърши с резултат 1:0. Второто започна вяло до 70-ата минута, когато Николай Димитров в промени резултата на 2:0. Три минути по-късно във вратата на "Ямбол 1915" с гол се разписа и Георги Кременлиев.

След последния съдийски сигнал публиката изпрати футболистите на "Арда" с аплодисменти.

mach 1

mach 2

mach 3

Честит Ден на народните будители!

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан и Общинският съвет
Честитят
на всички учители, ученици, културни и просветни дейци Деня на народните будители - 1-ви ноември.
Този празник е и повод да погледнем напред – в бъдещето, където ще видим реализираните си мечти.

Честит празник!

Приключи санирането на първия блок в Момчилград

Приключи санирането на първия жилищен блок по Националната програма за енергийна ефективност в Момчилград. Други 7 са в напреднал етап и ако атмосферните условия позволят дейностите по тях също скоро ще приключат. Общо 12 са жилищните блокове в Момчилград, в които се реализира програмата за енергийна ефективност.

"В началото някои от съседите бяха скептични. Разбира се не е приятно мястото, където живееш да се превърне в строителна площадка. Но сега мисля, че сега всички са доволни. Още повече, че фирмата-изпълнител беше изключително коректна към живеещите в блока, за което всички сме им благодарни", твърди домоуправителят на санирания жилищен блок 6, Мюмюн Мустафа. Сградата е строена в средата на 80-те години.

"Преди санирането състоянието на блока беше задоволително. Въпреки грижите, които полагахме за общите части имаше пукнатини и течове. Част от апартаментите бяха със старите дървени дограми, с които беше и стълбището", разказа Мюмюн Мустафа. Той допълва, че най-тежко е било положението с водопровода.

"Тръбите бяха ръждясали. Водата беше с влошено качество и миришеше. Надявахме се, че като завърши водния цикъл, по който беше подменен градския водопровод проблема ще се разреши, но уви. Оказа се, че проблемът е в старите тръби на сградата", каза домоуправителят. Старият водопровод на блока аварирал в момента, в който стартирало санирането.

"Тръбите избиха във входа, който трябваше да бъде саниран най-накрая. От фирмата реагираха адекватно и разрешиха проблема светкавично", разказва Мюмюн Мустафа. Според него в момента качеството на водата от водопровода е несравнимо. Освен това се е увеличило и налягането.

Домоуправителят е убеден, че ефектът от санирането ще се усеща от живеещите тепърва.

"Благодарение на подменените дограми и изолацията на стените температурите в жилищата вече са по-високи. Със сигурност отоплението през зимата ще ни струва по-малко пари", смята Мюмюн Мустафа. Той допълва, че температурата се е повишила също в стълбищата и в мазетата. Домоуправителят е изключително доволен и от хидроизолацията на покрива. Преди време живеещите в блока са поправяли покрива, но ремонтът бил извършен на 3 етапа, което го правило недостатъчно ефективен.

Благодарение на санирането новите в 30-годишния блок са навлезли и новите технологии. Сега осветлението на стълбищата е със сензори. Подменена е и звънчевата система, към която са добавени и домофони.

"Чувството като влезеш в блока е странно, защото уж си е стария блок, а в същото време е като нов", казва Мюмюн Мустафа.

DSC 0062

Покана за заседание на ОбС–Момчилград на 30.11.2016г.

П О К А Н А №10

23. 11. 2016 г.

 

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация

СВИКВАМ:

 

На 30. 11. 2016 г. /сряда/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния проект:

ДНЕВЕН РЕД:

 

1. Приемане отчет за дейността на Общински съвет – Момчилград и неговите постоянни комисии за периода от м. ноември 2015 г. до м. юни 2016 г.

2. Приемане на Анализ на потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Момчилград.

3. - 1. Даване на предварително съгласие за преминаването на трасето на обект ”Нова въздушна електропроводна линия 400kV п/ст „Марица-изток” (Република България) – п/ст „Неа Санта” (Република Гърция) на територията на Република България” през земеделски земи от ОПФ – пасище, мера, нива и полски път в земл. Върхари.

- 2. Прилагане разпоредбите на чл. 25, ал. 3, т. 1 и ал. 5 от ЗСПЗЗ за приемане на решение за изразяване на предварително съгласие за промяна предназначението на мери и пасища- публична общинска собственост засягащи се от обект ”Нова въздушна електропроводна линия 400kV п/ст „Марица-изток” (Република България) – п/ст „Неа Санта” (Република Гърция) на територията на Република България” през земеделски земи от ОПФ – пасище, мера, нива и полски път в земл. Върхари.

4. -1. Даване на съгласие за делба на имот №004104 по КВС на земл. Балабаново с цел осигуряване на достъп до ПИ №004163 – собственост на Сергей Хубенов;

-2. Даване предварително съгласие за прокарване на Ел и ВиК трасета до имот №004163 по КВС на земл. Балабаново през имоти от ОПФ в полза на Сергей Хубенов за инвестиционни намерения.

5. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2016 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарни оценки.

6. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.

7. Предложение за предоставяне на земеделска земя по реда на §27 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ от Общински поземлен фонд с признато право на възстановяване във възстановими граници с решение по чл. 18ж, ал. 1 от Общинска служба по Земеделие.

8. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №000265 земл. на с. Постник, ЕКАТТЕ 57892, м. „Дора балък”, общ. Момчилград, собственост на Мюмюн Шабан и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ – нива, девета категория в имот за неземеделски нужди и отреждането му за предимно производствена зона – Пп.

9. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №073014, земл. на гр. Момчилград, ЕКАТТЕ 48996, м. „Дут лукъ”, общ. Момчилград, собственост на „Мах 2000” ООД с управител Орхан Юсеин и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ в имот за неземеделски нужди и отреждането му за „Смесена устройствена зона”

10. Промени в Наредбата за рекламната дейност на територията на община Момчилград.

11. Изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на община Момчилград.

12. Информация по чл. 125 от Закона за публичните финанси за трето тримесечие на 2016 г.

13. Приемане на окончателна актуализация на плана за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2016 г. на община Момчилград.

14. Други

15. Питания.

С уважение,

ЮМЕР ЮСЕИН,

Председател на ОбС – Момчилград

 

 

 

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

25.11. 2016 г. –ПЕТЪК

14.30 часа пот. 13

от Проекто - дневния ред

1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.00 часа по т.1, 4, 10, 11, 13

от Проекто - дневния ред

2. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа по т.3, 4, 6, 7, 8, 9, 13

от Проекто - дневния ред

3. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

28.11. 2016 г. – ПОНЕДЕЛНИК

15.00 часа по т.2, 13

от Проекто - дневния ред

1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето

16.00 часа по т.3, 5, 8, 9, 13

от Проекто - дневния ред

2. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

 

29.11. 2016 г. – ВТОРНИК

15.00 часа по т. 2, 13

от Проекто - дневния ред

1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

16.00 часа по т. 5, 11, 12, 13

от Проекто - дневния ред

2. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Студенти направиха дарение в Центъра за настаняване от семеен тип в Момчилград

Студенти първокурсници от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски, филиал „Любен Каравелов“ в Кърджали направиха дарение в Центъра за настаняване от семеен тип в Момчилград. 12-те му обитатели получиха пантофи, анораци, анцузи и лакомства. Те бяха връчени на изпълняващата длъжността директор Фатме Садула от студентките специалност Предучилищна педагогика Медиха Хайрула и Несрин Алиш.
"Инициативата е на преподавателката ни асистент Светла Дамакова. Отделихме лични средства, обадихме се в центъра, за да разберем от какво се нуждаят и го закупихме", обясни Медиха Хайрула. Тя допълни, че вече подготвят нова благотворителна инициатива за друг център от семеен тип в областта.
Дни преди студентите от специалността "Предучилищна педагогика" дарение на децата в Момчилград са направили и техните колеги от "Начална училищна педагогика" от кърджалийския филиал.
"Благодарни сме за жеста. Хубаво е когато млади хора предприемат подобни инициативи", заяви Фатме Садула.

Обява за обсъждане на Бюджет 2017

Кметът на община Момчилград – инж.Сунай Хасан

КАНИ ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ

на  общината да дадат своите предложения и препоръки за бюджета на община Момчилград за 2017година. За тази цел на първия етаж на общината, в Центъра за услуги и информация, на ул.”26-ти декември” № 12, е определено място (в специално поставена за целта кутия) за писмените предложения и препоръки.Същите могат да се внесат и в деловодството на общината, както и да се изпратят на следния електронен адрес:obshtina@mg.link.bg

             Срокът за подаване на предложения е до09.12.2016 г. включително.

Сунай Хасан ще приеме представители на фондация "Искам бебе"

Представители на фондация „Искам бебе“ ще се срещнат с кмета на Момчилград Сунай Хасан в на 17 ноември /четвъртък/. На срещата ще бъдат обсъждана покрепата, която може да се осигури на двойките с репродуктивни проблеми.

Община Момчилград е една от първите в страната, които предвиди в бюджета си финансови средства за подпомагане на инвитро процедури. Отпускането на помощта се извършва по приет от общинския съвет правилник. Тази година бяха подпомогнати 3 двойки за извършването на инвитро процедури.

По-късно в четвъртък – от 16 часа в комплекс „Маказа“ представителите на фондация „Искам бебе“ ще проведат консултации на двойки с репродуктивни проблеми. За допълнителна информация желаещите могат да се свържат с представителя на фондацията Мария Енчева на тел. 0885 95 40 21.

Още поне 27 сгради в Момчилград ще бъдат санирани

Община Момчилград ще участва с още поне 27 сгради в следващия етап на Националната програма за енергийна ефективност. Документите вече са изпратени в Българската банка за развитие, която финансира проектите. Очаква се сключването на договорите, за да се задейства процедурата. Още 5 сгради са регистрирани в общината и предстои документите им да бъдат предвижени. Над 73 са сградите, които отговарят на изискванията на новия етап от програмата. В него могат да участват сгради с над 6 апартамента. Община Момчилград очаква и собствениците на апартаменти в останалите над 40 допустими сгради да проявят активност, за да се стартира процедурата и при тях. Регистрацията на сдруженията на собствениците се извършва в общината, след което става регистрацията в Агенция по вписванията. Собствениците упълномощават общината да извършва всички процедури и действия, свързани със санирането.
Община Момчилград е сред най-активните в Южна България в реализирането на проекти по Националната програма за енергийна ефективност. При допустими 14 сгради в първия етап на програмата бяха сключени договори за 12 жилищни блока. При останалите два също вече има регистрирани сдружения на собствениците и предстои сключване на договори. Квартал 11 се превърна буквално в строителна площадка. В дейностите по санирането на блоковете са ангажирани над 600 специалисти. До края на месеца се очаква първите сгради да бъдат завършени напълно. От ръководството на общината са категорични, че ще оказват пълно съдействие на собствениците, за да може максимален брой жилища в Момчилград да бъдат санирани.

Стартираха срещи със социално слаби, които се изхранват в обществените трапезарии

Ръководството на община Момчилград започна серия срещи със социално слаби, които се изхранват в две обществени трапезарии. Целта e да се установи дали хората са доволни от социалната услуга, която им се предоставя. На първата срещата присъстваха секретарят на общината Бахатдин Ахмед и заместник кметовете Ерол Мехмед и Мехмед Мехмед. Те приканиха присъстващите, ако познават някой нуждаещ се от включване в програмата, да го насочат към общината.
В двете обществени трапезарии всеки ден общо 140 души получават супа, основно ястие и четвърт хляб, като задължително едно от ястията е с месо. Част от хората живеят в града. Общината осигурява транспорта за разнасянето на обяда по селата.

Общинският съвет определи своите постоянни комисии

„Временна комисия ще изготви Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Момчилград“

 

На свое редовно заседание, Общинският съвет на Момчилград(мандат 2015-2019 год.) избра общо 8 постоянни комисии и разгледа 24 точки от дневния ред. На втората своя сесия, която се проведе на 27 ноември 2015 год. в сградата на КНСБ, 29-те местни парламентаристи решиха 7 от постоянните комисии да се състоят от по седем общински съветници, а тази на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси е в състав от 5-ма общински съветници. Постоянните комисии са както следва:

 • Комисия по териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост;
 • Комисия по законност, обществен ред и административно обслужване на населението.
 • Комисия по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето;
 • Комисия по образование, култура, туризъм, спорт и младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение;
 • Комисия по бюджет, финанси и икономика;
 • Комисия по транспорт, промишленост, енергетика, търговия, приватизация и следприватизационен контрол;
 • Комисия по селско стопанство, гори, води и екология.

По време на сесията бяха утвърдени и месечните възнаграждения на градоначалника и председателя на общинския съвет. Същите запазват стойностите си от предходния мандат. Заради появата на нови кметства, структурата на общинска администрация се разшири с още 9 души. Също така разпоредителният орган гласува и основните месечни трудови възнаграждения на кметовете на кметства на територията на общината. Съобразно числеността на населението и територията, които обхващат те бяха разделени в пет отделни категории.

На продължилата близо два часа сесия, местните парламентаристи решиха Центърът за настаняване от семеен тип да се казва „Вяра и Надежда“.

Новият кмет и общински съветници полагат клетва на 10 ноември

Избраният за кмет на община Момчилград инж. Сунай Хасан и новите общински съветници ще положат клетва във вторник и ще встъпят в длъжност.

Тържествената сесия ще се проведе в читалище "Нов живот" от 11.30 часа. Заседанието е насрочено от областния управител Илия Илиев. По традиция ще бъде водено от най-възрастния съветник. На сесията са поканени да присъстват членовете на Общинските избирателни комисии, както и досегашните съветници, кметове и граждани.

Местните избори в община Момчилград бяха спечелени на първия тур от ДПС със 71.96 процента от гласовете. За кмет на общината беше избран инж. Сунай Хасан от Движението за права и свободи, който получи 75,62 на сто от вота на избирателите. В новия общински съвет влизат 22 общински съветници от ДПС, 6 от листата на ГЕРБ и 1 от Коалиция "За Момчилград (РБ, БНД)".

Обществено допитване

Кметът на община Момчилград инж.Сунай Хасан кани всички жители на общината да дадат своите предложения, мнения и препоръки за бюджета на община Момчилград за 2016 година.

Продължи да четеш

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос