В Момчилград са взети всички мерки срещу разпространението на коронавирус

В училищата и детските градини на община Момчилград са взети всички превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса. В това се убеди лично кметът на общината Илкнур Кязим, която в четвъртък сутрин извърши проверка в обществени сгради в града. Общината е снабдила детските градини, социалните заведения, читалища и библиотеката допълнително с дезинфектанти, сапун и други хигиенни материали. Училищата също разполагат с необходимите средства. В детските заведения и училищата се осъществява стриктен филтър, а всеки момент се очаква да пристигнат поръчаните от общинска администрация термометри и маски за лице. По разпореждане на Илкнур Кязим дезинфекция ще бъде извършвана в джамиите и в църквата на Момчилград.
"Взели сме всички необходими мерки, за да защитим живота и здравето на момчилградчани в обществените институции. Спазваме стриктно препоръките на Националния оперативен щаб. Важно е да запазим спокойствие и да не се поддаваме на паника", заяви Илкнур Кязим.

IMG e3157a1d9e3e5fd703111e1e88d6d6b3 V

Община Момчилград взема мерки срещу разпространението на коронавирус

Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим издаде заповед с мерки цел, целящи намаляване на риска от заболяване с коронавирус /COVID-19/. В нея се препоръчва да се преустановят посещенията на културни прояви, а при спортните да няма публика. Забранява се провеждането на всякакви масови прояви, в които участват деца. В заповедта се препоръчва още ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и закрито.
В общинска администрация няма да се провеждат приемни дни за граждани, а обслужването на гражданите трябва да се извършва при повишени мерки за биологична сигурност. Целта е да се ограничи в максимална степен прекият контакт между гражданите и обслужващите служители. В заповедта се препоръчва ограничаване на пътуванията на ученици, засилване на дезинфекционния режим във всички учебни, детски, социални и обществени сгради.
Ръководителите на детските градини и социалните услуги трябва да организират провеждането на стриктни противоепидемични мерки, като строг сутрешен филтър, редовна и засилена дезинфекция на помещенията, да не се допуска сливане на групи и провеждане на масови мероприятия на територията на учебни, детски и социални заведения, персоналът да ползва маски, да се осигурят консумативи за лична хигиена – сапуни и дезинфектанти в заведенията.
Препоръчва се на собствениците на транспортни фирми, извършващи превоз на пътници, да извършват ежедневно многократна дезинфекция и почистване на превозните средства.
Общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” в Момчилград е предприела всички необходими мерки  във връзка с превенция разпространението на корона вирус. Това установи при проверка Илкнур Кязим. До този момент няма нито един настанен пациент със симптоми на грип Б в лечебното заведение. Създадени са изолатори с общ капацитет от пет легла. Целта е до транспортиране на заразени пациенти до най-близкото инфекциозно отделение да могат да положени първи грижи за здравето им. По заповед на кмета са преустановени всички профилактични прегледи и консултации. Свижданията и плановите операции са забранени. Изпълняват се единствено спешни интервенции в родилното отделение. На входовете на всички отделения вече са поставени дозатори за дезинфекция.
От ръководството на болницата увериха, че стриктно се следват указанията на националния щаб за превенция на епидемията. Осигурени са лични предпазни средства за персонала на болницата, но не са достатъчни.  
"В постоянен контакт сме с РЗИ – Кърджали, за да ни бъдат предоставени договорените предпазни облекла и маски, договорени между България и Турция", заявиха от МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”.
20200311 092124
20200311 092330

Мерки срещу разпространението на коронавируса обсъдиха на кметска среща в Момчилград

Мерките и ограниченията за предотвратяване на заразата с коронавирус бяха обсъдени на традиционната среща на кмета Илкнур Кязим с кметовете на населени места в община Момчилград. Те бяха запознати с какво трябва да се прави, за да се намали риска от поява на заболяването. Според кметовете по населените места в общината няма засегнати от грипната вълна. Детските градини извън общинския център са затворени превантивно до приключване на грипната ваканция. В Момчилград предучилищните групи работят при изключително засилен филтър.

По време на срещата кметовете бяха запознати с измененията и допълненията в Закона за ветеринарномедицинската дейност, касаещи отглеждането на домашни животни. Едно от улесненията за стопаните е, че заявления до Областните дирекции по безопасност на храните могат да се подават чрез кмета или кметския наместник на населеното място.
На срещата актуална тема бе и предприемането на мерки за недопускане на свободно движение на животни по улиците на населените места.

Какво е важно да се знае и прави по отношение на новия коронавирус (COVID-19)

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

Ето най-важните препоръки на Министерството на здравеопазването:
Спазвайте висока лична хигиена– мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи геловена спиртна основа.
Избягвайте контакт с болнихора.
Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.
Не се презапасявайте с храна и лекарства.
Търсете информация от компетентните институции.
Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.
Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57
На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.
Няма място за паника – държавата ни е предприела всички необходими мерки.
Към момента има четири положителни проби за пациенти с коронавирус в България.

Още информация може да протечете тук:

pdfkak_da_predpazim_sebe_si_i_drugite.pdf09.03.2020 г.

pdfvremenni_nasoki_za_pochistvane_na_okolna_sreda_v_obekti_tR5jTiQ.pdf09.03.2020 г.

pdfSKMBT_423-s20030815100.pdf09.03.2020 г.

pdfetspkz-vprosi_i_otgovori_otnosno_noviia_koronavirus.pdf09.03.2020 г.

Илкнур Кязим посети най-възрастната жена в Момчилград за 8-ми март

Кметът Илкнур Кязим посети в дома й най-възрастната жена в Община Момчилград. Заедно с заместниците си тя беше гост на дълголетницата Хатидже Юмер, която този месец ще навърши 98 години.

„Приемете моите най-искрени поздрави по повод Международния ден на жената. Желая на вас и вашето семейство здраве и щастливи дни, изпълнени с много положителни емоции“, каза Илкнур Кязим. Тя зарадва възрастната жена, като й поднесе красив букет цветя и празнични подаръци.

Баба Хатидже е родена на 16 март 1922 година в Кос. В момента живее в Момчилград с децата и внуците си, които се грижат за нея.  Семейството й може да се похвали със столетница. Сестрата на баба Хатидже е точно на 100 години и живее в Турция.

Поздравление на кмета на Община Момчилград по случай Международния ден на жената - 8 март

Скъпи дами,
Приемете моите най-искрени поздрави по повод 8-ми март – Международен ден на
жената. Желая на вас и вашите семейства здраве и щастливи дни, изпълнени с много
положителни емоции и успехи!
 
Никога не забравяйте, че вие сте уникални! Дарявате живот и правите света
по-добър, по-нежен и по-красив. Носите огромна сила в сърцата си, която съчетана с любовта, може да преобърне Вселени. Пожелавам Ви да бъдете не само грижовни майки,  обичащи съпруги и достойни дъщери, но да обичате и себе си. 
Вие можете и трябва да отстоявате своите позиции, защото ние, жените, можем да бъдем успешни и у дома, и на работното място, и в политиката. 
Аз вярвам, че ако ние впрегнем онази наша вътрешна, женска сила, можем да направим чудеса навсякъде около нас.
Бъдете благословени, щастливи, неповторими и  винаги усмихнати!
 
Честит празник!
 
Илкнур Кязим
Кмет на Община Момчилград

Водещи футболни клубове от Турция могат да тренират в Момчилград

Водещи футболни клубове от Турция могат да провеждат тнренировъчни лагери в Момчилград. Това стана ясно при срещата между кмета на общината Илкнур Кязим и търговското аташе на Турция в Пловдив Мехмед Али Ердем, на която присъстваха също председателят на общинския съвет Ерсин Метин и представители на дипломатическата мисия. По време на визитата си Мехмед Али Ердем разгледа базата на спортния комплекс „Наим Сюлейманоглу“, който разполага с две закрити спортни зали, външни игрища за различни спортове, малки магазини за спортни или други стоки, хотелска част и ресторант.  Според аташето е възможно клубове от ранга на турския шампион „Бурсаспор“ да органзират лагери и да провеждат тренировки на стадион „Хасан Семерджи“. 
По време на срещата Илкнур Кязим представи и възможностите за инвестиции в общината.
„Разполагаме с индустриални терени, имаме много млади и квалифицирани кадри, които искат да се реализират в родните си места. Нашата цел е да им осигурим възможности“, заяви Илкнур Кязим. В края на срещата тя подари на търговския аташе картина, изобразяваща на тракийското светилище край село Татул.
20200306 143232
20200306 153028
20200306 153352

Започва строителството на моста за Птичар

"Получихме разрешение за строеж на моста над река Върбица, който трябва да свърже село Птичар с международния път за ГКПП "Маказа", съобщи кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя допълни, че има избрани изпълнител на обекта и строителен надзор, а строителството трябва да започне до 20 дни, когато изтекат законовите срокове за обжалване.

"Срокът за изпълнение на проекта е 280 дни. Това време е напълно достатъчно, ако има благоприятни метеорологичните условия и ниско ниво на река Върбица", каза Илкнур Кязим. По проект цялата отсечка трябва да бъде с дължина 350 метра. 156 метра от нея са мостовото съоръжение. То ще бъде изградено от стомано-бетон и ще има 6 отвора по 26 метра всеки. Широчината на пътното платно на моста ще бъде 6 метра, а от двете му страни ще има тротоари по 0,75 метра. Предвидено е и осветление. Средствата за реализирането на проекта бяха осигурени с две постановления на Министерски съвет, но са недостатъчни за цялостното изпълнение. Въпреки това обектът ще бъде завършен напълно, а общината ще търси допълнително финансиране.

"Мостът ще разреши сериозен битов проблем на хората в Птичар. В момента до селото се стига по тесен и стръмен път, а в района има и доста участъци със свлачищни процеси. Построяването на съоръжението е ангажимент, който общината пое пред жителите на селото преди повече от 6 години", заяви Илкнур Кязим.

Заради грипа е засилен медицинският контрол в детските градини в община Момчилград

Детските градини и ясли в град Момчилград ще работят при засилен контрол, който ще се осъществява от медицинските специалисти заради обявената в цяла България грипна епидемия. В предучилищните групи във всички населени места на общината няма да се провеждат занятия до 11 март (сряда) включително. Процентът на заболеваемост при групите в Момчилград е нисък и там занятията ще продължат. Това установи при проверка кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, заедно със заместниците й Гюлизар Исмаил и Айхан Осман. Те проведоха среща и с директора на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" д-р Младен Къров. В лечебното заведение са преустановени медицинските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции. Според медиците в първия ден от обявената грипна епидемия няма покачване броя на пациенти. Спазват се всички предписания, дадени от здравното министерство, за работа с пациенти в отделенията на болницата.

Денят на самодееца беше отбелязан в Момчилград

С много настроение премина Деня на самодееца, който беше отбелязан в Момчилград. Над два часа десетки изпълнители на различни възрасти демонстрираха артистичните си умения в препълнената зала на читалище "Нов живот" в града.

"Всички сме имали възможност да наблюдаваме изявите на нашите самодейни състави. Те възстановяват и осъвременяват красивите празници, обреди и обичаи. Самодейците са пазители на традициите, на автентичните песни и танци, те създават настроение на всеки един празник", заяви в поздравителното си слово кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

DSC 0274

DSC 0281

DSC 0285

DSC 0292

DSC 0297

DSC 0300

DSC 0301

DSC 0303

DSC 0307

DSC 0309

DSC 0315

DSC 0317

DSC 0319

DSC 0321

DSC 0323

DSC 0327

DSC 0328

Обявена е грипна епидемия в цяла България

От 6-ти до 11-ти март, включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна. Това гласи подписаната от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заповед. Преустановяват се учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.
Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.
На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки.
За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Илкнур Кязим празнува 8-ми март с жени от третата възраст

Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим празнува в аванс Международния ден на жената - 8-ми март с жени от третата възраст. Те я поканиха, за да споделят с нея празника. Над 100 жени от Пeнcиoнeрcкитe клубoвe от различни квартали в Момчилград празнуваха с много настроение, музика и песни. 
"Вие сте призвани да бъдете майки и съпруги. Дарявате живот и правите света по-добър и по-красив. Пожелавам ви много здраве, щастие и нека усмивката не слиза от лицата ви", каза в поздравлението си Илкнур Кязим. Тя разговаря с възрастните жени и пое ангажимент винаги при възможност общината да подпомага дейността на клубовете.

Гюлюзар Исмаил е новият заместник-кмет в Момчилград

Гюлюзар Исмаил е новият заместник-кмет в община Момчилград. Тя встъпи в длъжност на 5 март и ще отговаря за образованието, културата и туризма. Новият заместник-кмет има солиден стаж в сферата на образованието. Завършила е Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" със специалност "Математика и физика", а след това и "Информатика и информационни технологии". Работила е като възпитател, учител и експерт "Образование" в община Момчилград. От 2008 до 2010 година работи като експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието - Кърджали. От 2010 година е директор на ОУ "Васил Левски" в село Равен. От 2017 година е председател на Сдружението на директорите в средното образование в Република България, общинска секция Момчилград.
Гюлюзар Исмаил е общински съветник за втори мандат. Председател на Постоянната комисия по образование, спорт и младежки дейности в Общинския съвет в Момчилград.

Момчилград отбеляза 3-ти март

Десетки момчилградчани се включиха в тържеството, посветено на националния празник на България - 3-ти март, което се проведе в центъра на Момчилград. Честването започна с поднасянето на венци и цветя пред Мемориал-костницата и вдигане на националния трибагреник. Да почетат празника се бяха събрали много жители и гости на града и общината. Тук бяха кметът на Момчилград Илкнур Кязим, депутатът от ДПС Ерол Мехмед, председателят на общинския съвет Ерсин Метин, общински съветници и други.

"Изключително важно е да имаме съгласие и обединение помежду си, да уважаваме различния и за отстояваме принципите на демокрацията. Само така можем да отстояваме общите си каузи и да докажем, че България заема достойно мястото си сред останалите европейски държави", заяви в приветственото си слово кметът Илкнур Кязим.

Честването на празника продължи с изпълнение на талантливи деца от Момчилград, които пяха и танцуваха за присъстващите. Тържеството завърши с хоро.

DSC 0115

DSC 0133

DSC 0142

DSC 0151

DSC 0156

DSC 0162

DSC 0168

DSC 0173

DSC 0179

DSC 0208

1 000 мартеници раздадоха в Момчилград

1 000 мартеници бяха раздадени в Момчилград в първия работен ден тази седмица. Закичването за празника на Баба Марта започна рано сутринта когато посетители и служители на община Момчилград бяха посрещнати от момичета, облечени с народни носии, от СУ "Н. Й. Вапцаров" с поздрав "Честита Баба Марта!". Инициативата е на общинска администрация, а целта - всички посетители да усетят гостоприемството и първия пролетен празник. Малко по-късно към двете момичета се присъедини и самата Баба Марта. Тя беше подготвила питка, от която си отчупиха момчилградчани, дошли в общинска администрация.
Малко по-късно закичването с мартеници продължи по централните улици на Момчилград.
По повод 1-ви март в коридорите на общината беше подредена традиционна изложба с мартеници. Те са изработени в детски градини, училищата и социални институции на територията на община Момчилград.
1mart mg 4
1mart mg 3
1mart mg 1
1mart mg 5

Тържествен ритуал за 3-ти март ще се проведе в Момчилград

С издигане на знамето на Република България в 11.00 часа на 3-ти март пред паметника-мемориал „Костница“ ще започне тържествения ритуал, посветен на Националния празник. Ще бъдат поднесени венци и цветя.
Общинска администрация кани всички жители и гости на града, директори на училища и детски градини, учителски колективи и служители в държавните учреждения, да се присъединят към честването на Националния празник на България.

Мартеници украсиха общинска администрация в Момчилград

Изложба с мартеници е разположена във фоаето на сградата ва общинска администрация в Момчилград. Поводът е красивия празник Баба Марта, а експозицията е традиционна за 1-ви март. Мартениците са изработени в детски градини, училищата и социални институции на територията на община Момчилград.

IMG 20200301 WA0002

IMG 20200301 WA0004

Честита първа пролет!

Честита първа пролет на всички жители на община Момчилград!
 
Да посрещнем с отворени сърца, вдъхновение и много настроение сезона на обновлението, събуждането и растежа. 
Нека настъпването на пролетта донесе повече радост, щастие и успехи! 
 
Общинска администрация - Момчилград
Общински съвет - Момчилград

Община Момчилград изгражда мостови съоръжения в Конче и Нановица

Две мостови съоръжения ще улеснят придвижването в района на селата Конче и Нановица, съобщи кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той поясни, че в момента се подготвя документацията за двата обекта и при стабилизиране на метеорологичните условия ще започне изграждането им. Мостовото съоръжение в района на Конче ще се използва от жителите на няколко махали, чийто достъп до селото е затруднен през зимните месеци, когато Коджа дере става пълноводно и преминаването през него е рисковано. Пътната връзка ще се използва и от жителите на село Синделци. Съоръжението ще бъде изградено изцяло от стомано-бетон и ще представлява устои и греди. Дължината му ще бъде около 40 метра, а широчината 3,5 метра. Предвидено е по него да могат да преминават леки и лекотоварни автомобили.
Ново мостово съоръжение ще свърже махала Поляна със село Нановица. До този момент жителите на махалата използваха единствено пешеходен мост. Предвидено е съоръжението, което ще представлява стомано-бетонни устои и стоманена конструкция, да бъде с размери 12 на 3 метра.

Покана за заседание на Общинския съвет на 28 март 2019 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 28.03.2019 г. /чeтвъртък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Отпускане на еднократна социална помощ на А. А. Юмер, жител на община Момчилград.
  2. Даване на предварително съгласие за прокарване на ВиК трасе до имот №02155.1.36по КККР на с. Багрянка през ПИ №02155.1.91 по КККР на с. Багрянка в полза на Гюлезар Хайрула за инвестиционни намерения.
  3. Учредяване право на строеж – допълващо застрояване „Летен гараж” в УПИ І8, кв. 2 по действащия ПУП на с. Чуково, общ. Момчилград.
  4. Продажба на земя – ЧОС на собственика на законно построена върху нея сграда.
  5. Вземане решение за продажба на общински жилищен имот, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2019 г. и одобряване на пазарната му оценка.
  6. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2019 г. , вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.
  7. Актуализация на програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2019 г.
  8. Определяне броя, вида и местонахождението на жилища по своето предназначение.
  9. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград
  10. Кандидатстване на община Момчилград по ОП РЧР 2014-2020 г., чрез подхода „Водено от общностите местно развитие” по процедура чрез подбор на проектни предложения с няколко крайни срока за кандидатстване BG05М9ОР001 -2.051- „МИГ – общинни Момчилград и Крумовград”- „Грижа и подкрепа за независим живот”.
  11. Отмяна на Наредба за поддържане и опазване на обществения ред, приетата с Решение №117 от 28.10.2008 г. и приемане на нова наредба.
  12. Одобряване на тригодишна бюджетна прогноза за местни дейности за периода 2020 - 2022 година на община Момчилград.
  13. Приемане на годишния баланс на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” ЕООД, гр. Момчилград и „Медицински център - МГ” ЕООД, гр. Момчилград за 2018 г.
  14. Определяне на основните месечни трудови възнаграждения на кметовете на кметства в община Момчилград.
  15. Други
  16. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

26.03.2019 г. –ВТОРНИК

14.30 часа по т. 11 и 13  отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.00 часа по т. 10, 11,13 от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т.2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11  и т.13 от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

27.03.2019 г. – СРЯДА

13.30 часа по т.2, 9, 11 и т. 13от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.30 часа пот. 11  и т.13от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30часа по т. 11 и 13от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 1, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 14  и т. от Проекто – дневния ред

  1. Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Магистрати отхвърлиха две жалби срещу премахване на незаконно заведение в Момчилград

Магистрати отхвърлиха две жалби срещу заповед на кмета на община Момчилград Сунай Хасан за премахване на заведение в центъра на града. Става въпрос за незаконно построена полумасивна постройка в началото на градски парк, където се помещава заведението "Комби". Заповедта за премахване на незаконния обект в двуседмичен срок е от 5 декември 2018 година. Срещу нея бяха подадени две жалби в Административния съд в Кърджали. Първата от извършителя на незаконния обект, а втората от новия собственик. С две последователни определения магистратите оставиха без разглеждане жалбите срещу кметската заповед и прекратиха производството по двете дела.

Кметът на Момчилград отличен за особени заслуги

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан беше отличен за особени заслуги от Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Това стана по време на церемония, посветена на 15-годишнината от създаването на организацията. Сунай Хасан е един от учредителите й и преди да стане кмет беше неин заместник председател. Наградата беше връчена от Красимира Гeрманова, председател на управителния съвет на асоциацията и от изпълнителният й директор Делян Дамяновски.

"Поласкан съм от наградата. Когато основахме асоциацията преди 15 години у гражданите имаше неразбиране по отношение на функциите, изпълнявани от общинските съвети по места. Мисля, че през тези години успяхме да променим това и да покажем важността на местните парламенти благодарение на дейността на организацията", заяви Сунай Хасан.
С награди бяха отличени и двама действащи председатели на общински съвети в областта - Бедрие Газиюмер от община Черноочене и Метин Сали от Крумовград.

Над 100 чувала със смет събраха доброволци в Момчилград

Над 100 чувала със смет бяха събрани по време на голямото пролетно чистене на района около бившата хижа край Момчилград. Инициативата за акцията беше на местната младежка организация ДПС. На призива да се почисти любимото място на момчилградчани се отзоваха около 50 жители на града, сред които и много ученици. Най-активни в акцията бяха обитателите на Центъра на санстаняване от семеен тип "Вяра и надежда" в Момчилград. В почистването се включиха също кметът на общината Сунай Хасан и група общински служители. Към доброволците се присъедини и кърджалийският общински съветник Кадир Мустафов.
Доброволците се разделиха на 6 групи и чистиха повече от 2 часа натрупалите се през зимата пластмасови бутилки, найлонови торби, опаковки, хартии.
"Радвам се, че се отзовахте на призива ни и се включихте в почистването. Искам да благодаря и на кмета на Момчилград и на екипа му, които осигуриха ръкавици чували и извозването на събраните отпадъци", заяви председателят на младежката структура на ДПС Ерсин Юмер
"Благодаря на всички, които се включиха в акцията на младежкото ДПС. Вие показвате, че не сте безразлични към природата и Момчилград. Готови сме да подкрепим и да помогнем за реализирането всяка подобна инициатива на млади хора", обърна се към доброволците Сунай Хасан.
След приключването на акцията по почистване участниците в нея получиха пица и безалкохолни напитки, осигурени от община Момчилград.

DSC 0381

DSC 0384

DSC 0388

DSC 0391

DSC 0393

DSC 0411

DSC 0417

DSC 0456

Започна озеленяването на изходите на Момчилград

Започна озеленяването край пътните участъци около изходите на Момчилград. 70 фиданки черен орех бяха засадени от работници на общината от двете страни на пътя към Крумовград. Новите насаждения бяха направени от края на Момчилград до село Соколино. Предстои засаждане на фиданки и на останалите изходи на града.

"Стартиралото залесяване е част от политиката ни, свързана с подобряване на околната среда. Целта е Момчилград да стане още по-зелен и красив", коментира кметът Сунай Хасан. Той припомни, че миналата есен момчилградчани масово се включиха в залесяване на района на бившата хижа, където част от съществуващата борова гора беше поразена от корояд.
В събота от 10 часа по инициатива на младежите от ДПС ще се проведе акция по пролетно почистването на района около бившата хижа. Община Момчилград съдейства на инициаторите като осигурява ръкавици и чували и се ангажира с извозването на събраните отпадъци.

Сунай Хасан награди победителите в националния турнир по тенис на маса

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан и заслужилият треньор Хасан Ходжаоглу наградиха победителите в националния турнир по тенис на маса "Млад олимпиец" за купата на България. В продължение на 3 дни в родопския град играха 32-те най-добри в България момичета и момчета на възраст до 12 години. 6-ма от участниците в турнира бяха от СКТМ "Родопи".
На финалите при момичетата първа стана Сиделя Мутру от Ардино. Тя получи купата от Сунай Хасан, който връчи и медалите на останалите момичета, заели призовите места. Втора в турнира се класира момчилградчанката Елиф Ибрям от СКТМ "Родопи". Третото място беше заето от Веда Ниязиева от Попово, а четвъртото - от Жаклин Райкова от "Комфорт" Вн.
При момчетата най-добър беше Стефан Димитров "Марек ДС" - Дупница, а негов подгласник - съотборникът му Йоан Величков. На трето място се класира Даниел Димитров от "Комета+" - Луковит, а на четвърто Стилян Смиленов от СК "Стамболийски". Купата и медалите на момчетата бяха връчени от Хасан Ходжаоглу.
DSC 0394
DSC 0401
DSC 0418

Сунай Хасан откри националния турнир по тенис на маса

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан даде старт на националния турнир по тенис на маса "Млад олимпиец" за купата на България, което се провежда в родопския град.

"Радвам се, че федерацията по тенис на маса отново избра Момчилград за национално състезание. Аз съм бивш спортист и усещам пулса ви", обърна се към състезателите Сунай Хасан. Той поздрави 32-мата участници в надпреварата, които са сред най-добрите в страната в своята възрастова група - до 12 години.
След официалното откриване Сунай Хасан и президентът на СКТМ "Родопи" Ерсин Юмер изиграха демонстрационен мач.
Младите тенисисти ще се състезават 3 дни, а в неделя са финалите за купата на България. 6-ма от участниците в турнира са от СКТМ "Родопи".

IMG adb4a6c6a66357c5ac27e1979fdd8009 V

IMG f269c08084a75f5996495e3cb8bab282 V

600 карамфила раздаде на дами кметът на Момчилград

600 карамфила раздаде на дами за 8-ми март кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той поздрави персонално всяка една от жените в общинска администрация, в социалните институции на града и в болницата. Общинският кмет връчи цветя и поздрави на учителките във всички училища, детски градини и ясли. Сунай Хасан не пропусна да поздрави и кметовете-жени на населени места в общината.

IMG 57693c45ad4c26abcb6cfbcd9c6a3c24 V 1

IMG d3ab3359749efdf1fb640734fdd0ccd6 V

Момчилград е домакин на национален турнир

Момчилград е домакин на национален турнир по тенис на маса "Млад олимпиец" за купата на България. На 8, 9 и 10 март в спортната зала на СКТМ "Родопи" играят 32 от най-добрите момчета и момичета до 12 години в страната. 6 от състезателите са от СКТМ "Родопи". Класираните след първите два кръга, ще участват на финалите за купата на България.

Ученичка от СУ „Н. Й. Вапцаров“ – Момчилград ще участва в националната олимпиадата по английски

Ипек Ибрахим, възпитаничка на СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – Момчилград, е една от двете осмокласнички, които ще представят Кърджалийска област на националния кръг на олимпиадата по английски език тази година. Финалното състезание за допуснатите ученици, ще се проведе на 23 март 2019 г. в Хасково.
Постижението на ученичката, която се обучава в училището от първи до осми клас, е професионален  успех както за  учителя в профил „Чужди езици“ с интензивно изучаване на английски език Нилюфер Мюмюн, както и повод за гордост на всички учители и ученици в училището и обществеността в Момчилград.

Започна пролетното почистване в община Момчилград

Голямото пролетно почистване в община Момчилград започна. 30 работника са ангажирани с разчистването на отпадъци, изхвърлени в града, селата и землищата им. Работи се по график, според който до 10 часа се почистват улици градинки и зелени площи в Момчилград. След това работниците по чистотата се разпределят и изпращат на места, където има оформени нерегламентирани сметища.

В сряда беше почистено дерето край село Чуково, както и участъка около пътя до населеното място. Предстои група работници да бъдат изпратени за оборка на разхвърлени найлони, пластмасови бутилки и други отпадъци в района на село Прогрес.

Обява

На основание Решения №7 протокол №1 от 31.01.2019 г., №26 от 28.02.2017г. и №20 от протокол №2 от 08.02.2019 г. на Общински съвет-Момчилград, заповед №РД-19-65 от 28.02.2019 г. на кмета на общината и във връзка с чл.6, ал.1 от  Наредбата за реда  и условията за провеждане на търгове и конкурси за сключване на сделки по отдаване под наем и разпореждане с общинска собственост

О  Б  Я  В  Я  В  А  М:

І. Търг с тайно наддаване за продажба на Урегулиран поземлен имот  І, кв.3 по действащия ПУП на  с.Карамфил, община Момчилград с площ 6346 кв.м., ведно с построените в него: 1.Едноетажна масивна сграда-бивше училище със застроена площ 207 кв.м. и разгъната застроена площ 207 кв.м., 2.Едноетажна сграда с призем – бивша столова със застроена площ 55 кв. и разгъната застроена площ 105  кв.м..Приземен етаж   с масивна стоманобетонна конструкция, първи етаж – паянтова конструкция, при граници: североизток и югоизток- КВС на землище с.Карамфил, северозапад-улица и югозапад-празно общинско място, актуван с АЧОС №794/ 13.03.2009 година, вписан в Службата по вписвания  по Дв.вх.Рег.№375/20.03.2009 год. (Решение №26 от 28.02.2017 г.), (влючен в програмата под №7) с начална тръжна цена  21 500 лв. в т.ч. земя 11 000 лв., без начислен ДДС.

ІІ. Търгът ще се проведе в сградата на общинска администрация-Момчилград на27.03.2019 г. от 12 часа.

ІІІ. Кандидатите за участие в търга следва да  закупят тръжна документация   всеки работен ден от 12.03.2019 г. до 26.03.2019 г. срещу такса от 50 лв., без ДДС платима в касата на общината.

ІV. Депозит в размер на 20% от обявената начална тръжна цена  следва да се заплати по  IBAN: BG17DEMI92403300024545 BIC код : DEMIBGSF в “Търговска банка Д” -Момчилград до 26.03.2019 г.

V.  В случай, че на търга не се явят кандидати повторни  ще се проведат след седем дни и така до продажбата на имота при същите  условия.

За справки : тел.03631/8845

Кмет на община Момчилград: (инж.Сунай Хасан)

Момчилград отбеляза тържествено Националния празник

Националният празник на Република България - 3-ти март, беше отбелязан тържествено в Момчилград. Церемонията започна с поднасяне на венци и цветя пред мемориала "Костницата" в центъра на града и с издигане на националния трибагреник под звуците на химна. 

На тържеството присъстваха много ученици, момчилградчани, гости на града, общински съветници, представители на общинска администрация, кметове на населени места, неправителствени организации и други.
Преди началото на тържеството деца закичиха присъстващите с мартеници.
"Още преди Освобождението един велик българин - Васил Левски, начерта посоката, която следваме и днес – да изградим чиста и свята република и да бъдем равни с другите европейски народи. Затова днес е важно да намерим съгласието и да се обединим около нещата, които ще ни помогнат заедно да работим за модерна и просперираща България", заяви в словото си кметът на общината Сунай Хасан.
Тържеството продължи с много песни и танци, подготвени от децата в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс - Момчилград и ученици от ОУ "Д-р Петър Берон".

DSC 0239

DSC 0252

DSC 0275

DSC 0283

DSC 0285

DSC 0297

DSC 0299

DSC 0301

DSC 0309

С мартеници бяха закичвани посетители и служители на община Момчилград

Посетители и служители на община Момчилград бяха посрещани с поздрав "Честита Баба Марта!" и закичвани с мартеници на 1-ви март сутринта. Инициативата е на общинска администрация, а целта - всички посетители да усетят гостоприемството и първия пролетен празник.
По повод 1-ви март във коридорите на общината беше наредена традиционна изложба с мартеници. Те са изработени в детски градини, училищата и социални институции на територията на община Момчилград.
DSC 0180
IMG e4af8952d0ae066cb42ad69bd59eadf4 V
DSC 0175
DSC 0176
DSC 0177

Община Момчилград с плакет приноса й в развитието на тениса на маса

Община Момчилград беше наградена с плакет от председателя на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов за приноса й за развитието на този вид спорт. Поводът е 85-годишнината от създаването на федерацията. Наградата беше връчена на кмета на община Момчилград Сунай Хасан в залата на спортен клуб по тенис на маса "Родопи", където този уикенд се провежда държавно първенство на най-добрите български тенисисти до 15 години.
"Момчилград е центъра на тениса на маса в България", заяви при връчването на почетния плакет Стефан Китов. Той подчерта заслугите на общината за развитието на спорта в национален мащаб.
"За нас е чест да бъдем домакини на републиканските първенства. Община Момчилград ще продължи да бъде подкрепа на тениса на маса и занапред. За нас този спорт е традиционен и изключително важен", каза Сунай Хасан.
Почетен плакет беше връчен за особени заслуги на Хасан Ходжаоглу, треньор на шампионката от Момчилград Даниела Гергелчева. Стефан Китов връчи също отличия на СКТМ "Родопи", на треньора Димитър Караиванов и на Тургай Али.

Момчилград ще е домакин на държавно първенство по тенис на маса

Момчилград ще е домакин на Държавно отборно първенство по тенис на маса за кадети и кадетки до 15 години. Състезанието се организира от Спортен клуб по тенис на маса "Родопи" и община Момчилград. В първенството ще участват 6 отбора момчета и 6 отбора момичета, които са най-добрите в България. Състезанията ще се проведат от 9 часа на 31 март и на 1 април в спортната зала на СКТМ "Родопи". На първенството ще присъства и председателя на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов.

Момчилград беше домакин на част от офроуд състезание

Община Момчилград беше домакин на част от петото юбилейно издание на "Кърджали офроуд фест". През нейна територия преминаваше част от трасето на автомобилите, които участват в състезанието. Най-атрактивен беше момента, в който участниците с мощните си машини преминаха по нерабното трасе на реката край подстанцията до момчилградския квартал "Мамулица".

300 момчилградчани се включиха в залесяването по инициатива на общината

800 фиданки бяха залесени край пътя, водещ към хижата край Момчилград. В залесяването на площ от 5 декара в събота се включиха около 300 момчилградчани. Бяха засадени чинар и кедър. Зелената инициатива е на община Момчилград и се реализира съвместно с Горско стопанство - Момчилград. Целта е да се възстанови гората в района, която беше поразена от корояд.

В залесяването участва и кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той припомни на съгражданите си, че преди около половин век хълма над Момчилград е бил залесен с доброволен труд на момчилградчани.

"Днешната инициатива е знак за приемственост към доброто дело, стореното от тях", заями кметът Сунай Хасан. Той каза още, че се предвижда  през есента да бъдат залесени още 5 декара гора  в района.

IMG 2fa09a6ffda4757f46de03722642f4ce V

IMG 53738d2c57ba762912fa61c9c9a68971 VIMG face92961fb676da4b7a400d2481fb14 V

С 800 фиданки община Момчилград стартира зелена инициатива

800 фиданки ще бъдат залесени край пътя, водещ към хижата край Момчилград. На площ от 5 декара в събота ще бъдат засадени чинар и кедър. Зелената инициатива е на община Момчилград и се реализира съвместно с Горско стопанство - Момчилград. Целта е да се възстанови гората в района, която беше поразена от корояд. Всеки желаещ може да се включи в кампанията по залесяване на 17 март /събота/.
Лесничеи вече оразмериха местата по предварително изготвения план. Служители на община Момчилград маркираха с варов разтвор местата, където ще се засаждат фиданките, а багер изкопа дупки за тях.
Предвижда се през есента да бъдат залесени ще 5 декара в района. Преди около половин век хълма над Момчилград е бил залесен с доброволен труд на момчилградчани. От общината се надяват и сега жителите на града да се включат в кампанията.

29197082 798982500294824 6388307899071856640 n

Покана за заседание на общинския съвет на 15 март 2018 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

 

       На 15.03.2018 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

 

  1. 1. Отпускане на еднократна социална помощ на жител на община Момчилград.
  2. Изменения и допълнения в състава на Постоянните комисии при Общински съвет –Момчилград.
  3. Издаване на запис на заповед от община Момчилград в полза на ДФ „Земеделие“ РА, обезпечаващ авансово плащане на НЧ „Нов Живот – 1926г.“ гр. Момчилград съгласно одобрен Договор №09/07/2/0/00615 от 15.12. 2017 г. по подмярка 7.2 „Подмярка 7.2 Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура, от мярка 7 „основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от ПРСР за периода 2014-2020 г. “
  4. Учредяване право на строеж-пристрояване на тераси към ап. 1 и ап. 2 от жилищен блок на ул. „Тракия“ №2 , построен в УПИ І, кв. 55 по плана на Момчилград.
  5. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2018 г., за който има решение за продажба.
  6. Одобряване на пазарни оценки на поземлени имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2018 г., за който има решение за продажба.
  7. Прекратяване на съсобственост, чрез продажба на частта на общината.
  8. 1. Прекратяване на съсобственост, чрез продажба на частта на общината.
  9. Даване на съгласие за продажба на общински ПИ№2021, ПИ №2022 и ПИ №2023, кв. 111 по действащия ПУП на Момчилград, предаващи се по силата на улична регулация към УПИ ХІІІ 115, 2021, 2022, 2023, кв. 111 и одобряване на пазарна оценка.
  10. 9. Продажба на урегулиран поземлен имот – частна общинска собственост на собственика на законно построена върху него сграда.
  11. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2018г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.
  12. Прекратяване на съсобственост, чрез продажба на частта на общината.(Ерджан Бекир)
  13. Прекратяване на съсобственост, чрез продажба на частта на общината (Тамер Аптурахман)
  14. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.
  15. Предложени за предоставяне на ЗЗ по реда на §27, ал. 1 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ от ОПФ с признато право на възстановяване във възстановими граници с решение по чл. 18ж, ал. 1 от ОСЗ.
  16. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ с идентификатори №17988.51.51 и №17988.51.52 в м. „Армут тарла“ в землището на с. Груево, собственост на Севгин Али Али, във връзка с промяна предназначението на имотите от ЗЗ – нива в имоти за неземеделски нужди и отреждането им за „Смесена общественообслужваща зона“ – СОП със застрояване на „Хотелски комплекс“
  17. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №038012, в землището на гр. Момчилград, м. „Ев алтъ“, община Момчилград, ЕКАТТЕ 48996 собственост на Севгин Али Али, във връзка с промяна предназначението на имотите от ЗЗ – нива в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно жилищно застрояване.
  18. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №039134, в землището на гр. Момчилград, м. „Кайряк“, община Момчилград, ЕКАТТЕ 48996 собственост на Севдалин Кехайов и Златка Кехайова, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ – нива в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно жилищно застрояване.
  19. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПП в землище с. Чобанка с ЕКАТТЕ 81517, общ. Момчилград и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна на предназначението на имоти от ЗЗ в имоти за неземеделски нужди и изграждане на обект: „Промяна на вътрешна водопроводна мрежа за с. Чобанка, мах. Кедикчал, общ. Момчилград“.
  20. Промени в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество в община Момчилград.
  21. Одобряване на тригодишна бюджетна прогноза за местни дейности за периода 2019 - 2021година в община Момчилград.
  22. Други:
  23. Питания.

С уважение,

 

 

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС – Момчилград

 

 

 

 

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

 

13.03.2018 г. – ВТОРНИК

 

14.30 часа по т. 3, 10, 20 от Проекто - дневния ред

  1. 1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

 

15.30 часа по т. 2, 10, 19 и т. 20от Проекто - дневния ред

  1. 2. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот.1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  и т. 20

 от Проекто – дневния ред

  1. 3. ПК по Бюджет, финанси и икономика

14.03.2018 г. –СРЯДА

 

13.30 часа по т. 10, 13, 14, 18 и т. 20

 от Проекто - дневния ред

  1. 1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.30 часа по т. 10, 13, 20  от Проекто - дневния ред

  1. 2. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

 

15.00 часа по т. 1, 10 и т. 20 отПроекто - дневния ред

  1. 3. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

 

 

16.00 часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16, 17 и 18

от Проекто - дневния ред

  1. 4. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

 

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5!

С цветя кметът на Момчилград поздрави дамите в общината

С цветя кметът на Момчилград Сунай Хасан поздрави с 8-ми март - Международния ден на жената, дамите в община Момчилград. В началото на работния ден всяка от служителките в администрацията получи лично от градоначалника букет и пожелания. По-късно Сунай Хасан раздаде цветя на педагогически и помощен персонал в училищата и детските градини в цялата община, както и в помощните звена на общината.
„8-ми март е само един повод да покажем своето уважение към всеотдайността на жените в ежедневието“, заяви Сунай Хасан.

8mart momchilgras 2

8mart momchilgras 3

DSC 0023

Момчилград отбеляза тържествено националния празник на България

3-ти март - националният празник на България беше отбелязан тържествено в Момчилград. Церемонията започна с поднасяне на венци и цветя пред мемориала "Костницата" в центъра на града и с издигане на националния трибагреник под звуците на химна.
На тържеството присъстваха много ученици, момчилградчани, гости на града, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, общински съветници, представители на общинска администрация, неправителствени организации и други. Дошлите за честването бяха изненадани от децата на Момчилград, които закичиха всички присъстващи с мартеници.
"В дни като днешния си даваме равносметка, но и отправяме поглед към бъдещето. Нека не забравяме, че свободата се постига с много труд и усилия. Днес ние сме призвани да продължим да изграждаме, затова трябва в трудните моменти да сме обединени", заяви в словото си кметът на общината Сунай Хасан.
Тържеството продължи с много песни и танци, подготвени от децата в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс - Момчилград.

DSC 0003

DSC 0019

DSC 0031

DSC 0042

DSC 0049

DSC 0059

DSC 0060

DSC 0067

DSC 0069

DSC 0071

DSC 0081

С тържествен ритуал отбелязваме 3-ти март

С издигане на знамето на Република България в 11.00 часа на 3-ти март пред паметника-мемориал „Костница“ ще започне тържествения ритуал, посветен на Националния празник.

Ще бъдат поднесени венци и цветя.
Общинска администрация кани всички жители и гости на града, директори на училища и детски градини, учителски колективи и служители в държавните учреждения, да се присъединят към честването на Националния празник на България.

Посетителите на община Момчилград бяха закичани с мартеници

Жителите и гостите на Момчилград, които посетиха общинската управа на 1-ви март, бяха посрещани с поздрав "Честита Баба Марта" и закичвани с мартеници. Инициативата е на общинска администрация, а целта - всички посетители да усетят гостоприемството и това че са добре дошли.
По повод празника във фоаето на общината беше наредена традиционна изложба с мартеници. Те са изработени в детски, учебни и социални заведения на територията на община Момчилград.

IMG 38568586115b058ebb224a562bf6092d V

IMG 01d79f281ef5e5645b25d70789360522 V

IMG 2c5c4ca660edc0b379aa477009a359f8 V

IMG 4b5ede4cc5dc841b7444346907a779ab V

IMG 30cf1466db00d69162e3a7c0c31e9d62 V

IMG 89bc870359e4df29676a7f2aa9b3d903 V

IMG 201dd3a9d4432051af79efe3db1ecfc2 V

IMG a1121da64453a2e6371e59b1990672dc V

IMG c0fd6af84d4911d51ae097129d1775ec V

IMG d40a08dc389513a6bd03756b866c515e V

IMG df2e832bf7e129996e0da93d888f7a6f V

Момчилград отбеляза Международния ден на шегата

Междуучилищна надпревара по случай Международния ден на шегата - 1-ви април организира Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ към Община Момчилград, съвместно с Центъра за обществена подкрепа. На сцената на читалище "Нов живот" млади творци от СУ "Никола Вапцаров" - Момчилград, ОУ "Васил Левски" - с.Равен, ОУ "Никола Вапцаров" -с.Звездел, ОУ "Д-р Петър Берон" -гр. Момчилград, ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с.Нановица и ОУ "Никола Вапцаров" -с.Груево предизвикаха много емоции и смях сред публиката, която беше изпълнила залата. Девет хумористични сценки, много музика и танци представиха участниците. Градусът на настронието сред публиката беше вдигнат допълнително с игрите, в които се включиха много ученици от публиката. Журито оценяваше изпълненията за артистичност, костюм и декор, дикция и синхрон на участниците. Изпълнители и публика си направиха дори селфи за спомен.
За победител беше определен съставът на СУ "Никола Вапцаров" - Момчилград с техния сатиричен скеч "Бат Юсуф". Наградата - екскурзия с маршрут Маджарово, Мезек и Ивайловград, беше връчена от заместник кметът на община Момчилград Ерол Мехмед.

DSC 0059

DSC 0064

DSC 0066

DSC 0074

DSC 0081

DSC 0082

DSC 0085

DSC 0089

DSC 0091

DSC 0095

DSC 0097

DSC 0100

DSC 0107

Съобщение

Общинска администрация гр.Момчилград съобщава на всички председатели, зам.председатели и членове на СИК, участвали в изборите за народни представители на 26.03.2017 г., че изплащането на възнагражденията ще започне от 03.04.2017 г. след 10,00 часа.

Получаването на възнаграждението се извършва от касата на общината срещу  документ за самоличност и удостоверение.

Общинско първенство по гражданска защита проведоха в Момчилград

Общинско първенство по гражданска защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации се проведе в Момчилград. Състезанието беше спечелено от отбора на СУ "Никола Вапцаров" - Момчилград. На второ място се класираха състезателите на ОУ "Петър Берон" . Отборът на ОУ "Никола Вапцаров - Звездел взе третото място. На четвърта позиция се класираха състезателите на ОУ "Васил Левски" - Равен.

Състезанието се проведе в 2 етапа - теоретичен и практически. В първия етап 4-те участника  трябваше да решат тест с 35 въпроса за 30 минути. В практическия етап състезателите демострираха уменията си да боравят с пожарогасител, да запазят хранителни продукти при радиоактивно замърсяване, да поставят марлени маски и противогаз. Победителите от СУ "Никола Вапцаров" - Момчилград ще се явят на областното първенство, което ще се проведе през месец април.

sastezanie grajdanska 4

sastezanie grajdanska 3

sastezanie grajdanska 2

ПОКАНА ЗА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБС–МОМЧИЛГРАД НА 24.03.2017 Г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

 

         На 30. 03. 2017 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

              

              1. Отпускане на еднократна социална помощ на Р. М. Димитров, жител на гр. Момчилград.

               2. Отпускане на еднократна социална помощ на Е. И. Милчева, жител на гр. Момчилград

               3. Изменение в състава на ПК при Общински съвет – Момчилград.

               4. Съгласуване на позиция и даване на мандат на кмета на община Момчилград за участие в редовно заседание на „Асоциация по ВиК – на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД – гр. Кърджали”.

               5. Учредяване право на строеж – пристрояване на тераси към ап. №2 и ап. №4 от жилищен блок „Акация” на ул. „Петко войвода” №9, построен в УПИ ІІ, кв. 49 по плана на Момчилград.

               6. Учредяване право на строеж – надстрояване на жилищна сграда в УПИ Х, кв. 10 по действащия ПУП на с. Багрянка.

               7. Даване на предварително съгласие за определяне на трасе на обект „Водоснабдяване на с. Софийци, общ. Джебел от ПС „Балабаново”, общ. Момчилград – в земл. с. Софийци, общ. Джебел и земл. с. Балабаново и с. Върхари, общ. Момчилград на територията на област Кърджали” през ПИ – публична общинска собственост.

               8. Определяне броя, вида и местонахождението на общинските жилища по своето предназначение.

               9. Одобряване на пазарни оценки на имоти – ЧОС, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., за които има решение за продажба.

               10. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарната им оценка.

               11. Разрешени за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответно схеми на техническата инфраструктура за ПИ 48996.501.67 по плана на новообразуваните имоти на местност „Мамулица” по §4 от ЗСПЗЗ на землище на Момчилград, с ЕКАТТЕ 48996, собственост на Румяна Александрова Хаджиева и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна на предназначението на ЗЗ за неземеделски нужди и отреждането му за жилищни функции.

               12. Одобряване на ПУП – ПП за елементите на техническата инфраструктура до ПИ 036019 в земл. гр. Момчилград, м. „Келлик” ЕКАТТЕ 48996, собственост на „Гюнджел -БГ” ЕООД, представлявано от управителя си Ерхан Рамадан Ахмед за обект „Електросхема за подземна кабелна линия”.

               13. Приемане на Наредба за водене на регистър на общинските детски градини и центрове за подкрепа и личностно развитие на територията на община Момчилград.  

               14. Приемане на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в детски градини на територията на община Момчилград.

               15. Одобряване на тригодишна бюджетна прогноза за местни дейности за периода 2018-2020 година на община Момчилград.

            16. Други

               17. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,  (П)

Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

28.  03. 2017 г. – ВТОРНИК

13.30 часа по т. 8, 13 и т. 14 от Проекто - дневния ред

1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

14.30 часа по т.1, 2, 8, 13 и т. 14  от Проекто - дневния ред

2 .ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

15.00 часа по т. 3, 4, 8, 13 и т.14  от Проекто - дневния ред

3.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа по т.  5, 6,7,  8, 10, 11, 12, 13 и 14 от Проекто - дневния ред

4. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

29.03. 2017 г. –СРЯДА

14.00 часа по т.8, 13 и т. 14 от Проекто - дневния ред

1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.00 часа по т. и т.7, 8, 11, 12, 13 и т. 14 от Проекто - дневния ред

2. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

16. 00 часа пот. 1, 2, 5, 6, 8, 9, 10, 13, 14  и т. 15

от Проекто – дневния ред

3. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Момчилградчани отбелязаха 3-ти март

Момчилградчани отбелязаха Националния празник на България 3-ти март с поднасяне на венци и цветя пред Мемориал Костницата и с вдигане на националното знаме. Десетки жители и гости на града се включиха в официалното тържество, организирано от общината. Тук беше цялото ръководство на общината, начело с кмета Сунай Хасан и председателя на общинския съвет Юмер Юсеин, общински съветници, служители на администрацията, кметове на населени места.
"Нека на днешния ден сведем чела пред хората, борили се за свободата. Нека всички ние, които знаем какво означава потъпкване на свободите,  възпитаваме децата си в дух на хуманност и демокрация, за да бъдат достойни граждани на България, на обединена Европа и на света", каза в словото си кметът на община Момчилград Сунай Хасан.
Много настроение за празника създадоха изпълненията на различни детски групи след официалната
част.
0303 1
0303 2
0303 4
0303 5
0303 6
0303 8
 
0303 9
 

С тържествен ритуал отбелязваме 3-ти март

С издигане на знамето на Република България в 10.30 ч. на 3-ти март пред паметника-мемориал „Костница“ ще започне тържествения ритуал, посветен на Националния празник. Ще бъдат поднесени венци и цветя.

Общинска администрация кани всички жители и гости на града, директори на училища и детски градини, учителски колективи и служители в държавните учреждения, да се присъединят към честването на Националния празник на България.

Деца и млади червенокръстци проведоха съвместна дарителска акция

Съвместна дарителска акция "Купи мартеничка - подари надежда" проведоха в Момчилград на Дневен център за деца с увреждания "Дъга" и Младежкия БЧК към ПГ по ТХВП "Кирил и Методий". Събраните средства ще подпомогнат лечението на деца и младежи в нужда.
Отново послучай "Баба Марта" децата и екипа от ДЦДУ "Дъга" изработиха собственоръчно подарък от 300 мартеници за клиентите на един от най-големите и редовни през годините дарители на центъра - ТЕХНОПОЛИС БЪЛГАРИЯ ЕАД - клон Кърджали, а те отвърнаха на жеста с попълнение към АРТ-Ателието на центъра - дарение професионална шевна машина.

17015245 1555716041124267 1988466281 o16996516 1849255718647789 416027757649701886 n

Деца закичиха с мартеници служителите на общинска администрация

Деца от Средно училище „Никола Вапцаров“ изненадаха с мартенизи служителите на общинска администрация в Момчилград. Рано сутринта малчуганите, облечени в народни носии преминаха по стаите в сградата, за да поздравят с празника Баба Марта служители и посетители на общината. Децата пожелаваха здраве и закичваха всеки срещнат с изработени от тях мартенички. В замяна получиха много целувки и бонбони. 

martenici 1martenici 1martenici 1martenici 1martenici 1martenici 1

Изложба с мартеници подредиха в сградата на Община Момчилград

Деца и ученици от всички детски градини и училища на територията на  община Момчилград събрахатворбите си вобщаизложба,която подредиха в в сградата на Общинска администрация в Момчилград.Повод за събитието е уникалният български празник Баба Марта.Представени са мартеници, характерни за стародавните ни традиции от  бели ичервени усукани  вълнени илипамучни конци, допълнени с мъниста. Фигурките на Пижо и Пенда,  пискюлите за домашни животни, изплетени на една кука вързалки за ръка, плетени изображения на цветя, животни, птици и други. Наред с това са показани и модели с иновативни форми и материали, бутилки, обвити с наплетени народни носии, дръвчета от сурови клонки, обвити със зелени, бели ичервениконци, и много др.

Някога мартеницата е била ползвана като амулет за здраве и защита. Белият цвят символизира мъжкото начало, силата, радостта, чистотата, а червеният е символ на женското начало, знак на кръвта, на зачеването и раждането, на здравето.

izlojba 1

izlojba 3

Община Момчилград с план за противодействие на тероризма

На свое редовно заседание, проведено на 29.03.2016 год., Общински съвет - Момчилград прие план за противодействие на тероризма. Общинските съветници започнаха заседанието с едноминутно мълчание в памет на невинните жертви на терористичните атаки в Турция и Белгия, както и бе почетена паметта на  Гьокан Байрактар, родом от момчилградското село Ралица, който падна жертва на терора на 21 март в град Нусайбин, провинция Мардин, Република  Турция.  

Друга важна точка от дневния ред бе приемането на годишния баланс на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” ЕООД, гр. Момчилград за 2015 г. С 23 гласа "за" и 6 гласа "въздържали се", местният парламент прие годишния баланс на болницата, която е 100% общинска собственост и към отчетния период има задължения в размер на  448 632 лв. Повече от половината или 250 000 лв. са задължения по кредит към банка.

По време на дебатите управителят на болницата д-р Младен Къров отбеляза, че болничното заведение е на минус и подчерта, че тя има да получава надлимитни средства по клинични пътеки в размер на 154 000 лв., които към днешна дата не са изплатени. „Въпреки, че е на загуба, болницата е в сравнително стабилно финансово състояние“, каза още той. Д-р Къров поясни, че болницата се състои от стационар, медицински център и спешен кабинет, и че неколкократно са кандидатствали за по-високо ниво 2 на неврологичното отделение и на клиничната лаборатория, но все още резултат няма.

Кметът на Община Момчилград инж. Сунай Хасан изрази увереност, че болницата ще продължава да функционира не само заради социалния й ангажимент, но и предвид факта, че освен момчилградчани, тя обслужва и много пациентите от съседни общини, които се намират в труднодостъпни и полупланински райони по здравна карта. „Дейността на болницата ще се контролира стриктно и ще бъде подпомагана, когато е необходимо“, отбеляза той.

Болницата в Момчилград е една от най-модерните и реновирани болници в страната, като родилното й отделение не отстъпва по нищо на съвременните стандарти. С всяка изминала година екипът от лекари-специалисти се увеличава.

На сесията вчера местните парламентаристи гласуваха и за това Община Момчилград да прекрати членството си в Асоциацията на родопските общини.

29DSC 0269

2903DSC00995

29032016DSC 0276

29032016DSC 0277

29032016DSC 0281

29032016DSC 0292

29032016DSC 0306

29032016DSC 0324

:) ПОКАНА :)

          На 31.03.2016 год. (четвъртък) от 13:30 часа Община Момчилград, съвместно с МКБППМН и ЦОБ организира междуучилищна сценична надпревара за забавно представление с музика, шеги и танци-скеч, по случай 1 април – Ден на шегата. Състезанието ще се проведе на сцената в градски парк „Нури Адалъ“, като ще участват всички училища от общината.

За победителите е осигурена еднодневна екскурзия, чиято дестинация се пази в тайна. И това не е шега!

                   J J J                   

Подготвихме много забавни игри и с публиката.

Обещаваме Ви много хумор, веселие и забавни мигове!

           Елате и се забавлявайте!

Заповядайте!

 

Най-високо отличие за ОДК – Момчилград

Момичетата на музикалния ръководител Ани Башева от Детска фолклорна група "Златна ябълка", към ОДК – Момчилград завоюваха златен медал и диплом  от XII-ят Национален детско-юношески  конкурс за музикално изкуство "Орфеева дарба"- гр. София - 26 март 2016 г. Наградата беше връчена от председателя на журито -  видния фолклорист и писател Елена Огнянова.

На същия конкурс с поощрителна награда и диплом, беше отличен 9 годишния Ибрахим Калинов - вокален изпълнител към ОДК.

И двете изпълнения бяха в съпровод на гайда от Емануил Пунев.

Носителите на наградите, поясниха, че са горди и щастливи, че донасят наградите в Момчилград.

Участниците и ръководството изказаха благодарност на ръководството на общината за оказаната подкрепа.

A12884361 781039892026640 532263810 n

C12904023 779720182158611 1574328772 o

B12895397 1014755811942904 719957867 n

На вниманието на обществеността!

"Водоснабдяване и канализация" Момчилград, уведомява своите абонати, че на 28.03.2016 год. / понеделник/, поради прехвърляне на нов водопровод в квартал „11”, ще бъде прекъснато водоподаването в квартала за времето от 08:00 ч. до 17:00 ч. Молим гражданите да се запасят с необходимите количества вода.

Извиняваме се за създаденото неудобство и благодарим за разбирането!

ОТ РЪКОВОДСТВОТО

Телефони за връзка:
Дежурен по Общ. Съвет за сигурност в Община Момчилград – 0884356527 (03631/65-27)
Началник на ВиК – Момчилград – 0885557580

Тенисът продължава да прославя Момчилград

На провелия се между 18-20 март 2016 год. в Пловдив Държавно отборно и индивидуално първенство-юноши и девойки до 18 години, клубът ни по тенис на маса СКТМ „Родопи-1935“ успя да завоюва общо 8 медала. Надпреварата се проведе в спортен комплекс „Стоянстрой“. Родопи участва само с отбор по девойки с треньор Надя Петкова и в състав: Михаела Димова, Есин Саид и Мелиса Мехмед.

В индивидуалната надпревара за девойки Михаела Димова загуби финала от представителката на домакините Мария Йовкова „Стоянстрой“ и на този турнир се задоволи със среброто. Тя е твърдо втора ракета и в националния отбор на страната. Есин Саид е девета, а Мелиса Мехмед остана на 13-то място. Общо в индивидуалната надпревара участие взеха 64 състезатели от 12 отбора.

При двойките взехме злато, но и загубихме сигурен златен медал. Най-добрата двойка в страната, която през последния сезон нямаше загуба и биеше съперниците си, където ги свари в състав Михаела Димова – Есин Саид загуби полуфиналната среща с 2:3 от 2:0 и 7:5 в третия гейм от представителките на „Стоянстрой“ в състав Мария Йовкова – Надежда Сариева и остана с бронзов медал. Третата ни ракета Мелиса Мехмед с партньор Зарена Коева от „Две Могили“ също завоюва бронзов медал в тази надпревара.

При смесените двойки, спечелилите прозвището „вечните втори“ Денис Бекир „Стоянстрой“ Пловдив и Михаела Димова този път счупиха каръка и разбиха конкуренцията, за да грабнат златните медали напълно заслужено. Есин Саид в двойка с Николай Брейчев „Дигеста 2007 Профиспорт София“ остана на осмо, а двойката Мелиса Мехмед – Виктор Димитров „Роса 1“ Попова на 12-то място.

Денис Бекир е възпитаник на школата в Момчилград и треньорката Надя Петкова. В индивидуалния финал при юношите той загуби финалната среща с 2:3 от съотборника си в „Стоянстрой“ Константин Вътов, като водеше в отделните геймове с 2:0.

В отборната надпревара нашите девойки се утешиха със сребърните медали. Златото, както при юношите, е за частния „Стоянстрой“. Бронзът отиде за девойките от „Две могили“.

Така Балканската шампионка от Бурса 2014-та Михаела Димова се окичи с един златен, два сребърни и един бронзов медал, а нейните съотборнички Есин Саид и Мелиса Мехмед с по един сребърен и бронзов медал.

Треньорката Надя Петкова тренира момичетата повече от 10 години.

Победителят в отборната надпревара при юношите и девойките „Стоянстрой“, разполага със собствена специализирана зала за тенис, частна английска гимназия, образователен комплекс и двама лицензирани треньори.

smeseni zlato

Mihaela srebro

dvoyki bronz

 

Детските градини в Момчилград в плен на пролетните забави

Възпитаниците на ЦДГ "Щастливо детство" в Момчилград посрещнаха пролетта с пъстро детско тържество, което се проведе на 22 март 2016 г. в двора на детското заведение. Децата пяха, танцуваха, лудуваха и изнесоха едно незабравимо пролетно представление на своите родители, баби, дядовци, близки и приятели.

Танцови двойки, мажоретки, мечки, пирати, палячовци, модерни танцьори, фолклорни трупи и други артисти близо час забавляваха всички присъстващи. Хубавото време допринесе за пролетното настроение.

Тазгодишната забава бе под надслов „Пролет, здравей!“ и бе посветена на старите часовници. Всички деца от различните групи бяха донесли стари часовници – семейни реликви, които пък от своя страна бяха изложени на импровизиран щанд, озаглавен „Назад във времето“.

Старанието и многото хвърлен труд на колектива на градината бяха възнаградени с много аплодисменти.

Улеснени от технологичния прогрес почти всички родители запаметиха на дигитални носители участието на своите рожби.

Другите две детски заведения в града също посрещнаха пролетта с усмивки и тържества. На 21 март възпитаниците на ЦДГ „Зорница“ изнесоха пролетен карнавал, в който всеки участник се бе пременил в образа на свой любим приказен и анимационен герой. Не липсваха и малки дяволчета и феи. С танци, изпълнения, игри и много усмивки малчуганите подканиха пролетта да е богата и да донесе берекет. Всички присъстващи в залата за физическо възпитание се забавляваха много. На края на всеки участник бе поднесена грамота.

Децата от ЦДГ „Здравец“ не останаха по назад от своите съмишленици и те от своя страна посрещнаха пролетта с бал с маски и костюми. Всички те облечени като своите любими герои от различните приказки, анимации и комикси, се провикнаха в един глас „Здравей, о, мила пролет!!!“

Ветровитото време не позволи на децата от ЦДГ „Зорница“ и „Здравец“ да посрещнат пролетта сред природата в двора на детските си заведения.

 cdg0

cdg00

cdg2

cdg9

a980757 196453880729882 5718742676105198498 o

a12068463 196444460730824 1285349029937888192 o

a12191362 196453184063285 7118881466021851929 o

a12513725 196454974063106 4671095931814242560 o

b981160 1718027151812295 5305226597915873429 o

b1512104 1718026525145691 8669095201540968773 o

b12525544 1718025428479134 7203792942845143672 o

b12671716 1718026995145644 3956086299146124419 o

 

Покана №3 за заседание на ОбС – Момчилград

П О К А Н А №3

22. 03. 2016 г.

 

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация

СВИКВАМ:

 

На 29. 03. 2016 г. /вторник/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот” /бившия ресторант „Розари”/, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния проект:

ДНЕВЕН РЕД:

 

  1. Отпускане на еднократна социална помощ на Ф.М. Ю., жител на с. Седефче, общ. Момчилград.
  2. Прекратяване на членството на община Момчилград в Асоциацията на родопските общини.
  3. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ за имот №000376 в земл. с. Ралица, общ. Момчилград с ЕКАТТЕ 62147 с местоположение: ПИ в горска територия – частна държавна собственост в района на „Държавно горско стопанство Момчилград”, във връзка с изграждане на стълб за телекомуникационно оборудване и съоръжения на техн. инфраструктура към него на обект: „Базова станция Стръмни рид”.
  4. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ за имот №000347 в земл. с. Плешници, общ. Момчилград с ЕКАТТЕ 56767, собственост на Държавен горски фонд, във връзка с изграждане на обществен заслон и посетителски и информационен център.
  5. Определяне броя, вида и местонахождението на общинските жилища по своето предназначение.
  6. Даване разрешение за прокарване на водопровод през ПИ №044009 и ПИ №000140 по КВС на земл. Момчилград до УПИ ІІ, кв. 107 по ПУП на Момчилград.
  7. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2016 г., за който има решение за продажба.
  8. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.
  9. Приемане на План за противодействие на тероризма в община Момчилград.
  10. Приемане на годишния баланс на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” ЕООД, гр. Момчилград за 2015 г.
  11. Други
  12. Питания.

С уважение,

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС – Момчилград

 


 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

24.03. 2016 г. –ЧЕТВЪРТЪК

15.00 часа по т. 5,9 и т.10

от Проекто - дневния ред

1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

16.00 часа по т.3, 4, 5, 6, 7, 9 и т.10

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

25. 03. 2016 г. –ПЕТЪК

14.00 часа пот. 5, 9 и т.10

от Проекто - дневния ред

1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.00 часа по т.1, 5, 9 и т.10

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00 часа по т.3, 4, 5, 6, 8, 9 и т.10

от Проекто - дневния ред

3. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

28.03. 2016 г. –ПОНЕДЕЛНИК

15.00 часа по т.2, т. 5, 9 и т. 10

от Проекто - дневния ред

1.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16. 00 часа пот. 1, 5, 7, 9 и т.10

от Проекто – дневния ред

2.ПК по Бюджет, финанси и икономика

Момчилградската сцена посреща Орхан Мурад и спектакъла „Жар птица“

Момчилградчани могат да се насладят на музикално-танцовия спектакъл „Жар птица” на 23.03.2016 год. от 18:00 часа в салона на читалище Нов живот. Входът е свободен.

Представлението е на Музикален театър „Кадрие Лятифова“ към Театрално-музикалния център в Кърджали. Има песни на български и турски език и е с участието и под аранжимента на Орхан Мурад и Айхан Шакир. Режисьор на спектакъла е Гълъб Бочуков, музика – Йълдърай Аптурахман, хореография Ервин Ерсен и сценография Тамиана Томова – Начева.

В актьорско-вокалния състав участват Орхан Мурад, Якуб Якуб, Севгюл Сюлейман, Динко Ковачев, Айхан Шакир, Леман Саледин, Орхан Тахир.

Балетът е представен от Георги Бояджиев, Мирослава Зафирова, Нурсен Аптурахман, Мирем Шакир, Радка Дукова, Дина Мановска и Маргарита Мандраджиева.

Премиерата на спектакъла се състоя на 3 септември 2015 год. на голяма сцена в Кърджали и досега се представи на сцените в гр. Варна - зала Фестивална, с. Боян Ботево хасковско, с. Стамболово, с. Черноочене, гр. Крумовград и гр. Ардино.

Стартира Схема „Обучения и заетост“ за безработни над 29 години по ОП „Развитие на човешките ресурси“

Агенцията по заетостта стартира схема „Обучения и заетост“ за безработни лица на възраст над 29 години. От 25 март 2016 г. в бюрата по труда в цялата страна всеки работодател /от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества по Закона за задълженията и договорите /съгл. чл. 51, ал. 2 от Закона за общинската собственост/ може да заяви своите потребности за наемането на работници по схемата.

Схема „Обучения и заетост“ се съфинансира от Европейския социален фонд на Европейския съюз по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Тя ще се реализира на два етапа:

  • В първия етап, който стартира на 25.03.2016 г., е осигурен бюджет от 8 100 000 лева за трудови възнаграждения на безработни лица над 29 години, регистрирани в бюрата по труда.,
  • Във втория етап на заявилите участие безработни /над 29 г./ ще им бъде осигурена възможност за обучение и преквалификация, а след това и заетост.

Общата стойност на схемата „Обучения и заетост” за двата етапа е 81 млн. лв.

ПОДРОБНОСТИ:

Приоритетните целеви групи са безработни лица:

  • с основно или по-ниско образование;
  • продължително безработни с регистрация в дирекции „Бюро по труда” от 12 и повече месеца;
  • безработни лица на възраст над 54 г.

Най-малко половината от наетите лица при един работодател трябва да са от някоя от горепосочените приоритетни целеви групи.

За търсещите работа безработни лица над 29-годишна възраст:

Всички безработни лица над 29-годишна възраст, вкл., могат да кандидатстват, като подадат заявление за участие в схемата в дирекции „Бюро по труда” по постоянен или настоящ адрес, където са регистрирани. На всяко регистрирано безработно лице /над 29 г./ ще бъде изготвен индивидуален план за действие, който съдържа стъпките, за постигане на конкретни цели за определен период от време.

За работодателите:

В рамките на първия етап на схемата работодатели от реалния сектор и търговски дружества с общинско участие в капитала или чрез граждански дружества по Закона за задълженията и договорите /съгл. чл. 51, ал. 2 от Закона за общинската собственост/ ще могат да подават своите заявки за участие във всички дирекции „Бюро по труда“ от 25.03.2016 г., 9.30 ч.

За наетите по проекта безработни лица ще се възстановяват средства за трудови възнаграждения за период до 12 месеца, включително и дължимите към тях вноски за сметка на работодателя, съгласно Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, в зависимост от това представител на коя целева група е всеки одобрен гражданин:

За лицата от трите приоритетни целеви групи /посочени по-горе/:

  • За безработните лица от трите приоритетни целеви групи се осигуряват разходите за трудови възнаграждения до 12 месеца – при покриване на 100% от сумата на минималния осигурителен доход (МОД) за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

За останалите, наети по операцията лица:

  • За първи период до 6 месеца се осигуряват разходите за трудови възнаграждения при покриване на 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети, както и всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване;
  • За втори период от последващи до 6 месеца се осигуряват единствено разходи за покриване на всички дължими вноски за сметка на работодателите, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, изчислени върху 100% от сумата на МОД за съответната длъжност, за която са наети.

Вторият период следва да е равен или по-дълъг от първия, като общата продължителност на заетостта за двата е до 12 месеца.

*Работодателите, желаещи да се включат в схема „Обучения и заетост”, могат да подават своите заявки във дирекция „Бюро по труда” Момчилград от 9.30 ч. на 25.03.2016 г. до 17.00 ч. на 01.04.2016 г.

Подробна информация за работодатели и безработни лица над 29 г., е публикувана на официалната интернет страница на Агенцията по заетостта (www.az.government.bg).

На вниманието на обществеността!

Поради зачестилите случаи на изхвърляне на керемиди, мазилка, вар, клони и др. отпадъци в съдовете за смесен битов отпадък от Дейност „Чистота” към Общинска администрация – гр. Момчилград призовават гражданите на гр. Момчилград и населените места в Община Момчилград ДА НЕ ИЗПОЛЗВАТ контейнерите за битов отпадък за изхвърляне на строителни и растителни отпадъци.

Изхвърлянето на строителни и растителни отпадъци в контейнерите тип „Бобър” и кофите, може да нанесе материални щети както на съдовете, така и на сметовозите, както и да затрудни сметосъбирането.

При констатиране на нарушения на виновните лица ще бъде съставен акт в размер от 100 до 1 000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица в размер от 500 до 3 000 лв.

Общинска администрация – гр. Момчилград предоставя допълнителна услуга по депониране на строителни отпадъци при заплатена такса от 25 лв.

Всеки понеделник кола на Дейност „Чистота” безплатно събира растителните отпадъци от градините и дворовете. За целта, същите трябва да се поставят до бобрите и кофите за битов отпадък.

Общинска администрация – гр. Момчилград предоставя на граждани и фирми, безвъзмездно за ползване, компостер за преобразуване на растителните отпадъци в торф.

За повече информация: тел. 03631/88-53 или 0887322 809

Обявление за процедура по отчуждаване на имоти с.Върхари

О Б Я В Л Е Н И Е

         На основание чл.25, ал.1 във връзка с чл.21, ал.1 от ЗОС, Кметът на община Момчилград съобщава на заинтересованите лица, че открива процедура по отчуждаване на имоти, намиращи се в с.Върхари, община Момчилград във връзка с реализацията на улици от о.т. 12 до о.т 3 и от о.т.12, о.т.11 до о.т.17. Основанието за отчуждаване е чл.21,ал.1 от Закона за общинската собственост и влязъл в сила ПУП-ПР на с.Върхари, одобрен със заповед №РД-19-602 от 06.10.2015 г., както следва:

         

№ по ред

местонахождение

Имот №

Площ

кв.м.

Собственик

Дължимо обезщетение в лв.

1.

с.Върхари, община Момчилград

Част от пл.сн.№1, кв.1 

118.53

Залле Исмаилова Исмаилова

1300.00

2.

с.Върхари, община Момчилград

Част от УПИ І, кв.2 

12.77

Баки Фахри Зейнал

140.00

         

инж.Сунай Хасан

Кмет на община Момчилград

Отличия за Школата по Изобразително изкуство и приложни умения, към Обединен детски комплекс –гр. Момчилград, с ръководител Севинч Еминова

Достойно се представиха в два Национални конкурса възпитаничките на Школата по Изобразително изкуство към ОДК – Момчилград : Елица Караусева- на 10 г. и Севда Хаджимехмед – 11 г. , с ръководител Севинч Еминова.

Елица Караусева спечели Първо място в VIII Националния конкурс за детска рисунка: „ Вълшебният свят на Родопите”, октомври , 2015г. организиран от ОДК –гр.Кърджали, и който е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН за 2016 година. Рисунката на Елица, отличена като най-добра в първа възрастова група, представя колорита, богатата духовна култура и фолклор на Източните Родопи.

На Деветия Национален конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов”, Севда Хаджимехмед спечели Специална награда от конкурса на тема „Мигове”-февруари, 2016 г. организиран от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „ Акад. Дечко Узунов” гр. Казанлък. От всички над 900 рисунки от страната, в своята възрастова група, рисунката на Севда „След дъжд” впечатли журито с оригиналност на идеята и колорит на изпълнение. За малката художничка това е втора поредна награда от национален конкурс. С Поощрителна награда нейната рисунка беше отличена в националния конкурс „Вълшебният свят на Родопите”.

12768072 561989117303937 581483544 oElitsa

12784607 765456200251676 1254328484 nElitsa

DSC03481Sevda

DSCN3233Sevda

Момчилград отбеляза Националния празник – 3 март

С тържествена церемония Община Момчилград отбеляза Националния празник на Република България – 3-ти март. Жители и гости на града се събраха пред паметника-мемориал „Костница“, за да почетат паметта на участниците в Освобождението.

По случай 138 години от Освобождението на страната на фона на националния химн заместник-кметът на община Момчилград Ерол Мехмед издигна знамето на Република България.

Тук бяха градоначалникът инж. Сунай Хасан, председателят на Общинския съвет Юмер Юсеин, ръководството на общината, общински съветници, представители на държавни институции, директори на училища, представители на политически партии и много граждани. Пред паметника-мемориал в знак на признателност бяха положени венци и цветя от общинска администрация-Момчилград, тракийското дружество „Момчил юнак” – гр. Момчилград, СОУ „Н.Й. Вапцаров” и ОУ „Д-р Петър Берон“ – гр. Момчилград.

„Всички ние имаме памет за историята! Помним хилядите учители, книжовници, монаси, просветители и отчаяни революционери, които запалиха огъня на националното пробуждане и възраждане. Техният подвиг е измерението за националното достойнство“, отбеляза в словото си кметът инж. Сунай Хасан.

„Живеем в България, която е обща родина и обща съдба за всички нас и всички ние би трябвало да сме се поучили от преживените национални катастрофи. В условията на истинска демокрация в обединена Европа трябва да се борим за просперитета и развитието на България и за благото на всички нас – хората на 21 век, без да ги разделяме на етнос, религия, език и по-различна култура. Богатството на една страна са преди всичко хората и се надяваме това да е нетленна ценност за идните поколения“, заяви още градоначалникът.

Честването на националния празник – 3-ти март завърши с богата празнична програма, поднесена от възпитаници на Обединен детски комплекс.

Честит национален празник!

DSC 0281

DSC 0286

DSC 0293

DSC 0309

DSC 0310

DSC 0311

DSC 0320

DSC 0331

DSC 0347

DSC 0358

DSC 0372

DSC 0380

DSC 0394

DSC 0413

 

С тържествен ритуал отбелязваме 3 март

С издигане на знамето на Република България в 10.30 ч. на 3 март пред паметника-мемориал „Костница“ ще започне тържествения ритуал по повод Националния празник. Ще бъдат поднесени венци и цветя.

Общинската администрация кани жители и гости на града, директори на училища и детски градини, учителски колективи и служители в държавните учреждения, да се присъединят към честването на Националния празник на България.

Изложба на мартеници подредиха детските градини и училищата в общината

Честита „Баба Марта!“

Община Момчилград организира изложба на мартеници, изработени от учители и деца от всички целодневни детски градини и училища на територията на общината. Момчилградчани и гостите на града могат да разгледат произведенията, вдъхновени и измайсторени от деца и възрастни в сградата на общинска администрация.

Служители на общината бяха приятно изненадани днес от облечени в традиционни родопски носии Александра Капсъзова и Василена Попова - ученички от ОУ „Д-р Петър Берон“, които с усмивка закичиха с мартеници всеки, прекрачил прага на общината.

DSC 0041

DSC 0940

DSC 0040

DSC 0046

DSC 0034

 

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос