1 607 лева бяха събрани за болни деца на благотворителен базар в Момчилград

1 607,30  лева бяха събрани по време на традиционния благотворителен базар преди Коледа в Момчилград. Той беше организиран от Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция в града. На базара се продаваха изработени от потребителите на двата центъра ръчно изработени атрактивни коледни картички, сувенири и арт изделия. Сумата, събрана от продажбите, ще бъде разпределена между децата Васил Търпанов на 6 години от Кърджали и Мюрфе Юсеин на 13 години от с. Бащино. Част от изделията, приготвени за базара бъдат дарени, за да се украсят с тях стаите на обитателите на хоспис „Добролюбие“ и Дома за стари хора на Българския червен кръст.

IMG 6926

Община Момчилград и "Ротари клуб" ще продължат съвместните си инициативи

Община Момчилград и "Ротари клуб" ще продължат и през следващата 2020 година съвместните си инициативи. За това се договориха кметът Илкнур Кязим и гуверньорът на Дистрикт - България Митко Минев. Двамата проведоха среща в Момчилград, където Минев беше на посещение.
"Сътрудничеството ни с ротарианците в Момчилград е на изключително добро ниво. Последната ни съвместна инициатива е изграждането на площадка по безопасност на движението в двора на ОУ "Д-р Петър Берон" и тя се ползва от учениците в цялата община. Подобни инициативи се оценяват високо от обществеността на община Момчилград", заяви по време на срещата Илкнур Кязим.
"Основната ни цел като организация е да служим на хората. В Момчилград ние срещаме пълно разбиране и съдействие", каза Митко Минев.

Деца от ОДК поздравиха служителите на община Момчилград

Предпразнична изненада поднесоха на служителите на община Момчилград децата от Центъра за личностно развитие - ОДК в града. Коледни песни изпълни детската вокална група "Златна ябълка", а сурвакар символично извърши ритуала сурвакане с пожелания за здраве и щастие. Изненадите на децата за общинските служители не приключиха с това. Те раздадоха издаден от тях календар с рисунки, изработени от школата по изобразително изкуство към ОДК.
Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим също изненада малките гости, като им връчи торби с лакомства.
"Благодарим за топлите поздрави преди празниците. Вие сте талантливи деца и сте гордост както за родителите си, така и за всички жители на община Момчилград", каза Илкнур Кязим.
DSC 0133

Момчилградчанин стана полицай на годината

На официална церемония младши инспектор Бисер Чаушев в ГПУ- Момчилград към ГДГП, водач на служебното куче Хас, стана „Полицай на годината“. Голямото отличие му бе връчено от министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Наградата е за доказан висок професионализъм, за множество успешни оперативно-издирвателни мероприятия и съществен принос за недопускане на нелегални мигранти да преминат незаконно през държавната граница на Р България.

„Достойни са ежедневните Ви усилия в името на обществото. Предизвикателствата пред МВР растат, но целият екип доказа, че може да се справи с тях. Благодаря на Вас и на семействата Ви за търпението към работата в полза на всички български граждани“. С тези думи министърът на вътрешните работи Младен Маринов се обърна към колегите си, отличени на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“.
26-то издание на тържествената церемония „Полицай на годината 2019“ уважиха народни представители, зам.-главният прокурор Иван Гешев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, бивши министри на вътрешните работи и главни секретари на МВР, полицейски аташета.
Раздадени бяха четири индивидуални и четири колективни награди, както и две поощрителни и две – за граждански принос. Част от отличените получиха и награди от Прокуратурата на Р България.

Община Момчилград Ви кани да посрещнем заедно Новата 2020 година

Община Момчилград кани всички момчилградчани и гости на града заедно да посрещнат Новата 2020 година. Празничното тържество ще започне от 23:00 часа на централния градски площад. 

В духа на традицията новогодишния купон ще включва още народни песни и хора, празнична заря и фойерверки. За настроението на присъстващите община Момчилград ще осигури безплатно вино и много приятни изненади. Най-големите късметлии ще имат възможност да спечелят награди от томболата. В нея ще участват само присъстващите на площада.
Билети за томболата могат да се закупят в отдел „Образование“, стая №4 в периода от 17.12.2019 г. до 31.12.2019 г. от 8:00 до 17:00 часа на цена от 5 лева.
Очакваме Ви!

 

Предстои обсъждане на дейностите по управление на отпадъците

На основание чл.69, ал.1, т.4 от Административно-процесуалния кодекс Общинска администрация - Момчилград кани заинетесованите лица на обществено обсъждане на Проект за приемане на план-сметка за дейностите по управление на отпадъците и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2019 г., което ще се проведе на 17.12.2019 г. (вторник) от 11 часа в залата на администрацията.

Община Момчилград дарява спектакъл на децата за празниците

Община Момчилград дарява театралната постановка "Принцесата и граховото зърно" на най-малките си жители за предстоящите коледно-новогодишни празници. Спектакълът по класическата приказка е на кърджалийския театър. Предвидени са три представления, които ще се играят в четвъртък /19 декември/. Първото е от 9,00 часа в ДГ "Здравец", второто е от 11,30 часа в ДГ "Щастливо детство" и то ще бъде гледано и от децата от изнесената група в село Равен, за които е осигурен транспорт. Третото представление е от 15,30 часа в ДГ "Зорница".
Най-малките деца от детска ясла "Трети март" в Момчилград и детските градини в селата ще получат коледни пакети. Пакети са подготвени и за децата в Дневен център за деца с увреждания "Дъга", Центъра за настаняване от семеен тип "Вяра и надежда", Центъра за обществена подкрепа и Центъра за социална рехабилитация и интеграция.
"За момчилградчани децата винаги са били приоритет и по традиция преди празници община Момчилград винаги им прави изненада. Надявам се, че със спектакъла и с коледните пакети ще успеем да допринесем за настроението на най-малките ни жители преди празниците",   заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Покана

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от ЗМСМА СВИКВАМ на 19.12.2019 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:               

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Избор на делегат и заместник – делегат на община Момчилград в Общо събрание на Сдружение „Толерантност”.
  2. Определяне на представител от Общински съвет – Момчилград в Областен съвет за намаляване на риска от бедствия в област Кърджали.
  3. 3. Даване на мандат на Кмета на община Момчилград за участие в Общото събрание на съдружниците на „В и К” ООД – Кърджали, което ще се проведе на 09. 01. 2020 г.
  4. 4. Даване на съгласие за кандидатстване с проектни предложения по Проект „Красива България” 2020 г.
  5. 5. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград за 2019 г. и вземане на решение за отдаване под наем без търг или конкурс на части от недвижими имоти- общинска собственост за пощенски услуги.
  6. 6. Удължаване срока на договорите на предоставените за безвъзмездно ползване общински помещения в Момчилград, ул. „26-ти декември” №16.
  7. 7. Предоставяне за безвъзмездно ползване на помещения от спортна сграда гр. Момчилград, ул. „Йордан Йовков” №1б на Спортен клуб по вдигане на тежести „Наим Сюлейманоглу”.
  8. 8. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №48996.502.158, по плана на новообразуваните имоти в м. „Мамулица”, земл. на гр. Момчилград, собственост на Али Салим Али, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ по §4 от ЗСПЗЗ в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.
  9. 9. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и ПУП – ПП за определяне на контура на обект: „Находище за добив на подземни богатства – андезитобазалти „Белинда” – участък Изток в землищата на с. Манчево и с. Плешинци, общ. Момчилград”
  10. 10. Издаване на запис за заповед от община Момчилград в полза на Министерство на труда и социалната политика, обезпечаваща авансово плащане по договор BG05M9OP001-2.047-МИГ Момчилград - Крумовград - “Социално -икономическа интеграция на маргинализирани общности“ от стратегията за ВОМР на МИГ „Момчилград - Крумовград“ за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, приоритетна ос 2, процедура BG05M9OP001-2.047 - „МИГ - общини Момчилград и Крумовград" - "Социално -икономическа интеграция на маргинализирани общности“ за изпълнение на проект BG05M9OP001-2.047-0001 "Социално – икономическа интеграция на маргинализирани общности в община Момчилград"
  11. 11. Осигуряване на устойчивост по Проект ”Подобряване на качеството на живот на хората в неравностойно положение в община Момчилград, чрез развитие на социалното предприемачество” Договор BG05M9OP001-2.010-0679-C01, реализиран от олбщина Момчилград по ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, по процедура „Развитие на социалното предприемачество”.
  12. 12. Приемане на инвестиции, извършени от В и К оператора през 2019 г., като част от задължителните такива, поети при сключване на договора с Асоциацията по ВиК – Кърджали.
  13. 13. Приемане на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет – Момчилград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация
  14. 14. Определяне на такси за БО за 2020 г. в община Момчилград съгласно чл. 66 от ЗМДТ и чл. 21 от Наредбата за местни такси и цени на услуги на територията на община Момчилград и одобряване на план-сметка за необходимите приходи и разходи за сметосъбиране, сметоизвозване, почистване на територии за обществено ползване, транспортиране на битови отпадъци до с. Вишеград, отчисления по чл. 60, чл. 64 е от ЗУО и др.
  15. 15. Актуализация на бюджета на общината за 2019 г.
  16. 16. Други.
  17. 17. Питания.

С уважение,

Ерсин Метин, (П)

Председател на ОбС

 

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

17.12.2019 г. –ВТОРНИК

13.30 часа по т. 13, 14 и т. 15 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

14.30 часа по т. 10, 11, 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

15.30 часа пот. 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

16.00часа по т. 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 14 и т. 15от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

18.12.2019 г. – СРЯДА

13.30 часа по т.8, 9, 13, 14 и т. 15 от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

15.00часа по т. 1, 2, 6, 7, 9, 13, 14 и т. 15   от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 4, 5, 10, 11, 13, 14 и т. 15  от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Момчилград почете загиналите в река Върбица преди 29 години военнослужащи

Жители на Момчилград почетоха паметта на загиналите преди 29 години във водите на река Върбица 10 военнослужащи. Възпоменателната церемония беше организирана от община Момчилград и Общинския съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва в града. На паметника се събраха близки на загиналите, момчилградчани, кметът на общината Илкнур Кязим, председателят на общинския съвет Ерсин Метин, общински служители. Те положиха венци и цветя и отдадоха почит на загиналите с едноминутно мълчание.
"Благодаря на община Момчилград, че винаги на този ден почита паметта на загиналите", заяви Асен Самуилов, който през 1990 година е служил в поделението и има близък сред загиналите. Според него истината за трагедията, разиграла се край Момчилград, все още не е излязла наяве, но е убеден, че това един ден това ще стане.
На 12 декември 1990 година придошлата река Върбица залива част от колона с военни машини от близкото поделение. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

Покана

На 12 декември се навършват 29 години от трагичната гибел на 10 военнослужащи в Момчилград във водите на река Върбица.
Община Момчилград кани жителите и гостите на града в 11,30 часа да поднесат цветя и склонят глава пред паметта на нелепо загиналите млади мъже на паметника, издигнат на брега на реката.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос