Хиляди се стекоха на Елмалъ баба теке

Няколко хиляди души се събраха на традиционното есенно мае на Елмалъ баба теке край момчилградското село Биволяне. Дошлите на празника бяха от цяла България, както и много изселници в Западна Европа и Турция. Освен тях край Биволяне бяха дошли представители от алиански общонсти в Турция, Гърция, Румъния и Македония.
За доброто настроение на дошлите да отбележат празника се погрижиха артистите от сцена "Кадрие Лятифова" към кърджалийския театър "Димитър Димов". Имаше и изпълненители на традиционния струнен инструмент саз, които свириха традиционни мелодии.
Молитва за здраве и берекет отслужиха бившият главен мюфтия Фикри Сали и Мехмедали деде.
Сред официалните гости бяха заместник председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители от Кърджалийско Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметовете на общините Ардино Ресми Мурад, на Кирково Шинаси Сюлейман, председатели на общински съвети, общински съветници, представители на общини от региона.
"Имаме двоен празник - третия ден от Курбан байряма и маето на Елмалъ баба теке. Поздравявам всички и пожелавам да бъдем все така единни", заяви от трибуната кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан. Инж. Хасан Азис също призова присъстващите кам единство и ги поздрави присъстващите от името на почетния председател на ДСП д-р Ахмед Доган.
"Има две красиви думи пълни със смисъл. Едната е българска - другар, което означава спътник, а другата дума - турската, е дост, което означава приятел. И двете думи за съжаление вече са придобили политическо значение. Тук е мястото да го кажа, защото думичката дост е най-често използваната в религиозните стихове-песнопения, част от обредната система на алианите бекташи. И тъй като тези красиви думи придобиват политическо съдържание, аз се обръщам към вас с обични мои приятели", заяви народният представител Ерол Мехмед, който родом е от района на Биволяне.
След официалната част на присъстващите беше раздаден пилаф. Атракцията на деня беше търгът за продажба на месо от жертвени животни, средствата от който остават за подръжка на религиозния комплекс Елмалъ баба теке.

DSC 0016

DSC 0030

DSC 0036

DSC 0052

DSC 0055

DSC 0094

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос