Община Момчилград прави достъпна за туристи гора на 30 милиона години

Написано от editor на .

Община Момчилград ще направи по-лесно достъпна за туристи Вкаменената гора, която е на 30 милиона години. Това ще стане с изграждането на екопътека, преминаваща по едни от най-атрактивните забележителности в района. Финансирането на проекта, който е изготвен от общината, ще бъде осигурена от Местна инициативна група "Момчилград-Крумовград” по Програмата за развитие на селските райони. Целта е да се възстанови съществуваща и да се изгради нова инфраструктура в района. Екопътеката ще започва от намиращия се край село Равен резерват "Боровец". Той е известен на природолюбителите, като място с над 100-годишни дървета черен бор, зимен дъб, благун, както и интересни екземпляри бял бор. Маршрутът започва от съществуваща беседка.
По целия маршрут ще бъдат поставени указателни табели и кошчета, ще бъдат изградени дървени парапети, мостове и пейки. Екопътеката ще води до Вкаменената гора. Тя е уникална, защото е единствената в света, в която дърветата продължават да стоят изправени. Най-голямата вкаменелост е с диаметър около 4 метра и височина метър. Вкаменената гора заема площ около 75 акра и е изключително живописна. Според една от теориите вкаменелостите са се образували в резултат на вулканична активност. Предполага се, че дърветата са част от съществувала преди 30 милиона години гора, която се е намирала на брега на древно море. При вулканично изригване високата температура овъглила дърветата, а през обгорените дънери преминала вода, която носела със себе си кремъчно вещество. То запълнило кухините и в резултат се получили каменните дървета.
От вкаменената гора екопътеката продължава към древната астрономическа обсерватория Харман кая, известна още като българският Стоун хендж. Край древното светилище е съществувал древен тракийски град, който според археолози е най-големият в Родопите. Освен мегалитния комплекс в района могат да се видят древни скални изсичания, пещери, както и скали с причудливи форми.
Туристическият маршрут завършва до религиозния комплекс Елмалъ баба текке. Той е отворен за посещения на туристи. В комплекса може да се разгледа джамия, към която има библиотека. Самият религиозен комплекс е разделен на две части. В по-голямата има няколко гроба на духовни водачи. Според легендата в по-малката част на теккето са погребани ръцете и очите на Фатима - дъщеря на пророка Мохамед.
От Елмалъ баба текке туристите ще могат да се върнат към началната точка на маршрута с велосипеди, осигурени от община Момчилград.

Публикувано в Новини

Печат