С къпана баница посрещат дует "Ритон" на фестивала "Нощта на Орфей"

Написано от editor на .

Кметицата на село Татул Адифе Мустафа разкри стара рецепта, по която се приготвя традиционното ястие

"С къпана баница по рецепта на моята прабаба ще посрещна Здравко и Катя от дует "Ритон", заяви кметът на село Татул Адифе Мустафа. Известните изпълнители ще са гвоздея на програмата във фестивала "Нощта на Орфей", който ще се проведе на 25 юни край археологическия комплекс "Татул". Адифе Мустафа по традиция гощава изпълнителите, които участват във феста с традиционни ястия. Кметицата е изкусна кулинарка и винаги изненадва гостите с автентичните рецепти, които е научила от по-възрастните жителки на Татул. При последния фестивал през 2018 година Адифе Мустафа приготви домашна баклава за Дичо и групата му. "Диана Експрес" пък нагости със сладкиш "Луна", който е интерпретация на традиционното сиропирано реване. След като вкусила от кметската баницата певицата Деси Добрева дори разпитала по каква рецепта е приготвена.
"Добрите ястия стават когато се приготвят със старание и любов", разкрива тайната на добрата кухня Адифе Мустафа. Тя допълва, че от голямо значение за вкуса е и качеството на продуктите. Затова тя се стреми да те да са предимно домашни.
"Тестото за къпаната баница замесвам само с пресни яйца, събрани от кокошките в село Татул. Не слагам вода, дори и мляко", разкри старата рецепта кметицата. Тя разточва 12 кори. 2 от тях се запичат леко на печка с дърва. Едната се поставя на дъното на тавата. Останалите 10 кори се потапят за секунди във вряща вода, а след това в студена. Нареждат се в тавата като между тях се поставя домашно краве сирене. Масло се слага през една кора. Най-отгоре се поставя втората препечена кора. След това баницата се пече отново на печка на дърва като се обръща.
"Когато е готова баницата, се намазва с прясно избито масло", разказва Адифе Мустафа.

На снимката: Адифе Мустафа с Дичо, който остана впечатлен от домашната баклава, с която го нагости кметицата на Татул

Публикувано в Новини

Печат