Болницата в Момчилград с 30 процента повече приходи

Близо 3,3 милиона лева са приходите на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" ЕООД в Момчилград за 2021 г. Това стана ясно по време на заседание на общинския съвет, който прие единодушно отчетът на здравното заведение за миналата година. Той беше представен от главния финансист на болницата Милена Гюдюлева. По думите й приходите за 2021 г. са в размер на 3.298 млн. лева. Средствата са с 1,16 млн. лева или приблизително 30 на сто повече от постъпилите в бюджета за същия период на предходната година.
Приходите от Националната здравноосигурителна каса за основна дейност, или нетни приходи от продажба на услуги са 1,791 милиона лева, което е с 450 хил. лева повече от предходната година. Това увеличение е основно за сметка на суми, изплатени от НЗОК по изпълнително дело за неизплатена над лимита дейност за 2017 и 2018 години в размер на 236 хиляди лева. През предходната година има увеличение на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи, което се дължи на ковид пандемията. 741 хиляди лева са отпуснати допълнително за работещи на първа линия и по чл.5 от НЗОК. 516 хиляди лева пък са приходите от Министерството на здравеопазването по договор за лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони.
"За съжаление приходите не са от постоянен характер", заяви Милена Гюдюлева. Тя допълни, че през последните месеци има завишение на разходите, а причина за това са повишаващите се цени на лекарства и консумативи, както и електрическа енергия. Парната инсталация на здравното заведение е с дърва и по тази причина повишените разходи за ток не оказват съществено значение.
Милена Гюдюлева подчерта, че момчилградската болница няма натрупани дългосрочни задължения.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос