Хиляди потърсиха изцеление на Дамбалъ

Няколко хиляди души от цяла България и чужбина потърсиха изцерение в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Според местно предание в нощта на 5 срещу 6 май, когато настъпва Хъдърлез, ледените води, извиращи от скалите в района, добиват целебна сила. Вярва се, че край извора изцерение намират страдащи от заекващи, парези, екземи и други болести.
Най-нетърпеливите поеха към планинския връх още преди залез слънце. Пикът беше след 22 часа, когато броят на запътилите се към извора чувствително се увеличи. Движението на автомобили в района беше ограничено. Община Момчилград беше организирала два временни паркинга по пътя към местността, а деца, възрастни и болни бяха извозвани с два общински буса, автомобили на общинската служба по земеделие и на горското. С генератор беше подаван ток, за да бъде осветен района около извора и басейните.
Край Дамбалъ бяха депутатът от ДПС Адлен Шефкед, кметът на общината Илкнур Кязим и общински служители.
Точно в полунощ стотици деца бяха потопени от близките си в специалните басейни, пълни с ледена вода от извора. Гората се огласи от детски плач и викове. Родителите на окъпаните деца ги подсушаваха, след което бяха извозвани към паркингите с организирания транспорт.
"Създадохме добра организация и не допуснахме да стане инцидент, въпреки голямото струпване на хора. Знаехме, че тази пролет напливът към Дамбалъ ще е доста по-голям, защото много хора не бяха идвали през последните две години заради пандемията. Благодаря на лесничеите,  на служителите на служба земеделие, на полицаите и пожарникарите, както и на общинските служители, които се грижиха за реда и организацията", заяви кметът Илкнур Кязим.

2022 05 06 00 27 02 875

 

2022 05 05 22 19 24 136

 

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос