Момчилград изгражда фермерски пазар по проект за местно развитие

Написано от editor на .

Дългогодишната идея за изграждането на нов модерен пазар в Момчилград е на път да стане реалност. Той ще се намира на мястото на старото, вече съборено тържище, в центъра на града. Целта е местните земеделски производители да имат място, където да реализират своята продукция.
Фермерският пазар ще има павилиони, сергии и маси. Ще има също месарски магазини и места за бързо хранене. Те ще бъдат обособени в локове. В проекта се предвижда и изграждането на санитарен възел. Над сергиите и масите ще има покривна конструкция. Проектът ще бъде реализиран със средства от Норвежката асоциация на местните власти, която работи съвместно с НСОРБ. Момчилград е една от 10-те общини в страната, чиито концепции бяха одобрени и ще получат финансова подкрепа за реализиране на идеи за местно икономическо развитие.
Общинската управа има намерение да провежда редовно фестивални събития, на които да се представят и популяризират различните продукти на местни фермери. Първите фестивали ще бъдат посветени на пчелния мед, добиван в екологично чисти райони на общината. Друга идея е да бъде представена традиционната за района къпана баница, която е единствена по рода си в България.
"Местните фермерите имат какво да предложат. Техните продукти са екологични и естествени, а точно този вид храни в момента са хит в цяла Европа. Фермерският пазар ще бъде не само средище за търговия, а и място, на което гостите на Момчилград ще могат да се докоснат до бита и културата на момчилградчани. Убедена съм, че с реализирането на фермерския пазар ще успеем да популяризираме местните храни и ще дадем стимул за развитието на малките ферми от семеен тип", коментира кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

Публикувано в Новини

Печат