В Момчилград са взети всички мерки срещу разпространението на коронавирус

В училищата и детските градини на община Момчилград са взети всички превантивни мерки срещу разпространението на коронавируса. В това се убеди лично кметът на общината Илкнур Кязим, която в четвъртък сутрин извърши проверка в обществени сгради в града. Общината е снабдила детските градини, социалните заведения, читалища и библиотеката допълнително с дезинфектанти, сапун и други хигиенни материали. Училищата също разполагат с необходимите средства. В детските заведения и училищата се осъществява стриктен филтър, а всеки момент се очаква да пристигнат поръчаните от общинска администрация термометри и маски за лице. По разпореждане на Илкнур Кязим дезинфекция ще бъде извършвана в джамиите и в църквата на Момчилград.
"Взели сме всички необходими мерки, за да защитим живота и здравето на момчилградчани в обществените институции. Спазваме стриктно препоръките на Националния оперативен щаб. Важно е да запазим спокойствие и да не се поддаваме на паника", заяви Илкнур Кязим.

IMG e3157a1d9e3e5fd703111e1e88d6d6b3 V

Община Момчилград взема мерки срещу разпространението на коронавирус

Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим издаде заповед с мерки цел, целящи намаляване на риска от заболяване с коронавирус /COVID-19/. В нея се препоръчва да се преустановят посещенията на културни прояви, а при спортните да няма публика. Забранява се провеждането на всякакви масови прояви, в които участват деца. В заповедта се препоръчва още ограничаване на частните мероприятия с масов характер на открито и закрито.
В общинска администрация няма да се провеждат приемни дни за граждани, а обслужването на гражданите трябва да се извършва при повишени мерки за биологична сигурност. Целта е да се ограничи в максимална степен прекият контакт между гражданите и обслужващите служители. В заповедта се препоръчва ограничаване на пътуванията на ученици, засилване на дезинфекционния режим във всички учебни, детски, социални и обществени сгради.
Ръководителите на детските градини и социалните услуги трябва да организират провеждането на стриктни противоепидемични мерки, като строг сутрешен филтър, редовна и засилена дезинфекция на помещенията, да не се допуска сливане на групи и провеждане на масови мероприятия на територията на учебни, детски и социални заведения, персоналът да ползва маски, да се осигурят консумативи за лична хигиена – сапуни и дезинфектанти в заведенията.
Препоръчва се на собствениците на транспортни фирми, извършващи превоз на пътници, да извършват ежедневно многократна дезинфекция и почистване на превозните средства.
Общинската МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” в Момчилград е предприела всички необходими мерки  във връзка с превенция разпространението на корона вирус. Това установи при проверка Илкнур Кязим. До този момент няма нито един настанен пациент със симптоми на грип Б в лечебното заведение. Създадени са изолатори с общ капацитет от пет легла. Целта е до транспортиране на заразени пациенти до най-близкото инфекциозно отделение да могат да положени първи грижи за здравето им. По заповед на кмета са преустановени всички профилактични прегледи и консултации. Свижданията и плановите операции са забранени. Изпълняват се единствено спешни интервенции в родилното отделение. На входовете на всички отделения вече са поставени дозатори за дезинфекция.
От ръководството на болницата увериха, че стриктно се следват указанията на националния щаб за превенция на епидемията. Осигурени са лични предпазни средства за персонала на болницата, но не са достатъчни.  
"В постоянен контакт сме с РЗИ – Кърджали, за да ни бъдат предоставени договорените предпазни облекла и маски, договорени между България и Турция", заявиха от МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев”.
20200311 092124
20200311 092330

Мерки срещу разпространението на коронавируса обсъдиха на кметска среща в Момчилград

Мерките и ограниченията за предотвратяване на заразата с коронавирус бяха обсъдени на традиционната среща на кмета Илкнур Кязим с кметовете на населени места в община Момчилград. Те бяха запознати с какво трябва да се прави, за да се намали риска от поява на заболяването. Според кметовете по населените места в общината няма засегнати от грипната вълна. Детските градини извън общинския център са затворени превантивно до приключване на грипната ваканция. В Момчилград предучилищните групи работят при изключително засилен филтър.

По време на срещата кметовете бяха запознати с измененията и допълненията в Закона за ветеринарномедицинската дейност, касаещи отглеждането на домашни животни. Едно от улесненията за стопаните е, че заявления до Областните дирекции по безопасност на храните могат да се подават чрез кмета или кметския наместник на населеното място.
На срещата актуална тема бе и предприемането на мерки за недопускане на свободно движение на животни по улиците на населените места.

Какво е важно да се знае и прави по отношение на новия коронавирус (COVID-19)

Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57

Ето най-важните препоръки на Министерството на здравеопазването:
Спазвайте висока лична хигиена– мийте ръцете си редовно. Ползвайте мокри кърпички и дезинфекциращи геловена спиртна основа.
Избягвайте контакт с болнихора.
Маски е важно да носят болните хора, за да не заразяват околните.
Избягвайте масови прояви и места с голямо струпване на хора.
Не се презапасявайте с храна и лекарства.
Търсете информация от компетентните институции.
Подробна информация и за медицинските специалисти, и за гражданите, можете да намерите на сайта на Министерството на здравеопазването.
Всеки, който има въпроси, свързани с COVID-19, може да ги задава денонощно на информационната телефонна линия на министерството: 02 807 87 57
На сайта на МЗ ежедневно можете да следите и актуалните данни за разпространението на заболяването в световен мащаб.
Няма място за паника – държавата ни е предприела всички необходими мерки.
Към момента има четири положителни проби за пациенти с коронавирус в България.

Още информация може да протечете тук:

pdfkak_da_predpazim_sebe_si_i_drugite.pdf09.03.2020 г.

pdfvremenni_nasoki_za_pochistvane_na_okolna_sreda_v_obekti_tR5jTiQ.pdf09.03.2020 г.

pdfSKMBT_423-s20030815100.pdf09.03.2020 г.

pdfetspkz-vprosi_i_otgovori_otnosno_noviia_koronavirus.pdf09.03.2020 г.

Илкнур Кязим посети най-възрастната жена в Момчилград за 8-ми март

Кметът Илкнур Кязим посети в дома й най-възрастната жена в Община Момчилград. Заедно с заместниците си тя беше гост на дълголетницата Хатидже Юмер, която този месец ще навърши 98 години.

„Приемете моите най-искрени поздрави по повод Международния ден на жената. Желая на вас и вашето семейство здраве и щастливи дни, изпълнени с много положителни емоции“, каза Илкнур Кязим. Тя зарадва възрастната жена, като й поднесе красив букет цветя и празнични подаръци.

Баба Хатидже е родена на 16 март 1922 година в Кос. В момента живее в Момчилград с децата и внуците си, които се грижат за нея.  Семейството й може да се похвали със столетница. Сестрата на баба Хатидже е точно на 100 години и живее в Турция.

Поздравление на кмета на Община Момчилград по случай Международния ден на жената - 8 март

Скъпи дами,
Приемете моите най-искрени поздрави по повод 8-ми март – Международен ден на
жената. Желая на вас и вашите семейства здраве и щастливи дни, изпълнени с много
положителни емоции и успехи!
 
Никога не забравяйте, че вие сте уникални! Дарявате живот и правите света
по-добър, по-нежен и по-красив. Носите огромна сила в сърцата си, която съчетана с любовта, може да преобърне Вселени. Пожелавам Ви да бъдете не само грижовни майки,  обичащи съпруги и достойни дъщери, но да обичате и себе си. 
Вие можете и трябва да отстоявате своите позиции, защото ние, жените, можем да бъдем успешни и у дома, и на работното място, и в политиката. 
Аз вярвам, че ако ние впрегнем онази наша вътрешна, женска сила, можем да направим чудеса навсякъде около нас.
Бъдете благословени, щастливи, неповторими и  винаги усмихнати!
 
Честит празник!
 
Илкнур Кязим
Кмет на Община Момчилград

Водещи футболни клубове от Турция могат да тренират в Момчилград

Водещи футболни клубове от Турция могат да провеждат тнренировъчни лагери в Момчилград. Това стана ясно при срещата между кмета на общината Илкнур Кязим и търговското аташе на Турция в Пловдив Мехмед Али Ердем, на която присъстваха също председателят на общинския съвет Ерсин Метин и представители на дипломатическата мисия. По време на визитата си Мехмед Али Ердем разгледа базата на спортния комплекс „Наим Сюлейманоглу“, който разполага с две закрити спортни зали, външни игрища за различни спортове, малки магазини за спортни или други стоки, хотелска част и ресторант.  Според аташето е възможно клубове от ранга на турския шампион „Бурсаспор“ да органзират лагери и да провеждат тренировки на стадион „Хасан Семерджи“. 
По време на срещата Илкнур Кязим представи и възможностите за инвестиции в общината.
„Разполагаме с индустриални терени, имаме много млади и квалифицирани кадри, които искат да се реализират в родните си места. Нашата цел е да им осигурим възможности“, заяви Илкнур Кязим. В края на срещата тя подари на търговския аташе картина, изобразяваща на тракийското светилище край село Татул.
20200306 143232
20200306 153028
20200306 153352

Започва строителството на моста за Птичар

"Получихме разрешение за строеж на моста над река Върбица, който трябва да свърже село Птичар с международния път за ГКПП "Маказа", съобщи кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя допълни, че има избрани изпълнител на обекта и строителен надзор, а строителството трябва да започне до 20 дни, когато изтекат законовите срокове за обжалване.

"Срокът за изпълнение на проекта е 280 дни. Това време е напълно достатъчно, ако има благоприятни метеорологичните условия и ниско ниво на река Върбица", каза Илкнур Кязим. По проект цялата отсечка трябва да бъде с дължина 350 метра. 156 метра от нея са мостовото съоръжение. То ще бъде изградено от стомано-бетон и ще има 6 отвора по 26 метра всеки. Широчината на пътното платно на моста ще бъде 6 метра, а от двете му страни ще има тротоари по 0,75 метра. Предвидено е и осветление. Средствата за реализирането на проекта бяха осигурени с две постановления на Министерски съвет, но са недостатъчни за цялостното изпълнение. Въпреки това обектът ще бъде завършен напълно, а общината ще търси допълнително финансиране.

"Мостът ще разреши сериозен битов проблем на хората в Птичар. В момента до селото се стига по тесен и стръмен път, а в района има и доста участъци със свлачищни процеси. Построяването на съоръжението е ангажимент, който общината пое пред жителите на селото преди повече от 6 години", заяви Илкнур Кязим.

Заради грипа е засилен медицинският контрол в детските градини в община Момчилград

Детските градини и ясли в град Момчилград ще работят при засилен контрол, който ще се осъществява от медицинските специалисти заради обявената в цяла България грипна епидемия. В предучилищните групи във всички населени места на общината няма да се провеждат занятия до 11 март (сряда) включително. Процентът на заболеваемост при групите в Момчилград е нисък и там занятията ще продължат. Това установи при проверка кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, заедно със заместниците й Гюлизар Исмаил и Айхан Осман. Те проведоха среща и с директора на МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев" д-р Младен Къров. В лечебното заведение са преустановени медицинските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции. Според медиците в първия ден от обявената грипна епидемия няма покачване броя на пациенти. Спазват се всички предписания, дадени от здравното министерство, за работа с пациенти в отделенията на болницата.

Денят на самодееца беше отбелязан в Момчилград

С много настроение премина Деня на самодееца, който беше отбелязан в Момчилград. Над два часа десетки изпълнители на различни възрасти демонстрираха артистичните си умения в препълнената зала на читалище "Нов живот" в града.

"Всички сме имали възможност да наблюдаваме изявите на нашите самодейни състави. Те възстановяват и осъвременяват красивите празници, обреди и обичаи. Самодейците са пазители на традициите, на автентичните песни и танци, те създават настроение на всеки един празник", заяви в поздравителното си слово кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

DSC 0274

DSC 0281

DSC 0285

DSC 0292

DSC 0297

DSC 0300

DSC 0301

DSC 0303

DSC 0307

DSC 0309

DSC 0315

DSC 0317

DSC 0319

DSC 0321

DSC 0323

DSC 0327

DSC 0328

Обявена е грипна епидемия в цяла България

От 6-ти до 11-ти март, включително, грипна епидемия е обявена на територията на цялата страна. Това гласи подписаната от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заповед. Преустановяват се учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.
Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.
На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки.
За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

Илкнур Кязим празнува 8-ми март с жени от третата възраст

Кметът на община Момчилград Илкнур Кязим празнува в аванс Международния ден на жената - 8-ми март с жени от третата възраст. Те я поканиха, за да споделят с нея празника. Над 100 жени от Пeнcиoнeрcкитe клубoвe от различни квартали в Момчилград празнуваха с много настроение, музика и песни. 
"Вие сте призвани да бъдете майки и съпруги. Дарявате живот и правите света по-добър и по-красив. Пожелавам ви много здраве, щастие и нека усмивката не слиза от лицата ви", каза в поздравлението си Илкнур Кязим. Тя разговаря с възрастните жени и пое ангажимент винаги при възможност общината да подпомага дейността на клубовете.

Гюлюзар Исмаил е новият заместник-кмет в Момчилград

Гюлюзар Исмаил е новият заместник-кмет в община Момчилград. Тя встъпи в длъжност на 5 март и ще отговаря за образованието, културата и туризма. Новият заместник-кмет има солиден стаж в сферата на образованието. Завършила е Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" със специалност "Математика и физика", а след това и "Информатика и информационни технологии". Работила е като възпитател, учител и експерт "Образование" в община Момчилград. От 2008 до 2010 година работи като експерт по организация на средното образование в Регионално управление на образованието - Кърджали. От 2010 година е директор на ОУ "Васил Левски" в село Равен. От 2017 година е председател на Сдружението на директорите в средното образование в Република България, общинска секция Момчилград.
Гюлюзар Исмаил е общински съветник за втори мандат. Председател на Постоянната комисия по образование, спорт и младежки дейности в Общинския съвет в Момчилград.

Момчилград отбеляза 3-ти март

Десетки момчилградчани се включиха в тържеството, посветено на националния празник на България - 3-ти март, което се проведе в центъра на Момчилград. Честването започна с поднасянето на венци и цветя пред Мемориал-костницата и вдигане на националния трибагреник. Да почетат празника се бяха събрали много жители и гости на града и общината. Тук бяха кметът на Момчилград Илкнур Кязим, депутатът от ДПС Ерол Мехмед, председателят на общинския съвет Ерсин Метин, общински съветници и други.

"Изключително важно е да имаме съгласие и обединение помежду си, да уважаваме различния и за отстояваме принципите на демокрацията. Само така можем да отстояваме общите си каузи и да докажем, че България заема достойно мястото си сред останалите европейски държави", заяви в приветственото си слово кметът Илкнур Кязим.

Честването на празника продължи с изпълнение на талантливи деца от Момчилград, които пяха и танцуваха за присъстващите. Тържеството завърши с хоро.

DSC 0115

DSC 0133

DSC 0142

DSC 0151

DSC 0156

DSC 0162

DSC 0168

DSC 0173

DSC 0179

DSC 0208

1 000 мартеници раздадоха в Момчилград

1 000 мартеници бяха раздадени в Момчилград в първия работен ден тази седмица. Закичването за празника на Баба Марта започна рано сутринта когато посетители и служители на община Момчилград бяха посрещнати от момичета, облечени с народни носии, от СУ "Н. Й. Вапцаров" с поздрав "Честита Баба Марта!". Инициативата е на общинска администрация, а целта - всички посетители да усетят гостоприемството и първия пролетен празник. Малко по-късно към двете момичета се присъедини и самата Баба Марта. Тя беше подготвила питка, от която си отчупиха момчилградчани, дошли в общинска администрация.
Малко по-късно закичването с мартеници продължи по централните улици на Момчилград.
По повод 1-ви март в коридорите на общината беше подредена традиционна изложба с мартеници. Те са изработени в детски градини, училищата и социални институции на територията на община Момчилград.
1mart mg 4
1mart mg 3
1mart mg 1
1mart mg 5

Тържествен ритуал за 3-ти март ще се проведе в Момчилград

С издигане на знамето на Република България в 11.00 часа на 3-ти март пред паметника-мемориал „Костница“ ще започне тържествения ритуал, посветен на Националния празник. Ще бъдат поднесени венци и цветя.
Общинска администрация кани всички жители и гости на града, директори на училища и детски градини, учителски колективи и служители в държавните учреждения, да се присъединят към честването на Националния празник на България.

Мартеници украсиха общинска администрация в Момчилград

Изложба с мартеници е разположена във фоаето на сградата ва общинска администрация в Момчилград. Поводът е красивия празник Баба Марта, а експозицията е традиционна за 1-ви март. Мартениците са изработени в детски градини, училищата и социални институции на територията на община Момчилград.

IMG 20200301 WA0002

IMG 20200301 WA0004

Честита първа пролет!

Честита първа пролет на всички жители на община Момчилград!
 
Да посрещнем с отворени сърца, вдъхновение и много настроение сезона на обновлението, събуждането и растежа. 
Нека настъпването на пролетта донесе повече радост, щастие и успехи! 
 
Общинска администрация - Момчилград
Общински съвет - Момчилград

Община Момчилград изгражда мостови съоръжения в Конче и Нановица

Две мостови съоръжения ще улеснят придвижването в района на селата Конче и Нановица, съобщи кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той поясни, че в момента се подготвя документацията за двата обекта и при стабилизиране на метеорологичните условия ще започне изграждането им. Мостовото съоръжение в района на Конче ще се използва от жителите на няколко махали, чийто достъп до селото е затруднен през зимните месеци, когато Коджа дере става пълноводно и преминаването през него е рисковано. Пътната връзка ще се използва и от жителите на село Синделци. Съоръжението ще бъде изградено изцяло от стомано-бетон и ще представлява устои и греди. Дължината му ще бъде около 40 метра, а широчината 3,5 метра. Предвидено е по него да могат да преминават леки и лекотоварни автомобили.
Ново мостово съоръжение ще свърже махала Поляна със село Нановица. До този момент жителите на махалата използваха единствено пешеходен мост. Предвидено е съоръжението, което ще представлява стомано-бетонни устои и стоманена конструкция, да бъде с размери 12 на 3 метра.

Покана за заседание на Общинския съвет на 28 март 2019 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 28.03.2019 г. /чeтвъртък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Отпускане на еднократна социална помощ на А. А. Юмер, жител на община Момчилград.
  2. Даване на предварително съгласие за прокарване на ВиК трасе до имот №02155.1.36по КККР на с. Багрянка през ПИ №02155.1.91 по КККР на с. Багрянка в полза на Гюлезар Хайрула за инвестиционни намерения.
  3. Учредяване право на строеж – допълващо застрояване „Летен гараж” в УПИ І8, кв. 2 по действащия ПУП на с. Чуково, общ. Момчилград.
  4. Продажба на земя – ЧОС на собственика на законно построена върху нея сграда.
  5. Вземане решение за продажба на общински жилищен имот, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2019 г. и одобряване на пазарната му оценка.
  6. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2019 г. , вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.
  7. Актуализация на програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2019 г.
  8. Определяне броя, вида и местонахождението на жилища по своето предназначение.
  9. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград
  10. Кандидатстване на община Момчилград по ОП РЧР 2014-2020 г., чрез подхода „Водено от общностите местно развитие” по процедура чрез подбор на проектни предложения с няколко крайни срока за кандидатстване BG05М9ОР001 -2.051- „МИГ – общинни Момчилград и Крумовград”- „Грижа и подкрепа за независим живот”.
  11. Отмяна на Наредба за поддържане и опазване на обществения ред, приетата с Решение №117 от 28.10.2008 г. и приемане на нова наредба.
  12. Одобряване на тригодишна бюджетна прогноза за местни дейности за периода 2020 - 2022 година на община Момчилград.
  13. Приемане на годишния баланс на МБАЛ „Д-р Сергей Ростовцев” ЕООД, гр. Момчилград и „Медицински център - МГ” ЕООД, гр. Момчилград за 2018 г.
  14. Определяне на основните месечни трудови възнаграждения на кметовете на кметства в община Момчилград.
  15. Други
  16. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

26.03.2019 г. –ВТОРНИК

14.30 часа по т. 11 и 13  отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.00 часа по т. 10, 11,13 от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т.2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11  и т.13 от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

27.03.2019 г. – СРЯДА

13.30 часа по т.2, 9, 11 и т. 13от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.30 часа пот. 11  и т.13от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30часа по т. 11 и 13от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 1, 3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 14  и т. от Проекто – дневния ред

  1. Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Магистрати отхвърлиха две жалби срещу премахване на незаконно заведение в Момчилград

Магистрати отхвърлиха две жалби срещу заповед на кмета на община Момчилград Сунай Хасан за премахване на заведение в центъра на града. Става въпрос за незаконно построена полумасивна постройка в началото на градски парк, където се помещава заведението "Комби". Заповедта за премахване на незаконния обект в двуседмичен срок е от 5 декември 2018 година. Срещу нея бяха подадени две жалби в Административния съд в Кърджали. Първата от извършителя на незаконния обект, а втората от новия собственик. С две последователни определения магистратите оставиха без разглеждане жалбите срещу кметската заповед и прекратиха производството по двете дела.

Кметът на Момчилград отличен за особени заслуги

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан беше отличен за особени заслуги от Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Това стана по време на церемония, посветена на 15-годишнината от създаването на организацията. Сунай Хасан е един от учредителите й и преди да стане кмет беше неин заместник председател. Наградата беше връчена от Красимира Гeрманова, председател на управителния съвет на асоциацията и от изпълнителният й директор Делян Дамяновски.

"Поласкан съм от наградата. Когато основахме асоциацията преди 15 години у гражданите имаше неразбиране по отношение на функциите, изпълнявани от общинските съвети по места. Мисля, че през тези години успяхме да променим това и да покажем важността на местните парламенти благодарение на дейността на организацията", заяви Сунай Хасан.
С награди бяха отличени и двама действащи председатели на общински съвети в областта - Бедрие Газиюмер от община Черноочене и Метин Сали от Крумовград.

Над 100 чувала със смет събраха доброволци в Момчилград

Над 100 чувала със смет бяха събрани по време на голямото пролетно чистене на района около бившата хижа край Момчилград. Инициативата за акцията беше на местната младежка организация ДПС. На призива да се почисти любимото място на момчилградчани се отзоваха около 50 жители на града, сред които и много ученици. Най-активни в акцията бяха обитателите на Центъра на санстаняване от семеен тип "Вяра и надежда" в Момчилград. В почистването се включиха също кметът на общината Сунай Хасан и група общински служители. Към доброволците се присъедини и кърджалийският общински съветник Кадир Мустафов.
Доброволците се разделиха на 6 групи и чистиха повече от 2 часа натрупалите се през зимата пластмасови бутилки, найлонови торби, опаковки, хартии.
"Радвам се, че се отзовахте на призива ни и се включихте в почистването. Искам да благодаря и на кмета на Момчилград и на екипа му, които осигуриха ръкавици чували и извозването на събраните отпадъци", заяви председателят на младежката структура на ДПС Ерсин Юмер
"Благодаря на всички, които се включиха в акцията на младежкото ДПС. Вие показвате, че не сте безразлични към природата и Момчилград. Готови сме да подкрепим и да помогнем за реализирането всяка подобна инициатива на млади хора", обърна се към доброволците Сунай Хасан.
След приключването на акцията по почистване участниците в нея получиха пица и безалкохолни напитки, осигурени от община Момчилград.

DSC 0381

DSC 0384

DSC 0388

DSC 0391

DSC 0393

DSC 0411

DSC 0417

DSC 0456

Започна озеленяването на изходите на Момчилград

Започна озеленяването край пътните участъци около изходите на Момчилград. 70 фиданки черен орех бяха засадени от работници на общината от двете страни на пътя към Крумовград. Новите насаждения бяха направени от края на Момчилград до село Соколино. Предстои засаждане на фиданки и на останалите изходи на града.

"Стартиралото залесяване е част от политиката ни, свързана с подобряване на околната среда. Целта е Момчилград да стане още по-зелен и красив", коментира кметът Сунай Хасан. Той припомни, че миналата есен момчилградчани масово се включиха в залесяване на района на бившата хижа, където част от съществуващата борова гора беше поразена от корояд.
В събота от 10 часа по инициатива на младежите от ДПС ще се проведе акция по пролетно почистването на района около бившата хижа. Община Момчилград съдейства на инициаторите като осигурява ръкавици и чували и се ангажира с извозването на събраните отпадъци.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос