Започва премахването на сухи и опасни клони

Започва премахването на сухи и потенциално опасни клони на чинарите по улиците "Петко Войвода", "Георги Бенковски" и "Маказа" в Момчилград. Общински служители извършиха предварителен оглед след постъпили сигнали от жители на града. Преценката е, че съществува риск от възникване на инциденти и аварии. Кметът на общината Илкнур Кязим издаде заповед за почистване на опасните клони на дървета по трите улици. Работници вече започнаха работа. Премахмането на опасни клони ще продължи и през почивните дни.
Гражданите могат да подават сигнали и заявления към администрацията на Община Момчилград. Това може да става и по електронен път на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на официалната фейсбук страница https://www.facebook.com/momchilgrad/.
Окастрените клони ще бъдат използвани за гориво за парната инсталация на общинската МБАЛ "Д-р Сергей Ростовцев".

Над 130 бяха участниците в тържеството за Деня на майчиния език в Момчилград

Над 130 участници на различни възрасти от цялата община Момчилград се включиха в тържеството, посветено на 21 февруари - Международния ден на майчиния език.
"Изключително важно е в днешния глобализиран свят да пазим и ценим богатото културно и езиково разнообразие, с което може да се похвали родината ни Република България. Майчиният език не само изразява нашите най-съкровени мисли и емоции, той е начин за запазване и развитие на нематериалното наследство за идните поколения". Това заяви при откриването на празника кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Сред официалните гости на тържеството беше и председателят на Общинския съвет Ерсин Метин.
Участниците в проявата представиха танци, песни, стихове и скечове. Изпълненията бяха дълго аплодирани от публиката в претъпканата зала на читалище "Нов живот".
Международният ден на майчиния език в Момчилград се отбелязва от 2008 година и е включен в културния календар на общината.
DSC 0016
DSC 0012
DSC 0018
DSC 0022
DSC 0025
DSC 0026
DSC 0028
DSC 0029
DSC 0035
DSC 0045
DSC 0048
DSC 0052
DSC 0055
DSC 0056
DSC 0058
DSC 0059
DSC 0061
DSC 0065

Момчилград отбелязва Международния ден на майчиния език

Над 130 изпълнители от цялата община Момчилград са заявили желание да участват в тържеството, посветено на Международния ден на майчиния език в града. То ще се състои на 21 февруари /петък/ от 13,30 часа в Народно читалище "Нов живот" в Момчилград. Входът е свободен. Участниците в тържеството ще представят на сцената песни, танци и стихове.

Международният ден на майчиния език се отбелязва в голям брой държави на 21 февруари. Създаден през 1999 година от ЮНЕСКО и е признат през 2002 година от Организацията на обединените нации. Целта на инициативата е да се покаже значимостта на изучаването и използването на майчин език, както и да насърчи многоезичието и културното разнообразие.

В Равен отбелязаха 147-годишнината от гибелта на Левски

147-годишнината от гибелта на Апостола беше отбелязана от учениците в ОУ "Васил Левски" в момчилградското село Равен. Гости на тържеството бяха кметът на община Момчилград Илкнур Кязим и председателят на общинския съвет Ерсин Метин. Учениците бяха подготвили програма, съдържаща стихотворения и песни, посветени на Апостола.
"Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи", е записал Левски в тефтерчето си. Тези прости думи съдържат в себе си целия смисъл на демокрацията и ценностите, изповядвани днес в Европа. Това заяви Илкнур Кязим. Тя пожела на учениците с достойнство и отговорност да следват повелите на Апостола и да утвърждават името на своето училище.
По-късно Илкнур Кязим и Ерсин Метин проведоха среща с директора на училището Гюлюзар Исмаил и учителите. На нея беше представена визията на общинското ръководство за развитието на образованието през следващите години.

Набират се предложения по Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност

Община Момчилград уведомява жителите на общината, че Министерство на труда и социалната политика обяви началото на кампания за набиране на проектни предложения по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност  за 2020 г.

По нея може да се кандидатства в две направления:

* За изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в съществуващи жилищни сгради и прилежащите им пространства;

* За осигуряване на лична мобилност чрез приспособяване/преустройство на лек автомобил и обучение за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Срокът за подаване на предложенията е от 12 февруари 2020 г.  до 12 май  2020 г.

Допустимите кандидати са лица с трайни увреждания и се придвижват в инвалидна количка. По направлението за достъпна среда може да се кандидатства с проекти на стойност между 10 000 и 100 000 лева. Парите могат да бъдат изразходени за изграждане на рампа, монтиране на електрически съоръжения - подемник, асансьор, и др.

Желаещите да кандидатстват по програмата, трябва да съобщят това на Община Момчилград , която поема координацията на целия процес. Добре  е това да стане до края на месец февруари 2020 г.

Допълнителна информация може да получите в ст.19, ет. 3 в сградата на общинска администрация Момчилград.

Когато се събере базата данни с желаещи, комисия, съставена от съответните технически лица, ще обиколи подадените адреси, за да установи дали отговарят на изискванията на програмата. После ще се премине към изготвяне на отделните проекти, всеки със своята специфика. За кандидатстването е нужно и удостоверение от Дирекция "Социално подпомагане", че бъдещият бенефициент действително е човек с увреждане и затруднена мобилност.

По програмата може да се осигури достъпна среда както на хора, живеещи в блокове и на такива  живеещи в къща. В първия случай, обаче, се кандидатства от името на сдружението на етажната собственост, което е юридическо лице. Във втория случай кандидатства собственикът на къщата. При спечелен проект парите ще се преведат на съответния одобрен кандидат, а не на Община Момчилград.

 Повече за програмата:

https://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&lang=&I=796

16, 5 милиона лева е бюджетът на община Момчилград

16 528 324 лева ще бъде бюджетът на община Момчилград през 2020 година. Финансовата рамка беше гласувана на заседание на общинския съвет. 8 720 715 лева от бюджета са за делигирани държавни дейности, а останалите 7 510 000 лева са за местни дейности. Програмата за капиталови разходи на община Момчилград е в размер на 5 800 673 лева.
„Бюджетът за 2020 година се основава на намирането на рационални решения за устойчивото развитие на общината и подобряване на качеството и обхвата на дейностите на местно равнище, при спазване параметрите на финансовата дисциплина“, заяви по време на заседанието кметът на община Момчилград Илкнур Кязим. Тя определи бюджетът като реалистичен. В него има средства и за социална политика, и за здравеопазване, и за образование. Предвидени са водоснабдяване, за канализации и асфалтиране.
Според Илкнур Кязим стремежът на екипа й е да продължи предоставянето на публични услуги с повишено качество. Друга поставена цел е подобряване условията на живот в малките населени места в общината. Там ще се финансират водоснабдяване на населените места, ще се прави ремонт и рехабилитация на уличната мрежа като за тези цели са заделени близо 1 958 000лв, което представлява 12% от бюджета на община Момчилград.
Друг от акцент е социалното включване и подкрепа на групите в неравностойно положение. Обхватът на социални грижи и социалната политика на общината е насочен към грижите и подпомагане на възрастни, самотни, социално слаби граждани. Илкнур Кязим посочи, че планираните приходи от такси за домашен социален патронаж са 14 000лв , а заложените разходи за дейността са близо 60 000 лева, от които само за храна са 23 500лв. т.е. таксата възстановява около 60% - малко от над половината от разходите само за храна.
„Освен парите, които заделяме от бюджета за социални разходи, работим и по механизма и за личната помощ, насочен пък към грижите за социално слаби хора и същевременно и осигуряващ над 70 броя лични асистенти, които се грижат за около 100 лица в неравностойно положение на територията на община Момчилград“, каза още кметът. Тя допълни, че през 2020 г. общината ще изпълнява и други проекти в социалната сфера. Патронажна грижа – заети 15 броя домашни санитари и медицински сестри. В общината се реализират също проект „Приеми ме“, насочен към осигуряване на приемна грижа за деца – 3 деца се отглеждат от приемни семейства, обществената трапезария – 100 крайно нуждаещи се души, които ще получават безплатна храна до края на годината, проект „Обучение и заетост“, по който са заети 8 лица с трайни увреждания и проект „Комплексна грижа“, по който са наети 35 лични асистенти.

DSC 0171

Покана

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 13.02.2020 г. (четвъртък) от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” № 2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:               

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Приемане на мандатна програма за управление на кмета на община Момчилград за периода 2019-2023 година.
  2. Определяне размера на основните месечни трудови възнаграждения на кметовете на кметства на територията на община Момчилград.
  3. Определяне размера на основните месечни трудови възнаграждения на Кмета на общината и на Председателя на Общински съвет – Момчилград.
  4. Приемане на План-предложение за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2020 г. на община Момчилград.
  5. Приемане бюджета на община Момчилград за 2020 г.
  6. 6. Други.
  7. Питания.

С уважение,

Ерсин Метин, (П)

Председател на ОбС

 

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ на ОбС – МОМЧИЛГРАД

 

11.02.2020 г. –ВТОРНИК

 

14.00 часа по т. 1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред и от

 15.00 часа по т. 2 и т. 3 от Проекто –дневния ред

  1. ПК по Бюджет, финанси и икономика

 

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

14.00 часа по т.1, 4 и т. 5 отПроекто – дневния ред

  1. ПК за Противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград!

Обявление

Община Момчилград  на основание чл. 124а ал.(2) във връзка с чл. 134, ал.(2), т.6 и чл.135, ал.(3)от ЗУТ се обявява, че със заповед № РД-19-52/05.02.2020 на Кмета на община Момчилград е разрешено изработване проект за изменение на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – план за регулация и застрояване ) на ПИ   с идентификатор 02155.1.36 в землището на с. Багрянка, общ. Момчилград обл.Кърджали, който да се отреди „ За ниско етажно жилищно застрояване и начин на свободно застрояване  с жилищни сгради до три етажа (вис.до 10м)” ,  с възложител Гюлезар Мюмюн Хайрула.

Заповедта се намира в стая № 23, етаж трети в сградата на община Момчилград с адрес: гр. Момчилград ул. 26-ти декември № 12.

Община Момчилград

С тържествен ритуал отбелязваме 3-ти март

С издигане на знамето на Република България в 11.00 часа на 3-ти март пред паметника-мемориал „Костница“ ще започне тържествения ритуал, посветен на Националния празник. Ще бъдат поднесени венци и цветя.
Общинска администрация кани всички жители и гости на града, директори на училища и детски градини, учителски колективи и служители в държавните учреждения, да се присъединят към честването на Националния празник на България.

Б. Т. Р. ще пеят в "Нощта на Орфей"

Една от най-популярните и обичани български рок групи Б.Т.Р. ще изнесе концерт в рамките на фестивала "Нощта на Орфей" край археологическия комплекс Татул. Фестът, който се организира от община Момчилград, през тази година ще бъде на 15 юни /събота/ от 20 часа. Наско и колегите му от БТР ще изпълнят пред публиката своите последни парчета, както и с най-обичаните им хитове.

"Спазваме традицията и винаги в "Нощта на Орфей" каним най-популярните български изпълнители. Убеден съм, че дошлите на фестивала ще останат доволни и тази година", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че освен Б. Т. Р. на сцената в подножието на археологическия комплекс ще има още интересни изпълнители.
"Подготвили сме много приятни изненади и по време на предстоящата 10-а среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", която ще се проведе в последната седмица на юли", каза още Сунай Хасан.

Община Момчилград поднови изкърпването на дупките

Община Момчилград поднови изкърпването на дупките по улиците и пътища. По нареждане на кмета Сунай Хасан започна и изкърпването на по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа. През последните дни бяха изкърпени дупките от изхода на Момчилград до с. Сушево, включително и тези на моста край селото. Участъкът е част от републиканската пътна мрежа и поддръжката е ангажимент на държавата.
"Няма как да влизаме в ролята на викащите неволята, затова решихме да изкърпим по-големите дупки, които създават предпоставки за произшествия", заяви кметът на общината Сунай Хасан. За последните месеци са изкърпени около 3 600 квадратни метра дупки. От тях около 3 000 са по общинската пътна мрежа, а 600 по републиканската.
Това е втори случай, в който община Момчилград предприема действия по ремонт на държавен път. През миналата година по настояване на момчилградския кмет правителството отпусна средства за ремонт на пътя от Момчилград до Нановица, който от години е в окаяно състояние. Парите от държавата обаче стигнаха само за част от 17-километровия участък и се наложи общината да продължи с изкърпването.

ПОКАНА за провеждане на местен информационен семинар

ПОКАНА

Относно:  Провеждане на местен информационен семинар

Уважаеми госпожи и господа,

Община Момчилград има удоволствието да Ви покани за участие в провеждане на информационен семинар / пресконференция в гр. Момчилград за оповестяване на целите на планираните дейности по проект „Политики за подобряване достъпа до здравно обслужване в отдалечените райони“ – „Здрава Община“ с 25 – 30 участници. На участниците ще бъде предоставена информация за проекта и неговите цели, дейностите и очакваните резултати от проекта. Семинарът ще се проведе на 12-ти февруари 2019 г., от 10:00 часа в залата на община Момчилград, находяща се на ул. „26-ти декември № 12“

 

            С уважение,

                        Сунай Хасан Халил

                        /кмет на община Момчилград/

 

Сунай Хасан: Бюджет 2019 на община Момчилград е изпълним, социално ангажиран и инвестиционен

16 591 194 лева е бюджетът на община Момчилград за 2019 година. Финансовата рамка беше гласувана единодушно от всички общински съветници.

"Реален и изпълним, социално ангажиран и инвестиционен". Така определи бюджета кметът на общината кметът Сунай Хасан. Той допълни, че целта на финансовата рамка е чрез провеждането на активни политики община Момчилград да се превърне в модерна европейска община.
Сред приоритетите, заложени при разработването на бюджета са финансова стабилност, повишаване ефективността на публичните разходи, изпълнение на инвестиционната програма, увеличаване на публичните услуги, подобряване на условията за живот в малките населени места.
"И през 2019 година община Момчилград ще продължи активно да провежда успешни политики в сферата на спорта и поддържане на чистотата, уличното осветление и озеленяването", подчерта Сунай Хасан. Той допълни, че 38 процента от бюджета за тази година е насочен към образованието, здравеопазването и социалните грижи.
"Благоустрояването на населените места е основен ангажимент, който аз и екипа ми поехме в началото на мандата. В Бюджет 2019 за капиталови разходи са заделени 28 процента. Близо 3 850 000 лева ще бъдат заделени за водоснабдяване и ремонти на улици и пътища, което е 84 на сто от планираните капиталови разходи", подчерта кметът на община Момчилград.
"Бюджетът е балансиран при осъществен анализ на приходите и разчет на разходи, съгласно реалните финансови възможности на общината", заяви главният финансист на общината Мерал Мехмед. Тя допълни, че при разработването на финансовата рамка целта е била приходната й част да бъде реално изпълнима. Според главния финансист усилията трябва да бъдат насочени към събиране на текущите и просрочени общински вземания от данъци, такси и наеми. Мерал Мехмед каза още, че община Момчилград към момента няма просрочени задължения.

Покана за заседание на общинския съвет на 8 февруари 2019 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 08.02.2019 г. /петък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

 ДНЕВЕН РЕД:

  1. Участие в редовно заседание на Общото събрание на „Асоциация по ВиК - Кърджали”, определяне на мандат на представителя на община Момчилград, насрочено за 05.03.2019 г.
  2. Вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарни оценки на имоти, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г.
  3. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост (училищни сгради),включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г. , за който има решение за продажба (вх. №25/01.02.2019 г.)
  4. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019г.,за който има решение за продажба (вх. №27/01.02.2019 г.).
  5. Одобряване на пазарна оценка на имот – частна общинска собственост, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г., за който има решение за учредяване право на строеж(вх. №23/01.02.2019 г.).
  6. 6.Одобряване на пазарни оценки на поземлени имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г., за който има решение за продажба(вх. №24/01.02.2019 г.).
  7. Вземане на решение за разпореждане с имоти по §4 от ЗСПЗЗ, , включени в Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2019 г. и одобряване на пазарните оценки.
  8. Предоставяне на временен безлихвен заем от бюджета на община Момчилград на НЧ „Нов Живот-1926г.”–Момчилград за разплащане на разходите по проект ”Ремонт, оборудване и обзавеждане на НЧ „Нов Живот” – Момчилград, по РРСГ 2014-2020 г.
  9. Приемане на План – предложение за поименно разпределение на капиталовите разходи през 2019 г. на община Момчилград.
  10. Приемане бюджета на община Момчилград за 2019 г.
  11. Други
  12. Питания.

С уважение,

Юмер Юсеин,

 Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

06.02.2019 г. –СРЯДА

13.30 часа по т. 6, 7,  9 и т. 10от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

14.30 часа пот. 9 и т. 10от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30часа по т. 8, 9, 10от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа пот. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и т.10 от Проекто – дневния ред

  1. Бюджет, финанси и икономика

07.02. 2019 г. – ЧЕТВЪРТЪК

14.00 часа по т. 9, 10 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.00 часа по т. 9 и т. 10от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т. 1, 2, 3, 4, 5, 9 и т. 10от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

27 и 28 февруари са неучебни заради влошената метеорологична обстановка

Дните 27 и 28 февруари бяха обявени за неучебни със заповед на кмета на община Момчилград Сунай Хасан . Учебният процес във всички училища на територията на общината се преустановява за за два дни влошената метеорологична обстановка и утежнените пътни условия.

В Момчилград ученици представиха танци, песни и скечове в Деня на майчиния език

Ученици от Момчилград и общината представиха танци, песни и скечове по време богата културна програма, посветена на Международния ден на майчиния език. Изпълненията на децата бяха дълго аплодирани от публиката в претъпканата зала. Проявата беше организирана от Община Момчилград и е част от културния й календар.

Официални гости на тържеството бяха писателката от Турция Несрин Сипахи, която е родом от България, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, заместник кметът Мехмед Мехмед, секретарят на общината Бахатдин Ахмедов, общински съветници. На проявата присъстваха също ученици, учители и много момчилградчани.

DSC 0048

DSC 0049

DSC 0053

DSC 0061

DSC 0063

DSC 0066

DSC 0069

DSC 0070

DSC 0076

DSC 0079

DSC 0081

DSC 0082

DSC 0089

13 729 000 лева е бюджетът на община Момчилград за 2018 година

13 729 000 лева е бюджетът на община Момчилград за 2018 година, който беше гласуван от общинските съветници.

„Бюджетът е балансиран и реално изпълним“, заяви кметът на общината Сунай Хасан.

33 процента от гласуваната сума или 4 527 499 лева са предвидени за образователния сектор. 4 097 109 лева от бюджета или 29,8 на сто ще бъдат инвестирани в изграждане и поддържане на инфраструктура в общината. В капиталовия списък са предвидени асфалтиране и ремонт на улици и на общинска пътна мрежа. И през 2018 година част от бюджета ще бъде заделен за един от основните приоритети на общината - водоснабдяване на населени места, изграждане на спортна инфраструктура. Част от сумата е предвидена за изработка на работни проекти и кандидатстване по различни програми и проекти.

Съболезнователен адрес

Напусна ни Лидия Петрова Стоицева, старши специалист в отдел "ГРАО" и един от най-опитните служители в Община Момчилград. От този свят си отиде един перфектен в работата си колега, човек всеотдаен, с голямо и благородно сърце.
Лидия Стоицева ще остави у всички нас спомен за човек на професионализма и добротата!

Почивай в мир Лидия!

Кметът на община Момчилград Сунай Хасан, председателят на Общинския съвет Юмер Юсеин, общинска администрация, общинските съветници и кметовете на населени места изказват своите най-искрени съболезнования на близките.

Поклонението ще бъде днес /вторник/ от 15 часа в храм "Свети цар Борис I" в Момчилград.
Погребението ще се извърши в Пазарджик в сряда.

Община Момчилград реализира проект за равен старт на децата

Директори на училища, учители и родители присъстваха на първата пресконференция по проект "Равен старт за децата на община Момчилград чрез подобряване на образованието и грижите в ранна детска възраст". Проектът се финансира по Оперативна програма „Наука, образование и интелигентен растеж“ 2014– 2020 и е с бюджет 499 986 лева.
"Община Момчилград винаги е полагали грижи и инвестира в образованието на децата. Защото ние не само вярваме, но сме убедени, че образованието е най-важното нещо както за развитието и реализацията на един човек, така и за икономическия растеж на една нация.
Ние като отговорна община сме длъжни да правим големи инвестиции в образованието, ако искаме да имаме подготвени кадри във всички области, ако искаме утре на лидерските позиции да застанат успешни, знаещи и можещи хора, за които да се гордеем, че са родом от община Момчилград", заяви пред присъстващите кметът на общината Сунай Хасан. Той допълни, че до преди няколко години се е смятало, че училището е най-важната институция за образованието на децата. Но в динамичния и бързо променящ се свят все повече става ясно, че детската градина е не само място за игра на децата, а първото стъпало от житейската стълбичка на всеки човек.
"Може и да не успеем да подготвим бъдещето за децата си, но поне можем да подготвим децата си за бъдещето", каза още кметът на общината.
Основната цел на проекта е подобряване на условията за равен достъп до образование и обучение на децата от етническите малцинства в община Момчилград и тяхната успешна ранна социализация и личностна реализация.
Специфични цели, които се поставят са осигуряване на приятелска и креативна среда за включване и обучение на децата от ромски произход и тези от семейства в неравностойно положение, повишаване на информираността и стимулиране на мотивацията на родителите в контекста на осъзнаване ролята на образованието като фактор за личностно развитие и обучението от най-ранна възраст създаване на условия за успешна социализация на всички децата, засилване на мотивацията на деца и родители за участие в образователния процес, осигуряване на предпоставки за равен достъп до образование и възможности за равен старт в живота и възпитаване в дух на толерантност на всички деца в общината
Партньори на община Момчилград по реализирането на проекта са ДГ „Зорница“ ДГ „Здравец“ и ДГ „Щастливо детство“ гр. Момчилград и ДГ „Слънце“ с. Груево, ДГ „Букет“ с. Равен, ДГ „Пролет“ с. Нановица, ДГ „Щастливо детство“ с. Звездел, НЧ „Нов Живот“ гр. Момчилград.
При реализирането на проекта са предвидени различни дейности. Първата от тях е подкрепа за семейства от уязвими етнически малцинства, при която са избрани 7 медиатора, които да работят активно с родителите от уязвимите социални групи за приобщаването им към образователната среда. Втората дейност е работа с родителите от уязвими семейства и семейства в неравностойна ситуация, които възпрепятстват децата си подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от редовно посещаване на детска градина.
Следващата дейност, която ще се реализира по проекта и „Малкото училище – голямото начало“. В нея е предвидена подкрепа за семейства от уязвими групи и семейства в неравностойно положение за обучение на децата им в детски градини от 3-годишна възраст.
Четвъртата дейност е подобряване на образователната среда в целевите детски градини и по нея в детските градини ще бъдат доставени различни образователни продукти, материали, специализирана учебна литература и помагала, оборудване, обзавеждане и спортни пособия. Следващата дейност предвижда допълнително обучение по български език за деца, за които българският език не е майчин. Ще се прожеждат допълнителни часове по български веднъж седмично под формата на интерактивни игри.
Дейност шеста предвижда създаване на ателиета за съхраняване и развиване на културната идентичност. Във всяка детска градина ще бъдат сформирани ателиета, в които децата ще се учат и забавляват заедно в различни ателиета. В седмата дейност ще се насърчава участието на родителите във възпитателния процес.
Следващата дейност - Мултикултурен обмен предвижда провеждането на Фестивал „Звуци и ритми”, Изложба „Шарен е света”, Фестивал „Традиции и обичаи” и Биенале „Детски хумор и сатира”.
Очаква се след реализирането на проекта да се подобри образователната среда в детските градини, да бъдат осигурени условия за успешно социално включване и интеграция на всички деца на територията на общината. Да бъдат създадени предпоставки за преодоляване на словесните трудности още в най-ранна възраст. След реализирането на проекта ще бъде насърчено участието на деца и родители в образователния процес, а мотивацията на родителите да записват децата си в детска градина от най-ранна възраст, както и да не възпрепятстват децата си подлежащи на задължителна предучилищна подготовка от редовно посещаване на детска градина ще бъде засилена.

Ремонти на пътища са предвидени в капиталовия списък на община Момчилград

Ремонти на общински пътища са предвидени в капиталовия списък, който беше гласуван с Бюджет 2017 от общинските съветници в Момчилград. Предвидено е да бъдат ремонтирани компрометираните участъци по пътната настилка по направленията Момчилград - Звездел, Звездел - Голяма Чинка, Кременец - Стръмни рид, Груево - Летовник - Чомаково. Ако се налага ще бъдат ремонтирани и водостоци в посочените участъци. В капиталовия списък е залегнало и полагането на натрошена настилка на пътя от с. Вряло за с. Кос. В бюджета са предвидени средства за изготвяне на работен проект за пътна връзка на село Птичар международния път Кърджали - ГКПП "Подкова".

За шести път Момчилград отбеляза Международния ден на майчиния език

За шести път в община Момчилград беше отбелязан Международния ден на майчиния език, който беше открит от кмета инж. Сунай Хасан. Проявите започнаха с традиционно българско хоро в изпълнение на деца към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс. Рецитал на турски език „Anadilim, guzel turkcem“ пък беше изпълнен от детската група „Родопея“. Ученици от ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в с. Груево изпълниха песента „Yеni bir dunya“, а техни връсници от ОУ „Н. Й. Вапцаров“, с. Звездел представиха скеча „Karagoz ile Hacivat“. Деря Тахсин Осман от ОУ „Васил Левски”, с. Равен изпълни стихотворението „Turkcem“. Програмата завърши с изпълнение на стихотворението „Ana dilim“ на Ейлем Фейзи от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Нановица.
Тази година Международния ден на майчиния език беше обогатен и интересен, защото беше съчетан с общинския кръг на конкурсите „Букет“, които се провеждат за трети път и са под патронажа на д-р Ахмед Доган. Този път мотото на проявата беше ”България в усмивките и в културата на етносите и на толерантността”. В категорията „Художествено слово/Театър” деца от цялата община рецитираха стихотворения, представяха скечове и драматизация. Венцислав Славейков и Симеон Чаушев от Момчилград представиха своя скеч „Ахилесов пиян на изпит“. Атакан Тунджай от Момчилград рецитира стихотворението „Anadilim“, Дамла Хасан от с. Груево - „Sevgi kutsalligi”, а Ефтелия Танер от Момчилград - „Insanlik olmus dediler”.
Група деца от с. Равен представиха скеча „Чедото”. Гюлсюм Аптизейни от с. Равен рецитира стихотворението „Turkcem”, а Синем Юмер от с. Нановица - „Anne ozlemi”. ”Cocuklardir gokyuzunun bekcileri“ беше рецитала, изпълнен от Букет Мустафа, Ерва Садула, Мелис Сюлейман и Дилек Хаджибекир от с. Груево. Групата участници от с. Нановица представиха скеча „Salko gelin adayi”. Стихотворението „27 aralik” беше изпълнено от Хюсейин Ерен Кендир от с. Равен, а Хюля Неждет и Селин Седат от с. Нановица представиха стихотворението „Hersey sende gizli”. Представянето в категорията беше завършено от група „Звезда” от с. Звездел с на драматизацията „Kiz isteme sahnesi”.
Изпълненията на участниците в категория „Музикално изкуство” предизвика много емоции сред публиката. Стартът беше даден с изпълнение на песента „Sevemedim kara gozlum” от Мустафа Идриз и група „Зейбеклер”. „Cemberimde gul oya, gulmedim doya doya…” представи Йълдъзай Бекир от с. Груево. Шуле Шуаиб от с. Звездел изпълни песента „Bana bir masal anlat baba”. Песните „Ayva cicek acmis” и “Sor” прозвучаха в изпълнение на Беркай Сюлейман към група “Родопея” от гр. Момчилград. Мустафа Идриз от с. Груево изпя песента „Sana git diyemem”, а Гюлсюм Аптизейни oт с. Равен - „Edеrlezi”. В подкатегория вокално изпълнение за участници над 18 години Росица Райчева изпълни песните “Neredesin sen” и “Zeytinyagli yiyemem, aman”.
Овации имаше и за изпълненителите в категория „Танцово изкуство“. В нея танцов състав от с. Груево представи танц с песента на Ece Seckin – Follow me. Група деца от с. Нановица изпълниха танца „Damat halayi”, а група „Rodop esintileri” от гр. Момчилград, представиха танците: „Karaman kasik oyunu” и “Zeybek oyunu”. Последното изпълнение беше на група деца от с. Груево, които представиха танц с песента на Shakira „La, la, la“.


Класиране
по категории в общински кръг на конкурса „Букет - 2017/2018“

ХУДОЖЕСТВЕНО СЛОВО
1. Атакан Тунджай, с. Груево
2. Ефтелиа Танер, гр. Момчилград
3. Гюлсюм Аптизейни, с. Равен

ТЕАТЪР
1. Венцислав Славейков и Симеон Чаушев – скеч „Ахилесов пиян на изпит“
2. Група, с. Равен – скеч „Чедото”
3. Група „Звезда“, с. Звездел – скеч

МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО
1. Беркай Селяхтин, гр. Момчилград
2. Мустафа Идриз, с. Груево
3. Йълдъзай Бекир, с. Груево

ТАНЦОВО ИЗКУСТВО
1. Танцов състав “Родопея”
2. Танцов състав, с. Груево
3. Танцов състав, с. Груево

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО
I възрастова група
1. Айтач Салиф, гр. Момчилград
2. Мерт Осман, гр. Момчилград
3. Мерием Ахмед, гр. Момчилград
II възрастова група
1. Карделен Исмаил, гр. Момчилград
2. Дилек Исмаил, гр. Момчилград
3. Есра Пашаллъ, гр. Момчилград

buket mg 3

buket mg 2

ПОКАНА ЗА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБС–МОМЧИЛГРАД НА 28.02.2017 Г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

 

         На 28. 02. 2017 г. /вторник/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

              

              1. Отпускане на еднократна социална помощ на Р. С. Хасан  от гр. Момчилград.

               2. Приемане на отчет за дейността на Общински съвет – Момчилград и неговите постоянни комисии за периода от м. Юли до м. Декември 2016 година.

               3.Отчет за изпълнение на решенията на Общински съвет –Момчилград, приети през първото и второто полугодие на 2016 година.

               4. Приемане на Отчет на МКБППМН за 2016 г. и Програма за дейността на МК през 2017 г.

               5. Кандидатстване пред Министерството на младежта и спорта по Наредба №2 от 08.05. 2014 г. за финансово подпомагане на строителството и ремонта на спортни обекти и съоръжения за финансиране изграждането на спортни площадки в гр. Момчилград и с. Карамфил.

               6. Предаване за управление на изградените от община Момчилград ВиК системи и съоръжения - публична общинска собственост на „Асоциация по ВиК” с обособена територия на „ВиК”, гр. Кърджали

               7. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., за който има решение за продажба.

               8. Одобряване на пазарни оценки на имоти – частна общинска собственост (училищни сгради), включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти- общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., за който има решение за продажба.

               9. Вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарни оценки на имоти, включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г.

               10. Вземане на решение за разпореждане с бивша училищна сграда в с. Карамфил, включена в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г. и одобряване на пазарната оценка.

               11. Промяна на предназначението на урегулирани поземлени имоти в селата Синделци, Птичар и Конче, община Момчилград.

               12. Промяна на предназначението на урегулирани поземлени имоти, отредени за обекти на образованието, както и на построените върху тях сгради – обекти на образованието.

               13. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.

               14. Информация по чл. 125 от Закона за публичните финанси за четвъртото тримесечие на 2016 г.

               15. Утвърждаване разходите за заплати за 2017 година. 

            16. Други

               17. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

24.  02. 2017 г. – ПЕТЪК

14.00 часа по т.3, 4 и т. 5 от Проекто - дневния ред

1.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

15.00 часа по т.3 от Проекто - дневния ред

1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30 часа по т.2 и т. 3 от Проекто - дневния ред

2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.00 часа по т.3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  от Проекто - дневния ред

3. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

27.02. 2017 г. –ПОНЕДЕЛНИК

14.00 часа по т.1 и т. 3 от Проекто - дневния ред

2 .ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

14.30 часа по т.3, 6 и т. 13 от Проекто - дневния ред

1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

16. 00 часа пот. 1, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 14 и т.15

от Проекто – дневния ред

2. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Община Момчилград получи благодарствено писмо от Хитрино

Община Момчилград получи благодарствено писмо от Нуридин Исмаил, кмет на пострадалата при ж.п.инцидент през миналата година община Хитрино.
"Приемете нашите най-искрени благодарности за оказаната от вас помощ след злополучната трагедия, сполетяла Хитрино. Нещастието застигна много хора, които днес се нуждаят от подкрепа. Катастрофата след взрива на влаковата композиция с цистерни причини и материални щети на всички сгради в селото, като една част са напълно разрушени.
Но България е силна и единна. Затова ще направим всичко възможно да сведем щетите до минимум и по най-бързия и ефективен начин да помогнем на хората", се казва в благодарственото писмо, получено в община Момчилград. Нуридин Исмаил пише, че ще се положат всички усилия изпратените помощи да стигнат до пострадалите.
"С настоящето писмо изразяваме нашата благодарност от името на всички семейства, пострадали при инцидента, както и от името на Общинска администрация - Хитрино за направеното от вас дарение.
Като кмет на Община Хитрино изказвам дълбоката си благодарност за вашия жест на приятелство и съпричастност", завършва благодарственото писмо.
Парична помощ от над 7 000 лева изпрати община Момчилград за пострадалите в село Хитрино. 3 000 лева бяха гласувани единодушно от всички 29 общински съветника. Още 4 324 лева бяха събрани от дарения, направени от общинските съветници, кметовете на населени места, общинска администрация и жителите на общината.

Заседава Общинският съвет за намаляване на риска от бедствия

Общинският съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Момчилград проведе първото си заседание за тази година. На него бяха приети правилата за работата му. Беше обсъдена ситуацията около снегопочистването в общината през изминалия месец. Членовете на съвета се обединиха около мнението, че не се е допуснало да се стигне до кризисна ситуация въпреки обилните снеговалежи и отрицателни температури.
Съветът е постоянно действащ орган, който провежда заседания поне веднъж на 6 месеца. Негов председател е кметът на общината инж. Сунай Хасан, заместник е секретаря на общината Бахатдин Ахмедов, а секретар - Митко Димитров, старши експерт Гражданска защита и ОМП в общината. В състава на съвета влизат още заместник кметовете на общината, главния архитект, представител на Общинския съвет, на полицията и пожарната, ВиК, Клиентския енергиен център, на Пътно поддържане, на болницата, на горското.

  • 1
  • 2

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос