Момчилградски тенисисти станаха шампиони на национален турнир

Двама състезатели от СКТМ "Родопи"-Момчилград станаха шампиони в първия етап на Националния турнир по тенис на маса „Млад олимпиец“ за момичета и момчета до 12 години. Селен Мустафа се класира първа при момичетата, а при момчетата победител стана Ивайло Караусев. Сезен Мустафа от СКТМ "Родопи" се класира трета. Над 80 състезатели от страната взеха участие в двудневния турнир, който се проведе в Момчилград. 
Победителите бяха наградени от  секретаря на община Момчилград Бахатдин Ахмедов и от президента на СКТМ "Родопи" Ерсин Юмер. Треньорът на момчилградския отбор Мелиса Мехмед пожела успех на победителите.
DSCF0294
DSCF0287

Ротарианци изградиха площадка за безопасност на движението в Момчилград

Ротарианци дариха децата на Момчилград с площадка за безопасност на движението. Новата придобивка е разположена в двора на ОУ "Д-р Петър Берон", но ще може да се използва и от ученици на останалите училища в общината. На официалното тържество за откриването на площадката присъстваха асистент дистрикт гуверньора Мехмед Исмаил, президентът на Ротари клуб - Момчилград Красимир Боюклиев, депутатът Адлен Шефкет, ротарианци, служители на община Момчилград, представители на полицията и пожарната, директори на училища, педагози и много ученици.

В началото на тържеството деца демострираха познанията си по безопасност на движението, след което изнесоха кратка програма.
"Щастлив съм, че успяхме да изградим този полигон за нашите деца. На него те ще усвоят полезни знания, учейки се. Наш основен приоритет е да подобряване условията за израстване и възпитание на децата", заяви Красимир Боюклиев. Педагози допълниха, че благодарение на новооткритата площадка учениците много по-пълноценно ще усвояват знанията за безопасност на движението, прилагайки ги на практика.
"Инициативата за изграждането на площадката се роди след разговори с учители. Реализирахме идеята с благотворителни инициативи и дарения. Имахме и подкрепата на община Момчилград и на училищата", заяви Мехмед Исмаил.

DSC 0002

DSC 0037

DSC 0051

DSC 0064

DSC 0074

Футболисти-ветерани поднесоха венци на паметника на Наим Сюлейманоглу

Ветерани от националния отбор по футбол през 1994 година поднесоха венци пред паметника на Наим Сюлейманоглу в Момчилград. Това се случи ден след приятелския мач между ветераните от националните тимове на България и Турция, който се игра на стадиона в Кърджали и завърши 2:2. Паметта на световния шампион по вдигане на тежести беше почетена от председателят на Асоциацията на българските футболисти Дончо Донев, Венци Рангелов, Елин Топузаков, Мюмюн Кашмер, Ивайло Йорданов и Златко Янков. Венец поднесоха също кметът на община Момчилград Сунай Хасан и служители на общинска администрация.

Покана

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 26.09.2019 г. /четвъртък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

  1. Упълномощаване на Кмета на община Момчилград за издаване на Запис на Заповед в полза на МТСП, чрез ГД ”Европейски фондове, международни програми и проекти” – УО по ОПРЧР, гарантиращо пълния размер на авансовото плащане по проект №BG05M9OP001-2.051-0002-C01”Комплексна грижа за независим живот”, финансиран по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.051 „МИГ – общини Момчилград и Крумовград” – Грижа и подкрепа за независим живот чрез водено от общностите местно развитие по ОПРЧР 2014-2020, приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”.
  2. Одобряване на актуализирана бюджетна прогноза за местни дейности за периода 2020-2022 г. на община Момчилград.
  3. Избиране на временно изпълняващ длъжността „Кмет на кметство” по кметства на територията на община Момчилград.
  4. Други
  5. Питания.

С уважение,

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

25.09.2019 г. –СРЯДА

13.30 часа по т. 3 отПроекто – дневния ред

  1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

14.00 часа по т. 3от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

14.30часа по т. 3от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

15.00 часа по т. 3  от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

15.30 часа пот. 3от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

16.00часа по т. 3от Проекто – дневния ред

  1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.30 часа пот. 1, 2 и т. 3от Проекто – дневния ред

  1. Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Момчилградчани покориха връх Вихрен

45 момчилградчани покориха връх Вихрен. Традиционният туристически поход, който се провежда на различни места всяка година, продължи два дни. В първия момчилградските туристи разгледаха Бъндеришките езера и Байкушевата мура. Във втория ден групата от Момчилград се изкачи на 2 914 метра надморска височина и достигна връх Вихрен, който е най-трудния за изкачване в България. Туристическият поход е част от спортния календар на община Момчилград.

Момчилград отбеляза Деня на независимостта

111-годишнината от обявяването на Независимостта на България беше отбелязана в Момчилград. На официалната церемония присъстваха депутатът Ерол Мехмед, общински съветници и служители на общината, ученици, жители и гости на Момчилград. Пред Мемориал-костницата беше издигнат националния трибагреник под звуците на химна, след което бяха положени венци и цветя.

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На тържество по случай Деня на Независимостта на България, което ще се проведе пред Мемориал /Костницата/ на 22 септември от 10,30 часа.

Заповядайте!

Предстои пръскане срещу кърлежи в Момчилград

Общинска администрация – Момчилград, уведомява жителите на гр. Момчилград, че започва пръскането на тревните площи срещу кърлежи и други паразити на територията на града, по райони и дати както следва: 

№ по ред

Обект

Дата

Час

1.

Градски парк, „Момчил Юнак”, пред Киното,  ул. Момчил Войвода

22.09.2019 г.

17:00 – 20:00

2.

кв.  11, Паркинга и двора на  болницата

23.09.2019 г.

8:30 – 11:00

3.

кв. Тракия

24.09.2019 г.

8:30 – 11:00

4.

ул. „Кап. Петко войвода“

25.09.2019 г.

8:30 – 11:00

Умоляваме, гражданите на общината да избягват движение в тези райони по обявените дати и часове!

ЗАБЕЛЕЖКА:При промяна на метеорологичните условия графика търпи промени.

Сунай Хасан получи наградата "Smart City"

Кметът на община Момчилград Момчилград получи наградата "Smart City" в  тазгодишния национален конкурс "Кмет на годината", който се организира от  портала на българските общини "Кмета БГ". Това се случи на специална  церемония, проведена в Зала 6 на НДК в София.
"Тази награда е за цялата община Момчилград - за всички жители и колегите от общинска администрация", заяви по време на церемонията Сунай Хасан. Той припомни, че това е втората национална награда, която се присъжда на община 
Момчилград през последната седмица. Преди броени дни Сунай Хасан получи приза за "Динамично развиваща се община в туризма" на Министерство на туризма.
"Искам специално да благодаря на д-р Ахмед Доган, който 20 години ми оказва доверие и благодарение на него съм израсъл като политик и съм стигнал дотук.  Аз няма да се кандидатирам за кмет на предстоящите избори. Независимо от това ще работя със всички сили, за да може новият кандидат-кмет на община Момчилград Илкнур Кязим да спечели изборите", каза още Сунай Хасан.

Момчилград получава награда "Smart City"

Момчилград е отличен в категорията "Smart City" в тазгодишния национален конкурс "Кмет на годината"-2019, който се организира от портала на българските общини "Кмета БГ". Наградата се връчва за цялостно внедряване на нови технологии в градовете за улеснение на гражданите и привличане на туристи. Кметът на общината Сунай Хасан ще получи приза на официалната церемония, която ще се състои на 18 септември в Зала 6 на НДК

"Наградата е за целия екип на община Момчилград. В продължение на 4 години ние сме работили с лице към хората и сме се стремели да бъдем в тяхна услуга", заяви кметът на общината Сунай Хасан.

С много цветя и вълнение започна новата учебна година в община Момчилград

С много цветя и вълнение започна новата учебна 2019/2020 година в община Момчилград. Във всички 8 училища бяха организирани тържества, на които освен ученици и учители присъстваха и много родители.

"Днес е денят на тържеството на духа и знанието. Ден, който събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта. Ден, символизиращ вечния стремеж към духовност, наука и просвещение", се казваше в поздравителния адрес на кмета на община Момчилград Сунай Хасан.

75 първокласници прекрачиха прага на родното училище за първи път. За тях общината беше подготвила подаръци. Всеки първолак получи учебни пособия - тетрадки, химикали, флумастери, блокчета за рисуване.

Над 7 тона отпадъци бяха почистени при акцията "Да изчистим България заедно" в Момчилградско

Над 7 тона отпадъци бяха събрани от нерегламентирани сметища на територията на община Момчилград в рамките на националната инициатива "Да изчистим България заедно". Акцията по почистването на любимото за момчилградчани място лесопарк "Момчил юнак" започна в 8:30 часа, а най-младите бяха най-активни. В акцията се включиха клуб "Надежда" на БМЧК към ПГ по ТХВП „Св. Св. Кирил и Методий” и седмикласниците на ОУ "Д-р Петър Берон". Въпреки малкото доброволци в ранното утро, пътя към хижата беше качествено почистен. На всички доброволци бяха осигурени чували за смет и ръкавици. Бяха почистени нерегламентирани сметища в землищата на селата Върхари, Чуково и Соколино. Голямото чистване прикрючи към 15 часа, а с транспорт, осигурен от общината, бяха извозени 7,32 тона отпадъци.

70007110 10157723662802010 4141399048114405376 o

IMG 4167

IMG 4171

Община Момчилград е част от инициативата "Да изчистим България заедно"

Община Момчилград отново е част от националната инициатива "Да изчистим България заедно". Акцията по почистването на любимото за момчилградчани място лесопарк "Момчил юнак" започва в 8:30 часа на 14 септември (събота). Сборният пункт е "Долче вита".

На всички доброволци ще бъдат осигурени чували за смет, ръкавици, както и извозване на отпадъците.
Общинска администрация е организирала и почистване на нерегламентирани сметища в цялата община.

За контакти: тел 03631/8853.

Да бъдем добър пример! За един по-чист град и община!

Момчилград получи приз за „Динамично развиваща се община в туризма“

На официална церемония в Централния военен клуб в София бе връчено отличие на Община Момчилград за „Динамично развиваща се община в туризма“. Признанието е отсъдено от Министерство на туризма, което отличи общини, инвеститори и мениджъри, допринесли за туризма в България.
Отличието бе връчено на кмета на Община Момчилград Сунай Хасан, който благодари на организаторите за признанието и добави, че с традиционната среща „Момчилград винаги в сърцето“, която се провежа всяка година, събираща момчилградчани от всички краища на света, общината развива нов тип туризъм.
„Много хора заминаха по света, но те знаят, че винаги в последната седмица на юли се прави нашата среща и се връщат за нея, това ние наричаме носталгичен туризъм“, заяви Сунай Хасан. Той беше приветстван от всички в залата за това, че целият екип на Община Момчилград е дошъл в София специално за събитието, което се провежда по повод световния ден на туризма. На церемонията присъства и Ерол Мехмед, депутатът от ДПС и бивш заместник кмет на общината, в чийто ресор беше туризма.
Община Момчилград е най-богатата на туристически обекти в Източните Родопи. Най-популярен е археологическият комплекс край с. Татул. Според една от последните хипотези на археолозите, след намирането на бронзова статуетка, тук се е намирал гробът на митичния певец Орфей. Комплексът се развива около мегалит с формата на пресечена пирамида, изсечена в монолитна скала. Първите следи от култови практики на Татул са от преди 5 000 години. При разкопки археолозите попаднаха на глинени олтари, както и изсечени в скалата над комплекса два саркофага и триметров кладенец, датирани от края на V пр. Хр. По това време Татул е използван като място за наблюдение на небесни явления, наблюдават се и геомагнитни аномалии.
В района на Татул може да се види още един комплекс, свързан с древните траки. Харман кая, известен като българския Стоунхендж, се намира в района на с. Биволяне. Обектът е един от най-мащабните скално-изсечени праисторически култови комплекси в Родопите. Развил се е около плато с пещера. Край нея има две площадки – Големият и Малкият харман. Тук могат да се видят саркофаг и шарапана - съоръжение, в което древните траки са правели свещеното вино за огнено-винените си ритуали. Комплексът на Харман кая е своеобразна астрономическа обсерватория, използвана за наблюдения на небесните тела.
Само на километър от Харман кая се намира алиевитския религиозен комплекс Елмалъ баба теке. Разделен е на 2 части - мъжка и женска. В мъжката част има 6 безименни гроба. В женското отделение има само един гроб. Смята се, че мястото е лечебно и има обичай по време на празник тук да нощуват болни и бездетни жени, с надежда да получат помощ. С легенди за изцерение се свързва и изворът Дамбалъ, където водата извира от самите скали.
Всяка година на 5 срещу 6 май, когато се отбелязва Хъдърлез, хиляди се стичат край извора, за да се облеят с леденостудената вода. Вярва се, че в тази нощ тя добива целебна сила и помага при заекване, екземи, парези и други болести.
Община Момчилград предлага незабравими преживявания и за любителите на природата. Дивечовъдният участък “Студен кладенец” е уникален с това, че животните са на свобода. Освен елени лопатари, от 5-6 години тук се развъждат и отглеждат и благородни елени. Могат да се видят европейски бизони, както и няколко табуна диви коне от вида тарпан, заселени след реализирането на съвместен проект с Холандия.
70488955 2516574035047564 6623159042984378368 n

Община Момчилград разреши проблема с недостига на вода във всички села

Община Момчилград успя да разреши проблема с недостига на вода във всички населени места. В последните 5 села, в които имаше режим при водоснабдяването през лятото, са направени нови сондажи. В село Вряло и село Татул вече са монтирани помпите, с които да се подава вода. Предстои монтажи да се извършат в селата Багрянка, Плешинци и Горна Чобанка. 
"Дебитът на вода от извършените сондажи е достатъчен и занапред няма да има проблеми с водоподаването през летните месеци. Намерихме трайно разрешение на един наболял през годините проблем, касаещ много жители на общината", заяви кметът на Момчилград Сунай Хасан.

Община Момчилград с отличие за динамично развиваща се община в туризма

Община Момчилград е удостоена с отличие за "Динамично развиваща се община в туризма" за 2019 година. Наградата е годишна и се връчва по повод Световния ден на туризма. Официалната церемония по награждаването ще се състои на 12 септември от 15:00 часа в Централншя военен клуб в София, а наградата ще бъде връчена на кмета Сунай Хасан и неговия екип. Според комисията по номинациите "община Момчилград е постигнала високи резултати в туризма, прилагала е добри практики и се е утвърдила като привлекателна туристическа дестинация". Журито оцени усилията да се развива и популяризират както известни туристически обекти като археологическия обекти "Татул" и "Харман кая", така и дестинации като извора в местността Дамбалъ, религиозния комплекс "Елмалъ баба теке" и еленовото стопанство "Студен кладенец". Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", която се провежда за 10 поредна година беше оценена като изключително успешна проява на алтернативния туризъм.
"Отличието е за целия екип на община Момчилград, който от години работи за развитието на туризма. Заслуги за постижението има дългогодишният заместник кмет и настоящ депутат от ДПС Ерол Мехмед", заяви Сунай Хасан.
Събитието се организира с под патронажа на Министерството на туризма.

Напълно обновена е една от улиците в центъра на Момчилград

Едно от улиците в централната част на Момчилград е напълно обновена. Ремонтът на ул. "Момчил войвода" включваше полагането на напълно нов асфалт. Паветата на отсечката от улицата, която е покрита с паваж, бяха пренаредени отново, като целта е да се запази автентичния вид на тази част от града. Преасфалтиран е и паркингът до читалище "Нов живот", където свършва ул. "Момчил юнак". Ремонтът на улицата започна миналата година с подмяна на бордюрите и тротоарните плочки и изграждането на нова градска чешма.
Продължава и благоустрояването на малките населени места в общината. В село Багрянка беше положен бетон на 300-метрова улица. С това в селото всички улици вече имат трайна настилка.
"Благоустрояването на Момчилград и населените места в общината беше един от ангажиментите, който екипа ни пое пред хората и ние го изпълняваме. Нашето разбиране е, че ремонти трябва да се извършват както в общинския център, така и в по-малките населени места", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. 
IMG b26345777106afc0686711d61bd8a4d8 V

Момчилград отбеляза 134-годишнината от Съединението

134-годишнината от Съединението на българия беше отбелязана в Момчилград. Жители и гости на града се събраха пред Мемориал-Костницата в центъра на града, където под звуците на химна беше издигнат националния трибагреник. Сред присъстващите на церемонията бяха депутатът от ДПС Ерол Мехмед, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, служители на община Момчилград. Беше поднесен венец пред Мемориал-Костницата.

DSC 0031

Стартира укрепването на коритото на централното дере в Момчилград

Стартира укрепването на коритото на централното градско дере в Момчилград. Строителните дейности обхващат изграждане на подпорна стена с дължина 300 метра, което е половината от първия етап на проекта.
"Разрешаваме един сериозен проблем на Момчилград. Съществуващата стена е строена преди повече от половин век и вече беше сериозно увредена. Това носи риск от излизане на дерето от коритото му и заливане на района при прииждането на по-високи води. Очакваме допълнително финансиране за завършването на целия първи етап, който включва общо 611 метра от дерето", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че освен изграждането на нови подпорни стени, които са с половин метър по-високи от старите, ще бъде бетонирано и коритото, което ще позволи по-лесно почистване на дерето от наноси.

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На ритуал по поднасянето на цветя пред Мемориал /Костницата/ по случай Деня на Съединението на България, който ще се състои на 6 септември от 10,30 часа.

Заповядайте!

Момчилградчани участваха в празника на побратимената община Байрямич

Делегация от Момчилград, водена от кмета Сунай Хасан, участва в честванията на празника на побратимената турска община Байрямич. Визитата беше по покана на тамошния кмет Мерт Уйгюн. Непосредствено след избирането му за поста той и Сунай Хасан възстановиха отношенията между двете побратимени общини, които бяха замразени едностранно от предишния кмет на Байрямич. По време на честванията в турската община двамата кметове проведоха официална среща, която продължи повече от час. На нея присъства почетният граждадин на Момчилград и председател на сдружението на момчилградчани в Бурса Хасан Йозтурк. 
Сунай Хасан и Мерт Уйгюн се договориха да си сътрудничат тясно в сферата на културата и туризма. Кметът на Байрямич отбеляза, че е бил впечатлен от международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", в която участва това лято. По време на срещата двамата кметове се договориха фолклорни състави от Момчилград ще бъдат канени за участия по различни поводи в турската община. Байрямич също ще изпраща изпълнители на по-големи празници в родопския град. Сунай Хасан и Мерт Уйгюн намериха много допирни точки и в областта на туризма. В община Байрямич има извор в планината, подобен на извора в местността Дамбалъ край Момчилград. 
По време на срещата бяха обсъдени идеи за обмен на добри практики в областта на овощарството и на пчеларството. Сунай Хасан отбеляза, че през посредните години насажденията с овощни дръвчета в района на Момчилград са се увеличили. Мерт Уйгюн заяви, че представители на асоциацията на пчеларите в Байрямич проявявали интерес към дейността на колегите си в Източните Родопи. В края на срещата кметът на Байрямич дари книги за Балканската библиотека "Иляз ходжа" в Момчилград. Сунай Хасан подари на колегата си графика, нарисувана от момчилградската художничка Сабрие Дениз.
Делегацията на момчилградчани присъства на няколко празнични концерта и на конкурс за традиционни носии в побратимената община. Освен това посетиха и една от забележителностите на Байрямич - музея на поета Мехмед Акиф Ерсой, автор на турския химн.
IMG 0787a8b798f284017548f9b0e29432ec V

Момчилград се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

Община Момчилград за поредна година ще се включи в най-мащабната доброволческа акция в България – „Да изчистим България заедно“.

14 Септември 2019 г. е Денят на голямото почистване, най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2019.

В срок до 11 септември може да заявите своето участие в Местна дейност „Чистота“ към Община Момчилград, като посочите територията, която ще почиствате, лице за контакт, както и да предоставите информация за броя на участниците.

На всички доброволци ще бъдат осигурени чували за смет, ръкавици, както и извозване на отпадъците.

Предвидено е почистване на емблематични за общината места като Лесопарк „Момчил юнак“ и местността „Дамбала“ и др.

За контакти: тел 03631/8853.

Да бъдем добър пример! За един по-чист град и община!

Популяризират дейноста на огнеборците на седмицата на пожарната безопасност

В периода от 09 септември до 15 септември 2019 г. ще се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември. През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

В тази връзка в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр.Момчилград са предвидени за провеждане следните мероприятия: 

№ по ред

Дейности

Дата

1.       

Организиране Ден на отворени врати и приемна за граждани с открита телефонна линия в РСПБЗН

10.09-12.09.2019 г.

2.       

Показ и демонстрации с пожарна и спасителна техника и действия на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации пред децата от Детски ясли  „Трети март“, гр.Момчилград.

13.09.2019 г.

3.       

Полагане на цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР. 

13.09.2019 г.

4.       

Провеждане на среща на състава на службата с бивши служители от РСПБЗН – Момчилград. 

11.09.2019 г.

От РС"ПБЗН" Момчилград  приканват всички, които желаят да се запознаят с труда на пожарникарите, да посетят службата на 12.09.2019 г. който е обявен за „Ден на отворени врати“. Дните от 10 до 12.09.2019 г., в часовия диапазон от 09,30 до 12,00 ч., са обявени за приемни дни на началника на службата. При желание да се свържете с нас по телефона, можете да го направите по откритата телефонна линия на телефон 0361 / 69720.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Момчилград

На 10 септември 2019 г. ще са готови резултатите от безплатните медицински изледвания

На 10 септември 2019 г. ( вторник) ще бъдат готови резултатите от проведените безплатни медицински изледвания в периода 26-30 август 2019 г. 
Резултатите от изследванията, извършени в малките населени места, могат да бъдат получени от кметовете на кметства след 13:00 часа, а резултатите, извършени в град Момчилград - от клиничната лабораторията в болницата след 12:00 часа.  

Даг байрамъ празнуваха жителите на 3 села

Жителите на три села се събраха на най-високия връх в Източните Родопи Стръмни рид, за да отпразнуват Даг байрамъ. Съборът, който продължава два дни, е традиционен и се провежда от столетия в началото на есента. За да спазят традицията се събраха жителите на селата Пиявец, Кременец и Ралица. Те не скриха задоволството си от новоизградения навес, който покрива площ от около 50 квадратни метра. Съоръжението е построено със съдействието на община Момчилград и местния бизнес.
Празникът беше уважен от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, ръководството на общината и областният лидер на ДПС Изет Шабан.
"Изключително важно е да съхраним местните традиции, които са завещани от предците ни. Даг байрамъ е точно такъв празник. Радостно е, че местната общност продължава да се събира, за да отпразнува края на усилената земеделска работа през лятото", заяви Сунай Хасан. 
Па време на празника бяха раздадени 3 казана курбан. Той е характерен само за района и се приготвя от телешко месо и зеленчуци. В неделя, когато ще бъде втория ден на Даг байрамъ ще бъдат раздадени още 5 казана с курбан.
IMG e5fc853ef014ef01aa61f97599ca131d V 1
IMG dddd0b904e29a451db535e71795f1a58 V 1

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос