Община Момчилград инвестира над 1 милион лева в образователна инфраструктура

Инвестиция за над 1 милион лева ще бъде направена в най-голямото училище на община Момчилград - СУ "Никола Й. Вапцаров", съобщи кметът на общината Сунай Хасан. Това става възможно след като беше одобрен поредния проект по линия на Програмата за развитие на селските райони. Той е на стойност 912 218 лева без ДДС или 1 094661 лева с ДДС. Средствата ще бъдат използвани за реконструкция, оборудване и обзавеждане на образователна инфраструктура. 
Сградата на училището ще бъде напълно обновена след като бъдат извършени вътрешни ремонти на училищните стаи, коридори, стълбища, санитарни възли, столова, котелно помещение. Ще бъдат подменени вратите и настилките. Обновена ще бъде и спортната площадка. По проект е предвидена подмяна на настилки и огради, както и доставка на нови съоръжения за волейбол, футбол и баскетбол. Ще бъде извършен цялостен ремонт и на физкултурен салон, включващ подмяна на настилки, осветление, отопление, както и ремонт на съблекалните и санитарните възли.
Четвърт милион лева от средствата по одобрения проект ще бъдат използвани за закупуването на обзавеждане и оборудване. Ученици и учители използват напълно нови маси, столове, закачалки, бюра, помощни маси и други мебели. Предвидено е закупуване на оборудване на кабинет по химия, както и различни спортни уреди. По проект ще бъде доставена техника като компютри, климатици, озвучителна система и други.
Със средствата по проекта е предвидено да се направи пълно преобразяване на дворното пространство на училището. Ще бъдат изградени алеи, беседки, ще бъдат поставени кошчета, пейки и други.
"Инвестицията в СУ "Н. Н. Вапцаров" е най-голямата, която е правена в образователната инфраструктура от години. Нашият екипа винаги е отделял специално внимание на образованието. След реализирането на проекта училището в Момчилград няма да се различава по нищо от училищата в която и да е точка на Европа. Правим го за децата, а те наистина го заслужават. Специално изказвам благодарности на екипа, който изготви този наистина значим проект", заяви Сунай Хасан.

В неделя след 21,30 ч. ще се пръска срещу комари

На 30 юни /неделя/ 2019 г. фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу комари с препарата „Биотек” на територията на гр. Момчилград от 21:30 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.
Препаратът срещу насекоми е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.

Момчилградчани подкрепиха инициативата "Роди бебе в България"

Момчилградчани активно подкрепиха инициативата "Роди бебе в България" на фондация "Мечта за бебе". Много жители на родопския град се събраха пред лятната сцена в градския парк, за да чуят посланията и изпълненията на Теди Кацарова и Дичо. Концертът, който продължи повече от 2 часа, започна с изпълненията на талантливи деца от Момчилград. Малко по-късно заедно с Теди Кацарова на сцената пяха и танцуваха десетки деца, дошли с родителите си.

Създателят на кампанията Евелина Рускова обясни, че целта на "Роди бебе в България" е да се наберат средства за двойки с репродуктивни проблеми, които са в затруднено положение.
"Самата аз преминах през много трудности, но сега съм майка на близнаци, заченати инвитро", заяви Евелина Рускова.
Кметът на община Момчилград Сунай Хасан и председателят на общинския съвет Юмер Юсеин обявиха пълната си подкрепа за кампанията.
"Няма нищо по-благородно и нищо по-естествено от това да подкрепиш създаването на живот. Ето по тази причина Момчилград стана една от 9-те общини, подкрепили инициативата "Роди дете в България", заяви Сунай Хасан. Той допълни, че община Момчилград е една от първите в България, започнали да подпомагат финансово семейства с репродуктивни проблеми.
"До този момент като общинска власт ние сме подпомогнали финансово 12 двойки с репродуктивни проблеми. Уверявам ви, че тази практика ще продължи и в бъдеще", каза още Сунай Хасан.
Появата на известния рокаджия Дичо на сцената предизвика фурор сред публиката.
"Щастлив съм, че отново съм сред вас. Момчилград е едно от любимите ми места. Имам много приятели тук и винаги идвам с удоволствие в този край. Благодаря на кмета Сунай Хасан за подкрепата на инициативата", заяви Дичо. Концертът продължи с изпълнения на хитове на двамата изпълнители, които бяха придружени с програма на DJ Djane Monique и лазерно шоу.
В края на концерта Теди и Дичо си направиха на сцената селфи с децата, които пяха и танцуваха с тях.

DSC 0328

DSC 0333

DSC 0335

DSC 0338

DSC 0342

DSC 0345

DSC 0354

DSC 0359

DSC 0387

DSC 0412

DSC 0428

DSC 0442

DSC 0445

Серия от срещи проведе в Турция Сунай Хасан

Бъдещото съвместно сътрудничество и реализирането на общи проекти бяха темите на разговор на кмета на община Момчилград Сунай Хасан с представители на ръководството на най-голямата изселническа организация "Балгьоч" в турския град Бурса. На срещата присъстваха още Хасан Йозтюрк, председател на сдружението на момчилградчани, членове на управителния съвет на организацията, Танер Чауш, представител на ДПС за Бурса и председателят на общинския съвет на община Момчилград Юмер Юсеин, заместник-кметът на Момчилград Алие Ибрахим, председателят на МДПС в Момчилград Ерсин Юмер.

"Разговорът беше ползотворен. Изяснихме позициите по различни въпроси, възникнали през последните години. С временно изпълняващият длъжността председател на организацията Вели Йозтюрк намерихме допирни точки. Убеден съм, че има бъдеще в отношенията ни с "Балгьоч", но това е въпрос на добра воля и от двете страни", заяви Сунай Хасан. Освен с представителите на изселническата организация той се срещна с кмета на община Нилюфер Тургай Ердем. По време на разговора бяха обсъдени детайли около дейността, която ще се развива в новоизградения на територията на турската община културно-информационен център на момчилградчани, който носи името на световноизвестния Наим Сюлейманоглу. Сунай Хасан се срещна и с кмета на община Мудания Хайри Тюркйълмаз. Тема на разговор беше идеята за побратимяване на двете общини. И на двете срещи с турските кметове присъстваха Хасан Йозтюрк и Танер Чауш.

IMG 20190626 WA0001

IMG 20190626 WA0002

При лошо време концертът на Теди Кацарова и Дичо ще се състои в залата на читалището

Община Момчилград обявява, че при лошо време концертът на Теди Кацарова и Дичо ще се състои в залата на читалище „Нов живот“ в Момчилград. Ако метеорологичните условия позволяват концертът ще е на лятната сцена в градския парк. Часът на проявата – 20 ч. остава непроменен.

Побратимените общини Момчилград и Измит размразиха отношенията

Побратимените общини Момчилград и Измит размразиха отношенията си. Това стана след като момчилградският кмет Сунай Хасан гостува на избраната на 31 март за кмет на турския град Фатма Каплан. Двамата разговаряха над 2 часа за бъдещето на отношенияна между двете общини. На срещата присъстваха председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, заместник кметът Алие Ибрахим и лидерът на младежката организация на ДПС в Момчилград Ерсин Юмер. 

Сунай Хасан запозна колегата си Фатма Каплан, която е бивш депутат от Народнорепубликанската, със съвместните инициативи между двете общини през годините.
Официалните отношенията между Момчилград и Измит са от 2006 г., когато тогавашните кметове Ердинч Хайрула и Халил Йенидже подписаха протокол за побратимяване. По инициатива и със средства на турската община в центъра на родопския град беше издигната чешма с часовници.
"По това време се роди идеята и се изготви проект за изграждане на сграда в центъра на Момчилград, в която да се помещава музейна сбирка, заседателна зала и административни офиси", каза Сунай Хасан, който по това време беше председател на общинския съвет. През 2017 година тогавашния кмет на Измит замрази едностранно отношенията с българската община, без да посочва конкретна причина за това.
"Удовлетворен съм от срещата с Фатма Каплан. Отворихме нова страница в отношенията между Момчилград и Измит. Говорихме за съвместни инициативи между двете побратимени общини и за бъдещи проекти във всички сфери. Убеден съм, че добрите взаимоотношения с Измит ще продължат и в бъдеще", заяви Сунай Хасан.

IMG 20190624 WA0009

IMG 20190624 WA0005

Неделя е ден на траур в община Момчилград

Неделя, 23 юни 2019 година, в община Момчилград е обявен за ден на траур в памет на двете момичета, загинали във водите на река Върбица в петък. Това стана със заповед на кмета на общината Сунай Хасан. Националният флаг пред всички административни сгради ще бъде свален наполовина на носещите тела. Отменени са всички увеселителни прояви.

Трагедията е голяма! Ръководството на община Момчилград изказва своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите при нелепия инцидент деца!

Момчилград е част от кампанията "Роди бебе в България"

Момчилград е една от 9-те български общини, които са част от кампанията "Роди дете в България" на фондация "Мечта за бебе". Националната кампания ще гостува в Момчилград на 26 юни, сряда, от 20 часа на откритата сцена в градския парк. Жителите и гостите на града ще могат да чуят изпълненията на Теди Кацарова, Дичо и групата му. Ще има и лазерно шоу и DJ програма на DJ Djane Monique. Водещ ще е Наско от БГ Радио. Създател на кампанията е Евелина Рускова, която е преминала през много трудности, но сега е щастлива майка на близнаци - заченати инвитро. Целта е да популяризира DMS номер за събиране на средства за двойки с репродуктивни проблеми и затруднено финансово положение. 

  • "Станахме част от кампанията, защото каузата наистина си заслужава. Община Момчилград е една от първите общини в България, които започна да подпомага финансово семейства с репродуктивни проблеми. Искрено се надявам, че повече хора да бъдат съпричастни към идеята", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

Започва записването за "Плувно лято 2019"

Започва записването на деца за участие в "Плувно лято 2019", организирано от община Момчилград и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В него ще могат да участват деца от община Момчилград на възраст от 6 до 11 години. Декларации от родители ще се приемат в сградата на ул. „26-ти декември“ №6, етаж ІІ, стая №3, отдел „Хуманитарни дейности“ (Образование)  всеки ден до 03.07.2019 г.

Декларация може да изтеглите тук:

docdeklaracia_2019_pluvno_lyato.doc18.06.2019 г.

13 медала завоюваха момчилградските тенисисти на Държавно първенство

13 медала завоюваха момчилградските тенисисти на Държавно първенство

13 медала завоюваха състезателите от отбора на СКТМ "Родопи" - Момчилград по време на Държавно първенство по тенис на маса за момичета и момчета до 10 години, съобщи президентът на клуба Ерсин Юмер. Турнирът се проведе в град Гоце Делчев и в него участваха над 70 състезатели от най-добрите отбори в цяла България.
Момичетата от Момчилград станаха шампиони в отборното класиране, а момчетата взеха бронзов медал. В индивидуалното класиране тенисистите от СКТМ "Родопи" спечелиха още 11 медала.

Класиране

Лично - момичета
Сезен Мустафа - 2-ро място
Селен Мустафа - 3-то място
Есел Ибрахим - 5-то място

Лично - момчета
Ивайло Караусев - 5-то място

Смесени двойки
Ивайло Караусев - Селен Мустафа - 3-то място
Арда Левент /Ардино/ - Есел Ибрахим - 3-то място

Двойки - момичета
Селен Мустафа - Сезен Мустафа - 2-ро място
Ечмел Вели и Есел Ибрахим - 3-то място

Двойки - момчета
Ивайло Караусев - Окан Джелил - 3-то място

Нов параклис ще се изгради в Момчилград

Нов православен параклис ще се изгради в Момчилград. Това обяви кметът на общината Сунай Хасан по време на традиционния курбан, който момчилградчани правят на празника Свети Дух. Параклисът ще се постои в християнските гробища, а половината от средствата са осигурени от Дирекция по вероизповеданията.
"Готови сме да подпомогнем изграждането на храма. Екипа ни никога не е делил хората и винаги сме подпомагали както мюсюлманската, така и християнската общност в Момчилград", каза още Сунай Хасан. Първоначалната идея била да се използва съществуващ проект за храм, който да се преработи и осъвремени. След среща с пловдивския митрополит Николай е взето решение да се използва проект, който е правен за Смолян.
Десетки се събраха на традиционен курбан край параклиса "Свети Дух" над Момчилград, за да се помолят за здраве. Сред официалните гости бяха кметът на общината Сунай Хасан съпругата му Невин, енорийския свещеник на Кърджали отец Петър Гарена, председателят на тракийско дружество в Кърджали "Димитър Маджаров" Яни Янев, заместник кметовете на община Момчилград Мехмед Мехмед и Алие Ибрахим и бившият областен управител Начо Ковачев.

DSC 0300

Стотици пяха с БТР в "Нощта на Орфей"

Стотици се събраха в подножието на археологическия комплекс край село Татул и пяха с БТР по време на фестивала "Нощта на Орфей", организиран от община Момчилград. Участниците в проявата, която се провежда за 13 път, успяха да вдигнат градуса на настроението на публиката до краен предел.

Най-нетърпеливите зрители пристигнаха часове преди началото на фестивала. Повечето от тях се възползваха да разгледат древното светилище на Орфей.  Всички присъстващи получиха по традиция чаша вино.

С "Добре дошли" дошлите на фестивала бяха приветствани от кмета на общината Сунай Хасан.

"През годините фестивалът, организиран от община Момчилград се утвърди като културно събитие в национален мащаб. "Нощта на Орфей" има своите почитатели, които не пропускат нито едно издание на проявата. Този факт не трябва да ни учудва, защото има магия в мястото, на което провеждаме фестивала", заяви Сунай Хасан. Той изказа специални благодарности на депутатът от ДПС Ерол Мехмед, по чиято идея се заражда "Нощта на Орфей" и който беше сред публиката.

След официалната част бяха наградени победителите в традиционния колопоход от Момчилград до село Татул. Тази година в надпреварата участваха 16 велосипедисти. Първо място беше присъдено на Ферди Юсеин, който получи като награда велосипед. Награди имаше и за класиралите се на следващите 3 места - Юсеин Гюнай, Беркай Акиф и Берк Басри.

Програмата на фестивала стартира с песента "От тук започва България" в изпълнение на младия момчилградчанин Виктор Карачолов. След него публиката беше омаяна от танците на балета към кърджалийския театър. Младите кърджалийци Мерт и Селин Асенова буквално взривиха публиката с изпълненията си.

Кулминацията на фестивала настъпи с качването на сцената на рокаджиите от БТР. Групата беше представена от кмета Сунай Хасан.

"Дами и господа, днес ние всички ставаме свидетели на роксъбитието за 2019 година в Източните Родопи. За мен е огромно предизвикателство да приветствам тук и сега, на тази сцена легендарната българска рок-група БТР", обяви Сунай Хасан.

"За първи път сме на това място. Уникално е. Благодаря на община Момчилград и на Сунай Хасан за възможността да пеем на този прекрасен фестивал", заяви фронтменът на БТР Наско. Повече от час и половина легендарните рокаджии пяха свои песни, като представита и парчета от последния си албум. Публиката пя заедно с БТР.

След концерта дуо "БарбарониТе" представиха оригинално огнено шоу, което накара публиката да онемее.

Вечерта завърши с пищни фойерверки и хоро, на което се хванаха много от присъстващите на фестивала.

DSC 0041

DSC 0080

DSC 0033

DSC 0095

DSC 0100

DSC 0116

DSC 0117

DSC 0166

DSC 0193

DSC 0198

DSC 0218

DSC 0275

DSC 0287

DSC 0294

Момичетата на СКТМ "Родопи" станаха шампиони на България

Състезателките от отбора на СКТМ "Родопи" - Момчилград станаха шампиони на България по време на Държавно първенство по тенис на маса за момичета и момчета до 10 години, съобщи президентът на клуба Ерсин Юмер. Турнирът се провежда в град Гоце Делчев и в него участват над 70 състезатели от най-добрите отбори в цяла България. Момчетата от СКТМ "Родопи" се класираха трети и взеха бронзов медал.

"Предстоят индивидуални срещи и очаквам в тях също да спечелим медали. Освен състезателите заслуга за добрите резултати безспорно имат и треньорите Мелиса Мехмед и Сабри Сюлейман", каза още Ерсин Юмер.

IMG 20190615 WA0002

IMG 20190615 WA0001

IMG 20190615 WA0000

Рок и вино в "Нощта на Орфей" край Татул

Рок и вино ще бележат фестивала "Нощта на Орфей" който ще се проведе за 13-а година край момчилградското село Татул тази събота. Една от най-полулярните български рок групи БТР ще изнесат концерт в подножието на тракийското светилище. Програмата на фестивала включва още изпълнения на младите изпълнители Виктор Карачолов, Селин и Мерт Асенови, както и балета към кърджалийския театър. Вечерта ще завърши с огнен спектакъл на дуо БарбарониТе. Началото на фестивала е от 20,30 часа, а входа е безплатен. По традиция, за всеки зрител община Момчилград е осигурила по чаша вино. За желаещите да участват във фестивала е организиран и безплатен транспорт. Автобусите ще тръгнат в 19,00 часа от Дома на културата в Кърджали и в 19,30 часа от паркинга пред сградата на общината в Момчилград.

В 18 часа от паркинга пред общината ще стартира традиционен колопоход с маршрут от Момчилград до Татул. Победителите в спортната проява ще бъдат наградени от кмета на общината Сунай Хасан в началото на фестивала.

Мобилни екипи ще помагат на възрастни и на хора с увреждания в община Момчилград

Мобилни екипи от специалисти ще подпомагат на възрастни хора и на лица с увреждания в цялата община Момчилград. От услугата „Патронажна грижа“ ще се възползват около 50 души в продължение на 15 месеца. Това става благодарение на спечелен проект на стойност 147 633 лева, договорът за който общинският кмет Сунай Хасан подписа с Министерство на труда и социалната политика.
В рамките на проекта ще се създаде патронажна грижа към Домашен социален патронаж - Момчилград.  Мобилните екипи ще включват социални и медицински работници, а когато се налага - и лекар. Ще се предоставят грижи от здравословен, домашен или социален характер. При необходимост ще има възможност хора да бъдат извозвани до медицински центрове за изследвания и консултации. Това ще става със закупен по проекта автомобил.
"Целта ни е да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и на възрастните жители на общината над 65 години. Ще им осигурим достъп до дългосрочна здравно-социална грижа, според специфичните потребности. Най-важното е, че социалната услуга ще бъде предоставяна на нуждаещи се от цялата община, включително за жители на малките и отдалечени населени места", каза кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че реализирането на проекта ще допринесе за изпълнение общинската стратегия за развитие на социалната политика, както и на Националната стратегия за дългосрочна грижа за лицата с увреждания и възрастни хора.

Над 100 тенисисти мериха сили на национален турнир в Момчилград

Над 100 състезатели по тенис на маса от цяла България се включиха във финалното състезание "Ученически игри 2019", което се проведе през уикенда в Момчилград. В надпреварата участваха над 20 отбора, победители в зоналните кръгове по места. В състезанието се включиха момичета и момчета във възрастова група 5-7 клас.
Отборът на Ардино стана шампион в напреварата при момичетата. При момчетата за първото място се пребори отбора на Дупница.
Спортната проява беше съчетана с посещение на светилището на Орфей край село Татул. Пътуването беше организирано от община Момчилград и от него се възползваха повечето участници в състезанието.
Състезатели и треньори останаха изключително доволни от домакинството на Момчилград. От Регионалното управление на образованието в Кърджали също дадоха отлична оценка за организацията на проявата.
"Благодаря на всички за участието. Винаги сте добре дошли в Момчилград", заяви президентът на СКТМ "Родопи" Ерсин Юмер при награждаването на победителите.
"Момчилград се утвърди като основен център за състезанията по тенис на маса в национален мащаб. Това е естествено, защото местната школа е изключително силна. Развитието на спорта е сред приоритетите на екипа ни, а и всеки момчилградчанин е свързан пряко или косвено с тениса на маса. В този смисъл е съвсем естествено да бъдем домакини както на ученически, така и на международни състезания, още повече че спортната база на Момчилград е на отлично ниво", заяви кметът на общината Сунай Хасан.
IMG 4314484433c72386699560d65f74871e V
IMG e682c68b7152784af571ee21061cfec5 V

Община Момчилград ще доразвие социалните услуги

Община Момчилград ще доразвие социалните услуги, предлагани в домашна среда. Това става възможно благодарение на спечелен проект на стойност 299 999,99 по линия МИГ- общини Момчилград и Крумовград. По проект "Комплексна грижа за независим живот" ще бъдат назначени за 13 месеца социален работник и медицински специалист, както и 20 лични асистента, 5 социални асистента, 8 домашни помощника за 12 месеца. Те ще подпомагат хора с увреждания и възрастни над 65 години, които не могат да се самообслужват.

"Една от целите, които си постави екипа ни още в началото на мандата беше да се подобри качеството на живот на хора с увреждания и на възрастите. Успяхме да осигурим достъп до здравно-социална грижа в домашна среда, като обхванахме нуждаещите се жители на Момчилград и на малките населени места. Това стана благодарение общинския отдел за европроекти, които не само имат добри идеи, но успяват и да ги реализират. Най-важното е, че имаме последователна политика за доразвиване услугите и надграждане на постигнатото", заяви кметът на общината Сунай Хасан. Той допълни, че освен грижата за уязвимите групи, общинска администрация осигурява заетост на безработни в трудоспособна възраст.

В петък ще се пръска срещу комари

На 07 юни /петък/ 2019 г. фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу комари с препарата „Биотек” на територията на гр. Момчилград от 21:30 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.
Препаратът срещу насекоми е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.
Община Момчилград

Над 100 ученици ще играят тенис на маса в Момчилград

Над 100 състезатели по тенис на маса от цяла България ще участват във финалното състезание "Ученически игри 2019", съобщи президентът на СКТМ "Родопи" Ерсин Юмер. Финалите ще се проведат в Момчилград от 7 до 9 юни и в тях ще се включат 20 отбора, които са победители в зоналните кръгове по места. В състезанието ще участват момичета и момчета във възрастова група 5-7 клас

Откриват паметника на Наим Сюлейманоглу в Момчилград през юли

Паметник на почетния гражданин на Момчилград, световен и олимпийски шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу ще бъде открит в края на юли. Това ще стане по време на десетата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Паметникът ще бъде поставен пред спортния комплекс, който носи името на Наим Сюлейманоглу. Постаментът от стомано-бетон е вече готов. Фигурата на щангиста също вече е изработена. Тя е от месинг и ще бъде висока 2,20 метра. Височината на паметника с постамента ще е около 3 метра. Постаментът ще бъде облицован със сив измирски мрамор. Той вече е осигурен. Бизнесменът Себахатин Ватансевер е дарил мрамора след среща с кмета на община Момчилград Сунай Хасан и председателя на общинския съвет Юмер Юсеин, които го запознаха с проекта за паметника.
"Наим Сюлейманоглу е най-известният момчилградчанин, прославил с постиженията си и България, и Турция в целия свят. Най-малкото, което ние момчилградчани можем да направим, е да му издигнем паметник в родния Момчилград. Изключително съм благодарен на всички, които се присъединиха към инициативата по издигането на монумента. За пореден път доказахме, че Момчилград е много повече от населено място. Момчилград е дух, който свързва, независимо на какво разстояние живееш", заяви Сунай Хасан.
 sresta vatansever

Честит Рамазан Байрам!

Уважаеми жители и гости на община Момчилград, приемете най-искрените ми поздравления и благопожелания по случай свещения мюсюлмански празник Рамазан Байрам!
Нека този празник ни направи още по-добри и отговорни един към друг, нека се съхранят и традиционно добрите отношения между представителите на различните религии в община Момчилград и заедно да продължаваме да работим за по-доброто бъдеще на нашата красива община!
Желая ви семейно щастие и благоденствие! Нека светлина и обич изпълват дните ви!
 
ЧЕСТИТ РАМАЗАН БАЙРАМ!
 
Кмет на община Момчилград
Сунай Хасан

Община Момчилград вече има мобилно приложение

Община Момчилград стартира безплатно мобилно приложение за смартфони. То може да се инсталира от Google Play от всеки потребител. Приложението е своеобразен виртуален пътиводител на Момчилград. Чрез него могат да се получи основна информация за общината, да се четат новини, дори да се подават сигнали. Особено атрактивна е рубриката "Виртуална разходка", в която са представени 360-градусови снимки от Момчилград. Детайлно могат да бъдат разгледани градския парк, стадиона, двете училища, джамията и църквата.
"Живеем в много динамичен свят, където технологиите и постоянния информационен поток и обмен, са движещи. Мисля, че приложението ще бъде полезно както за жителите, така и за гостите на Момчилград", заяви кметът на общината Сунай Хасан. 

Момчилградчани покориха върховете Снежанка и Персенк

51 момчилградчани се включиха в традиционния туристически поход, организиран от община Момчилград. Маршрутът тази година включваше забележителности в Родопите. Първият преход на групата беше по екопътеката "Смолянски водопади". По-късно през деня момчилградчани посетиха Смолянските езера и покориха високия 1926 метра връх Снежанка. Последната спирка за деня бяха Чудните мостове. На следващия ден групата покори връх Персенк, висок 2074 метра. След прехода момчилградчани посетиха най-високия водопад в Родопите Сливодолското падало. На път за Момчилград групата разгледа Бачковския манастир.
Туристическият поход е традиционен и се провежда всяка година. Той е част от спортния календар на община Момчилград. 
IMG 772417498485c482a410e32213d9f572 V
 
IMG dfdf1e326878b2457beb9c883cccab59 V

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос