Момчилградчани участваха в празника на побратимената община Байрямич

Написано от editor на .

Делегация от Момчилград, водена от кмета Сунай Хасан, участва в честванията на празника на побратимената турска община Байрямич. Визитата беше по покана на тамошния кмет Мерт Уйгюн. Непосредствено след избирането му за поста той и Сунай Хасан възстановиха отношенията между двете побратимени общини, които бяха замразени едностранно от предишния кмет на Байрямич. По време на честванията в турската община двамата кметове проведоха официална среща, която продължи повече от час. На нея присъства почетният граждадин на Момчилград и председател на сдружението на момчилградчани в Бурса Хасан Йозтурк. 
Сунай Хасан и Мерт Уйгюн се договориха да си сътрудничат тясно в сферата на културата и туризма. Кметът на Байрямич отбеляза, че е бил впечатлен от международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", в която участва това лято. По време на срещата двамата кметове се договориха фолклорни състави от Момчилград ще бъдат канени за участия по различни поводи в турската община. Байрямич също ще изпраща изпълнители на по-големи празници в родопския град. Сунай Хасан и Мерт Уйгюн намериха много допирни точки и в областта на туризма. В община Байрямич има извор в планината, подобен на извора в местността Дамбалъ край Момчилград. 
По време на срещата бяха обсъдени идеи за обмен на добри практики в областта на овощарството и на пчеларството. Сунай Хасан отбеляза, че през посредните години насажденията с овощни дръвчета в района на Момчилград са се увеличили. Мерт Уйгюн заяви, че представители на асоциацията на пчеларите в Байрямич проявявали интерес към дейността на колегите си в Източните Родопи. В края на срещата кметът на Байрямич дари книги за Балканската библиотека "Иляз ходжа" в Момчилград. Сунай Хасан подари на колегата си графика, нарисувана от момчилградската художничка Сабрие Дениз.
Делегацията на момчилградчани присъства на няколко празнични концерта и на конкурс за традиционни носии в побратимената община. Освен това посетиха и една от забележителностите на Байрямич - музея на поета Мехмед Акиф Ерсой, автор на турския химн.
IMG 0787a8b798f284017548f9b0e29432ec V

Публикувано в Новини

Печат