Побратимените общини Момчилград и Измит размразиха отношенията

Написано от editor на .

Побратимените общини Момчилград и Измит размразиха отношенията си. Това стана след като момчилградският кмет Сунай Хасан гостува на избраната на 31 март за кмет на турския град Фатма Каплан. Двамата разговаряха над 2 часа за бъдещето на отношенияна между двете общини. На срещата присъстваха председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, заместник кметът Алие Ибрахим и лидерът на младежката организация на ДПС в Момчилград Ерсин Юмер. 

Сунай Хасан запозна колегата си Фатма Каплан, която е бивш депутат от Народнорепубликанската, със съвместните инициативи между двете общини през годините.
Официалните отношенията между Момчилград и Измит са от 2006 г., когато тогавашните кметове Ердинч Хайрула и Халил Йенидже подписаха протокол за побратимяване. По инициатива и със средства на турската община в центъра на родопския град беше издигната чешма с часовници.
"По това време се роди идеята и се изготви проект за изграждане на сграда в центъра на Момчилград, в която да се помещава музейна сбирка, заседателна зала и административни офиси", каза Сунай Хасан, който по това време беше председател на общинския съвет. През 2017 година тогавашния кмет на Измит замрази едностранно отношенията с българската община, без да посочва конкретна причина за това.
"Удовлетворен съм от срещата с Фатма Каплан. Отворихме нова страница в отношенията между Момчилград и Измит. Говорихме за съвместни инициативи между двете побратимени общини и за бъдещи проекти във всички сфери. Убеден съм, че добрите взаимоотношения с Измит ще продължат и в бъдеще", заяви Сунай Хасан.

IMG 20190624 WA0009

IMG 20190624 WA0005

Публикувано в Новини

Печат