Момчилград почете паметта на загиналите в река Върбица военнослужащи

28-годишнината от трагедията при която загинаха 10 военнослужащи във водите на придошлата река Върбица. Край паметника се събраха близки на загиналите, момчилградчани, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, секретаря на община Момчилград Бахатдин Ахмедов, служители на община общинска администрация. Те поднесоха венци и цветя и почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание.

"Събрахме се отново в този ден, за да почетем нашите войничета. Правим го всяка година, за да покажем, че не сме забравили огромната трагедия, която се случи тук преди 28 години. Каквото и да кажем, няма да е достатъчно", заяви секретарят на общината Бахатдин Ахмедов. Той допълни, че държавата е отпуснала средства, с които да бъде ремонтиран паметника и да бъде облагороден района около него, но тепърва ще се обсъди какво точно ще се направи.
Трагедията във Върбица се разигра на 12 декември 1990 година, когато придошлата река залива част от колона с военни машини. Военни и местни хора успяват да изтеглят от водата с въжета част от залетите военнослужащи. В реката намират смъртта си 10 души - лейтенант Илиян Попски, лейтенант Русин Самуилов, сержант Ангел Илков, ефрейтор Велин Хаджиев, ефрейтор Желязко Христов, ефрейтор Иван Янков, редник Красимир Канев, редник Николай Сандев, редник Петко Петков, редник Стефан Стефанов.

DSC 0155

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос