Община Момчилград издига паметник-чешма за жертвите на т. нар. възродителен процес в Груево

Община Момчилград издига паметник-чешма на 3-же жертви на т.нар. възродителен процес в село Груево. Монументът е с височина 2,80 метра и широчина 3 метра. Изграден от 2 вида камък - гранит и травертин. Елементите са доставени от турския град Адана, а сглобяването им вече започна. На паметника-чешма вече са поставени и изображения на убитите по време на протестите през декември 1984 година Абдулазиз Бекир, Мустафа Али, Мустафа Ибрахим. До този момент в Груево имаше паметна плоча на жертвите.
"Паметник-чешмата ще бъде завършена до 27 декември, когато всяка година почитаме паметта на жертвите, дадени от района на Груево", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан, който направи оглед на строителната площадка. С него бяха заместник кметът Мехмед Мехмед, лидерът на младежкото ДПС Ерсин Юмер и кметът на село Груево Ахмед Ибрахим.
"Изграждането на чешмата е знак, че помним нашите герои, които станаха жертва на тоталитарния режим", каза Ахмед Ибрахим.
Това е третата чешма, построена в памет на жетви на т.нар. възродителен процес, която община Момчилград обновява напълно. Предишните две години бяха обновени тези в селата Равен и Ауста.

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос