Момчилградски тенисисти станаха шампиони на национален турнир

Двама състезатели от СКТМ "Родопи"-Момчилград станаха шампиони в първия етап на Националния турнир по тенис на маса „Млад олимпиец“ за момичета и момчета до 12 години. Селен Мустафа се класира първа при момичетата, а при момчетата победител стана Ивайло Караусев. Сезен Мустафа от СКТМ "Родопи" се класира трета. Над 80 състезатели от страната взеха участие в двудневния турнир, който се проведе в Момчилград. 
Победителите бяха наградени от  секретаря на община Момчилград Бахатдин Ахмедов и от президента на СКТМ "Родопи" Ерсин Юмер. Треньорът на момчилградския отбор Мелиса Мехмед пожела успех на победителите.
DSCF0294
DSCF0287

Ротарианци изградиха площадка за безопасност на движението в Момчилград

Ротарианци дариха децата на Момчилград с площадка за безопасност на движението. Новата придобивка е разположена в двора на ОУ "Д-р Петър Берон", но ще може да се използва и от ученици на останалите училища в общината. На официалното тържество за откриването на площадката присъстваха асистент дистрикт гуверньора Мехмед Исмаил, президентът на Ротари клуб - Момчилград Красимир Боюклиев, депутатът Адлен Шефкет, ротарианци, служители на община Момчилград, представители на полицията и пожарната, директори на училища, педагози и много ученици.

В началото на тържеството деца демострираха познанията си по безопасност на движението, след което изнесоха кратка програма.
"Щастлив съм, че успяхме да изградим този полигон за нашите деца. На него те ще усвоят полезни знания, учейки се. Наш основен приоритет е да подобряване условията за израстване и възпитание на децата", заяви Красимир Боюклиев. Педагози допълниха, че благодарение на новооткритата площадка учениците много по-пълноценно ще усвояват знанията за безопасност на движението, прилагайки ги на практика.
"Инициативата за изграждането на площадката се роди след разговори с учители. Реализирахме идеята с благотворителни инициативи и дарения. Имахме и подкрепата на община Момчилград и на училищата", заяви Мехмед Исмаил.

DSC 0002

DSC 0037

DSC 0051

DSC 0064

DSC 0074

Футболисти-ветерани поднесоха венци на паметника на Наим Сюлейманоглу

Ветерани от националния отбор по футбол през 1994 година поднесоха венци пред паметника на Наим Сюлейманоглу в Момчилград. Това се случи ден след приятелския мач между ветераните от националните тимове на България и Турция, който се игра на стадиона в Кърджали и завърши 2:2. Паметта на световния шампион по вдигане на тежести беше почетена от председателят на Асоциацията на българските футболисти Дончо Донев, Венци Рангелов, Елин Топузаков, Мюмюн Кашмер, Ивайло Йорданов и Златко Янков. Венец поднесоха също кметът на община Момчилград Сунай Хасан и служители на общинска администрация.

Покана

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

            На 26.09.2019 г. /четвъртък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

 1. Упълномощаване на Кмета на община Момчилград за издаване на Запис на Заповед в полза на МТСП, чрез ГД ”Европейски фондове, международни програми и проекти” – УО по ОПРЧР, гарантиращо пълния размер на авансовото плащане по проект №BG05M9OP001-2.051-0002-C01”Комплексна грижа за независим живот”, финансиран по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.051 „МИГ – общини Момчилград и Крумовград” – Грижа и подкрепа за независим живот чрез водено от общностите местно развитие по ОПРЧР 2014-2020, приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”.
 2. Одобряване на актуализирана бюджетна прогноза за местни дейности за периода 2020-2022 г. на община Момчилград.
 3. Избиране на временно изпълняващ длъжността „Кмет на кметство” по кметства на територията на община Момчилград.
 4. Други
 5. Питания.

С уважение,

Юмер Юсеин,

Председател на ОбС - Момчилград

            ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

25.09.2019 г. –СРЯДА

13.30 часа по т. 3 отПроекто – дневния ред

 1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

14.00 часа по т. 3от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

14.30часа по т. 3от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

15.00 часа по т. 3  от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

15.30 часа пот. 3от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

16.00часа по т. 3от Проекто – дневния ред

 1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

16.30 часа пот. 1, 2 и т. 3от Проекто – дневния ред

 1. Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Момчилградчани покориха връх Вихрен

45 момчилградчани покориха връх Вихрен. Традиционният туристически поход, който се провежда на различни места всяка година, продължи два дни. В първия момчилградските туристи разгледаха Бъндеришките езера и Байкушевата мура. Във втория ден групата от Момчилград се изкачи на 2 914 метра надморска височина и достигна връх Вихрен, който е най-трудния за изкачване в България. Туристическият поход е част от спортния календар на община Момчилград.

Момчилград отбеляза Деня на независимостта

111-годишнината от обявяването на Независимостта на България беше отбелязана в Момчилград. На официалната церемония присъстваха депутатът Ерол Мехмед, общински съветници и служители на общината, ученици, жители и гости на Момчилград. Пред Мемориал-костницата беше издигнат националния трибагреник под звуците на химна, след което бяха положени венци и цветя.

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На тържество по случай Деня на Независимостта на България, което ще се проведе пред Мемориал /Костницата/ на 22 септември от 10,30 часа.

Заповядайте!

Предстои пръскане срещу кърлежи в Момчилград

Общинска администрация – Момчилград, уведомява жителите на гр. Момчилград, че започва пръскането на тревните площи срещу кърлежи и други паразити на територията на града, по райони и дати както следва: 

№ по ред

Обект

Дата

Час

1.

Градски парк, „Момчил Юнак”, пред Киното,  ул. Момчил Войвода

22.09.2019 г.

17:00 – 20:00

2.

кв.  11, Паркинга и двора на  болницата

23.09.2019 г.

8:30 – 11:00

3.

кв. Тракия

24.09.2019 г.

8:30 – 11:00

4.

ул. „Кап. Петко войвода“

25.09.2019 г.

8:30 – 11:00

Умоляваме, гражданите на общината да избягват движение в тези райони по обявените дати и часове!

ЗАБЕЛЕЖКА:При промяна на метеорологичните условия графика търпи промени.

Сунай Хасан получи наградата "Smart City"

Кметът на община Момчилград Момчилград получи наградата "Smart City" в  тазгодишния национален конкурс "Кмет на годината", който се организира от  портала на българските общини "Кмета БГ". Това се случи на специална  церемония, проведена в Зала 6 на НДК в София.
"Тази награда е за цялата община Момчилград - за всички жители и колегите от общинска администрация", заяви по време на церемонията Сунай Хасан. Той припомни, че това е втората национална награда, която се присъжда на община 
Момчилград през последната седмица. Преди броени дни Сунай Хасан получи приза за "Динамично развиваща се община в туризма" на Министерство на туризма.
"Искам специално да благодаря на д-р Ахмед Доган, който 20 години ми оказва доверие и благодарение на него съм израсъл като политик и съм стигнал дотук.  Аз няма да се кандидатирам за кмет на предстоящите избори. Независимо от това ще работя със всички сили, за да може новият кандидат-кмет на община Момчилград Илкнур Кязим да спечели изборите", каза още Сунай Хасан.

Момчилград получава награда "Smart City"

Момчилград е отличен в категорията "Smart City" в тазгодишния национален конкурс "Кмет на годината"-2019, който се организира от портала на българските общини "Кмета БГ". Наградата се връчва за цялостно внедряване на нови технологии в градовете за улеснение на гражданите и привличане на туристи. Кметът на общината Сунай Хасан ще получи приза на официалната церемония, която ще се състои на 18 септември в Зала 6 на НДК

"Наградата е за целия екип на община Момчилград. В продължение на 4 години ние сме работили с лице към хората и сме се стремели да бъдем в тяхна услуга", заяви кметът на общината Сунай Хасан.

С много цветя и вълнение започна новата учебна година в община Момчилград

С много цветя и вълнение започна новата учебна 2019/2020 година в община Момчилград. Във всички 8 училища бяха организирани тържества, на които освен ученици и учители присъстваха и много родители.

"Днес е денят на тържеството на духа и знанието. Ден, който събира в едно безгрижието на младостта и опита на мъдростта. Ден, символизиращ вечния стремеж към духовност, наука и просвещение", се казваше в поздравителния адрес на кмета на община Момчилград Сунай Хасан.

75 първокласници прекрачиха прага на родното училище за първи път. За тях общината беше подготвила подаръци. Всеки първолак получи учебни пособия - тетрадки, химикали, флумастери, блокчета за рисуване.

Над 7 тона отпадъци бяха почистени при акцията "Да изчистим България заедно" в Момчилградско

Над 7 тона отпадъци бяха събрани от нерегламентирани сметища на територията на община Момчилград в рамките на националната инициатива "Да изчистим България заедно". Акцията по почистването на любимото за момчилградчани място лесопарк "Момчил юнак" започна в 8:30 часа, а най-младите бяха най-активни. В акцията се включиха клуб "Надежда" на БМЧК към ПГ по ТХВП „Св. Св. Кирил и Методий” и седмикласниците на ОУ "Д-р Петър Берон". Въпреки малкото доброволци в ранното утро, пътя към хижата беше качествено почистен. На всички доброволци бяха осигурени чували за смет и ръкавици. Бяха почистени нерегламентирани сметища в землищата на селата Върхари, Чуково и Соколино. Голямото чистване прикрючи към 15 часа, а с транспорт, осигурен от общината, бяха извозени 7,32 тона отпадъци.

70007110 10157723662802010 4141399048114405376 o

IMG 4167

IMG 4171

Община Момчилград е част от инициативата "Да изчистим България заедно"

Община Момчилград отново е част от националната инициатива "Да изчистим България заедно". Акцията по почистването на любимото за момчилградчани място лесопарк "Момчил юнак" започва в 8:30 часа на 14 септември (събота). Сборният пункт е "Долче вита".

На всички доброволци ще бъдат осигурени чували за смет, ръкавици, както и извозване на отпадъците.
Общинска администрация е организирала и почистване на нерегламентирани сметища в цялата община.

За контакти: тел 03631/8853.

Да бъдем добър пример! За един по-чист град и община!

Момчилград получи приз за „Динамично развиваща се община в туризма“

На официална церемония в Централния военен клуб в София бе връчено отличие на Община Момчилград за „Динамично развиваща се община в туризма“. Признанието е отсъдено от Министерство на туризма, което отличи общини, инвеститори и мениджъри, допринесли за туризма в България.
Отличието бе връчено на кмета на Община Момчилград Сунай Хасан, който благодари на организаторите за признанието и добави, че с традиционната среща „Момчилград винаги в сърцето“, която се провежа всяка година, събираща момчилградчани от всички краища на света, общината развива нов тип туризъм.
„Много хора заминаха по света, но те знаят, че винаги в последната седмица на юли се прави нашата среща и се връщат за нея, това ние наричаме носталгичен туризъм“, заяви Сунай Хасан. Той беше приветстван от всички в залата за това, че целият екип на Община Момчилград е дошъл в София специално за събитието, което се провежда по повод световния ден на туризма. На церемонията присъства и Ерол Мехмед, депутатът от ДПС и бивш заместник кмет на общината, в чийто ресор беше туризма.
Община Момчилград е най-богатата на туристически обекти в Източните Родопи. Най-популярен е археологическият комплекс край с. Татул. Според една от последните хипотези на археолозите, след намирането на бронзова статуетка, тук се е намирал гробът на митичния певец Орфей. Комплексът се развива около мегалит с формата на пресечена пирамида, изсечена в монолитна скала. Първите следи от култови практики на Татул са от преди 5 000 години. При разкопки археолозите попаднаха на глинени олтари, както и изсечени в скалата над комплекса два саркофага и триметров кладенец, датирани от края на V пр. Хр. По това време Татул е използван като място за наблюдение на небесни явления, наблюдават се и геомагнитни аномалии.
В района на Татул може да се види още един комплекс, свързан с древните траки. Харман кая, известен като българския Стоунхендж, се намира в района на с. Биволяне. Обектът е един от най-мащабните скално-изсечени праисторически култови комплекси в Родопите. Развил се е около плато с пещера. Край нея има две площадки – Големият и Малкият харман. Тук могат да се видят саркофаг и шарапана - съоръжение, в което древните траки са правели свещеното вино за огнено-винените си ритуали. Комплексът на Харман кая е своеобразна астрономическа обсерватория, използвана за наблюдения на небесните тела.
Само на километър от Харман кая се намира алиевитския религиозен комплекс Елмалъ баба теке. Разделен е на 2 части - мъжка и женска. В мъжката част има 6 безименни гроба. В женското отделение има само един гроб. Смята се, че мястото е лечебно и има обичай по време на празник тук да нощуват болни и бездетни жени, с надежда да получат помощ. С легенди за изцерение се свързва и изворът Дамбалъ, където водата извира от самите скали.
Всяка година на 5 срещу 6 май, когато се отбелязва Хъдърлез, хиляди се стичат край извора, за да се облеят с леденостудената вода. Вярва се, че в тази нощ тя добива целебна сила и помага при заекване, екземи, парези и други болести.
Община Момчилград предлага незабравими преживявания и за любителите на природата. Дивечовъдният участък “Студен кладенец” е уникален с това, че животните са на свобода. Освен елени лопатари, от 5-6 години тук се развъждат и отглеждат и благородни елени. Могат да се видят европейски бизони, както и няколко табуна диви коне от вида тарпан, заселени след реализирането на съвместен проект с Холандия.
70488955 2516574035047564 6623159042984378368 n

Община Момчилград разреши проблема с недостига на вода във всички села

Община Момчилград успя да разреши проблема с недостига на вода във всички населени места. В последните 5 села, в които имаше режим при водоснабдяването през лятото, са направени нови сондажи. В село Вряло и село Татул вече са монтирани помпите, с които да се подава вода. Предстои монтажи да се извършат в селата Багрянка, Плешинци и Горна Чобанка. 
"Дебитът на вода от извършените сондажи е достатъчен и занапред няма да има проблеми с водоподаването през летните месеци. Намерихме трайно разрешение на един наболял през годините проблем, касаещ много жители на общината", заяви кметът на Момчилград Сунай Хасан.

Община Момчилград с отличие за динамично развиваща се община в туризма

Община Момчилград е удостоена с отличие за "Динамично развиваща се община в туризма" за 2019 година. Наградата е годишна и се връчва по повод Световния ден на туризма. Официалната церемония по награждаването ще се състои на 12 септември от 15:00 часа в Централншя военен клуб в София, а наградата ще бъде връчена на кмета Сунай Хасан и неговия екип. Според комисията по номинациите "община Момчилград е постигнала високи резултати в туризма, прилагала е добри практики и се е утвърдила като привлекателна туристическа дестинация". Журито оцени усилията да се развива и популяризират както известни туристически обекти като археологическия обекти "Татул" и "Харман кая", така и дестинации като извора в местността Дамбалъ, религиозния комплекс "Елмалъ баба теке" и еленовото стопанство "Студен кладенец". Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", която се провежда за 10 поредна година беше оценена като изключително успешна проява на алтернативния туризъм.
"Отличието е за целия екип на община Момчилград, който от години работи за развитието на туризма. Заслуги за постижението има дългогодишният заместник кмет и настоящ депутат от ДПС Ерол Мехмед", заяви Сунай Хасан.
Събитието се организира с под патронажа на Министерството на туризма.

Напълно обновена е една от улиците в центъра на Момчилград

Едно от улиците в централната част на Момчилград е напълно обновена. Ремонтът на ул. "Момчил войвода" включваше полагането на напълно нов асфалт. Паветата на отсечката от улицата, която е покрита с паваж, бяха пренаредени отново, като целта е да се запази автентичния вид на тази част от града. Преасфалтиран е и паркингът до читалище "Нов живот", където свършва ул. "Момчил юнак". Ремонтът на улицата започна миналата година с подмяна на бордюрите и тротоарните плочки и изграждането на нова градска чешма.
Продължава и благоустрояването на малките населени места в общината. В село Багрянка беше положен бетон на 300-метрова улица. С това в селото всички улици вече имат трайна настилка.
"Благоустрояването на Момчилград и населените места в общината беше един от ангажиментите, който екипа ни пое пред хората и ние го изпълняваме. Нашето разбиране е, че ремонти трябва да се извършват както в общинския център, така и в по-малките населени места", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. 
IMG b26345777106afc0686711d61bd8a4d8 V

Момчилград отбеляза 134-годишнината от Съединението

134-годишнината от Съединението на българия беше отбелязана в Момчилград. Жители и гости на града се събраха пред Мемориал-Костницата в центъра на града, където под звуците на химна беше издигнат националния трибагреник. Сред присъстващите на церемонията бяха депутатът от ДПС Ерол Мехмед, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, служители на община Момчилград. Беше поднесен венец пред Мемориал-Костницата.

DSC 0031

Стартира укрепването на коритото на централното дере в Момчилград

Стартира укрепването на коритото на централното градско дере в Момчилград. Строителните дейности обхващат изграждане на подпорна стена с дължина 300 метра, което е половината от първия етап на проекта.
"Разрешаваме един сериозен проблем на Момчилград. Съществуващата стена е строена преди повече от половин век и вече беше сериозно увредена. Това носи риск от излизане на дерето от коритото му и заливане на района при прииждането на по-високи води. Очакваме допълнително финансиране за завършването на целия първи етап, който включва общо 611 метра от дерето", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Той допълни, че освен изграждането на нови подпорни стени, които са с половин метър по-високи от старите, ще бъде бетонирано и коритото, което ще позволи по-лесно почистване на дерето от наноси.

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На ритуал по поднасянето на цветя пред Мемориал /Костницата/ по случай Деня на Съединението на България, който ще се състои на 6 септември от 10,30 часа.

Заповядайте!

Момчилградчани участваха в празника на побратимената община Байрямич

Делегация от Момчилград, водена от кмета Сунай Хасан, участва в честванията на празника на побратимената турска община Байрямич. Визитата беше по покана на тамошния кмет Мерт Уйгюн. Непосредствено след избирането му за поста той и Сунай Хасан възстановиха отношенията между двете побратимени общини, които бяха замразени едностранно от предишния кмет на Байрямич. По време на честванията в турската община двамата кметове проведоха официална среща, която продължи повече от час. На нея присъства почетният граждадин на Момчилград и председател на сдружението на момчилградчани в Бурса Хасан Йозтурк. 
Сунай Хасан и Мерт Уйгюн се договориха да си сътрудничат тясно в сферата на културата и туризма. Кметът на Байрямич отбеляза, че е бил впечатлен от международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми", в която участва това лято. По време на срещата двамата кметове се договориха фолклорни състави от Момчилград ще бъдат канени за участия по различни поводи в турската община. Байрямич също ще изпраща изпълнители на по-големи празници в родопския град. Сунай Хасан и Мерт Уйгюн намериха много допирни точки и в областта на туризма. В община Байрямич има извор в планината, подобен на извора в местността Дамбалъ край Момчилград. 
По време на срещата бяха обсъдени идеи за обмен на добри практики в областта на овощарството и на пчеларството. Сунай Хасан отбеляза, че през посредните години насажденията с овощни дръвчета в района на Момчилград са се увеличили. Мерт Уйгюн заяви, че представители на асоциацията на пчеларите в Байрямич проявявали интерес към дейността на колегите си в Източните Родопи. В края на срещата кметът на Байрямич дари книги за Балканската библиотека "Иляз ходжа" в Момчилград. Сунай Хасан подари на колегата си графика, нарисувана от момчилградската художничка Сабрие Дениз.
Делегацията на момчилградчани присъства на няколко празнични концерта и на конкурс за традиционни носии в побратимената община. Освен това посетиха и една от забележителностите на Байрямич - музея на поета Мехмед Акиф Ерсой, автор на турския химн.
IMG 0787a8b798f284017548f9b0e29432ec V

Момчилград се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“

Община Момчилград за поредна година ще се включи в най-мащабната доброволческа акция в България – „Да изчистим България заедно“.

14 Септември 2019 г. е Денят на голямото почистване, най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2019.

В срок до 11 септември може да заявите своето участие в Местна дейност „Чистота“ към Община Момчилград, като посочите територията, която ще почиствате, лице за контакт, както и да предоставите информация за броя на участниците.

На всички доброволци ще бъдат осигурени чували за смет, ръкавици, както и извозване на отпадъците.

Предвидено е почистване на емблематични за общината места като Лесопарк „Момчил юнак“ и местността „Дамбала“ и др.

За контакти: тел 03631/8853.

Да бъдем добър пример! За един по-чист град и община!

Популяризират дейноста на огнеборците на седмицата на пожарната безопасност

В периода от 09 септември до 15 септември 2019 г. ще се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември. През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

В тази връзка в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр.Момчилград са предвидени за провеждане следните мероприятия: 

№ по ред

Дейности

Дата

1.       

Организиране Ден на отворени врати и приемна за граждани с открита телефонна линия в РСПБЗН

10.09-12.09.2019 г.

2.       

Показ и демонстрации с пожарна и спасителна техника и действия на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации пред децата от Детски ясли  „Трети март“, гр.Момчилград.

13.09.2019 г.

3.       

Полагане на цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР. 

13.09.2019 г.

4.       

Провеждане на среща на състава на службата с бивши служители от РСПБЗН – Момчилград. 

11.09.2019 г.

От РС"ПБЗН" Момчилград  приканват всички, които желаят да се запознаят с труда на пожарникарите, да посетят службата на 12.09.2019 г. който е обявен за „Ден на отворени врати“. Дните от 10 до 12.09.2019 г., в часовия диапазон от 09,30 до 12,00 ч., са обявени за приемни дни на началника на службата. При желание да се свържете с нас по телефона, можете да го направите по откритата телефонна линия на телефон 0361 / 69720.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Момчилград

На 10 септември 2019 г. ще са готови резултатите от безплатните медицински изледвания

На 10 септември 2019 г. ( вторник) ще бъдат готови резултатите от проведените безплатни медицински изледвания в периода 26-30 август 2019 г. 
Резултатите от изследванията, извършени в малките населени места, могат да бъдат получени от кметовете на кметства след 13:00 часа, а резултатите, извършени в град Момчилград - от клиничната лабораторията в болницата след 12:00 часа.  

Даг байрамъ празнуваха жителите на 3 села

Жителите на три села се събраха на най-високия връх в Източните Родопи Стръмни рид, за да отпразнуват Даг байрамъ. Съборът, който продължава два дни, е традиционен и се провежда от столетия в началото на есента. За да спазят традицията се събраха жителите на селата Пиявец, Кременец и Ралица. Те не скриха задоволството си от новоизградения навес, който покрива площ от около 50 квадратни метра. Съоръжението е построено със съдействието на община Момчилград и местния бизнес.
Празникът беше уважен от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, ръководството на общината и областният лидер на ДПС Изет Шабан.
"Изключително важно е да съхраним местните традиции, които са завещани от предците ни. Даг байрамъ е точно такъв празник. Радостно е, че местната общност продължава да се събира, за да отпразнува края на усилената земеделска работа през лятото", заяви Сунай Хасан. 
Па време на празника бяха раздадени 3 казана курбан. Той е характерен само за района и се приготвя от телешко месо и зеленчуци. В неделя, когато ще бъде втория ден на Даг байрамъ ще бъдат раздадени още 5 казана с курбан.
IMG e5fc853ef014ef01aa61f97599ca131d V 1
IMG dddd0b904e29a451db535e71795f1a58 V 1

Даг байрамъ празнуваха жителите на 3 села

Жителите на три села се събраха на най-високия връх в Източните Родопи Стръмни рид, за да отпразнуват Даг байрамъ. Съборът, който продължава два дни, е традиционен и се провежда от столетия в началото на есента. За да спазят традицията се събраха жителите на селата Пиявец, Кременец и Ралица. Те не скриха задоволството си от новоизградения навес, който покрива площ от около 50 квадратни метра. Съоръжението е построено със съдействието на община Момчилград и местния бизнес.
Празникът беше уважен от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, ръководството на общината и областният лидер на ДПС Изет Шабан.
"Изключително важно е да съхраним местните традиции, които са завещани от предците ни. Даг байрамъ е точно такъв празник. Радостно е, че местната общност продължава да се събира, за да отпразнува края на усилената земеделска работа през лятото", заяви Сунай Хасан. 
Па време на празника бяха раздадени 3 казана курбан. Той е характерен само за района и се приготвя от телешко месо и зеленчуци. В неделя, когато ще бъде втория ден на Даг байрамъ ще бъдат раздадени още 5 казана с курбан.
IMG e5fc853ef014ef01aa61f97599ca131d V 1
IMG dddd0b904e29a451db535e71795f1a58 V 1

Даг байрамъ празнуваха жителите на 3 села

Жителите на три села се събраха на най-високия връх в Източните Родопи Стръмни рид, за да отпразнуват Даг байрамъ. Съборът, който продължава два дни, е традиционен и се провежда от столетия в началото на есента. За да спазят традицията се събраха жителите на селата Пиявец, Кременец и Ралица. Те не скриха задоволството си от новоизградения навес, който покрива площ от около 50 квадратни метра. Съоръжението е построено със съдействието на община Момчилград и местния бизнес.
Празникът беше уважен от кмета на община Момчилград Сунай Хасан, ръководството на общината и областният лидер на ДПС Изет Шабан.
"Изключително важно е да съхраним местните традиции, които са завещани от предците ни. Даг байрамъ е точно такъв празник. Радостно е, че местната общност продължава да се събира, за да отпразнува края на усилената земеделска работа през лятото", заяви Сунай Хасан. 
Па време на празника бяха раздадени 3 казана курбан. Той е характерен само за района и се приготвя от телешко месо и зеленчуци. В неделя, когато ще бъде втория ден на Даг байрамъ ще бъдат раздадени още 5 казана с курбан.
IMG e5fc853ef014ef01aa61f97599ca131d V 1
IMG dddd0b904e29a451db535e71795f1a58 V 1

Община Момчилград организира поход до връх Мусала

Община Момчилград организира за любителите на туризма двудневен поход до връх Мусала в планината Рила на 13 и 14 октомври. Спортната проява е традиционна и е включена в спортния календар на общината.
Мусала е най-високият планински връх в България и на целия Балкански полуостров. Надморската му височина е 2925,4 m, измерена от равнището на пристанище Варна. Той е по-висок с 8 m от връх Митикас в планината Олимп (Гърция) и с 11 m от връх Вихрен в планината Пирин.
Походът е с маршрут Момчилград – к. к. Боровец – връх Мусала и обратно. Тръгване с автобус на 13 октомври в 6.45 часа от автогара Момчилград до к. к. Боровец. Оттам следва пешеходен преход по Мусаленската пътека, която отвежда до хижа Мусала за около 4,5 часа. Нощувка и вечеря в хижа Мусала. На следващият ден пешеходен преход от х. Мусала до заслон Ледено езеро и връх Мусала за около 2,5 ч. и връщане обратно до автобуса в к. к. Боровец около 6 часа.
Условията за участие в похода са желаещите да се включат в него да са физически здрави и да бъдат екипирани с подходящи за зимния сезон и планинските условия спортни дрехи и туристически обувки.
За допълнителна информация и записвания за участие до 9 октомври на тел. 0889993385 – Исмет Ахмед /Специалист „Спорт и младежки дейности“/. Автобусният превоз се осигурява от община Момчилград, съобразно броя на записаните участници в посочения срок.

Момчилград е домакин на национален турнир по тенис на маса

Национален турнир по тенис на маса "Млад олимпиец" за купата на България ще се проведе в Момчилград на 29 и 30 септември. Това е първия етап на надпреварата, в която ще участват момичета и момчета до 12 години. В турнира ще се включат 20 отбора и около 80 участника от цяла Южна България. Срещите започват от 9,30 часа в спортната зала на СКТМ "Родопи" в Момчилград.

Момчилград отбеляза Деня на независимостта

Момчилград отбеляза 22-ри септември - Деня на независимостта на България. Жители и гости на града се събраха пред Мемориал-костницата, където бяха поднесени венци и цветя и беше издигнат националния трибагреник.

"Днешният празник е значим, защото и ни напомня за смелостта на отстояваме независимостта на държавата, нацията, личността. Да отстояваме независимостта на духа. Затова всички ние сме длъжни да се борим, единно да защитаваме правото си да бъдем равнопоставени в обединена Европа.
Урокът от това историческо събитие е да се научим да поемаме отговорност. Ние днес тук, гражданите на Момчилград, сме отговорни да се грижим за града си така, че той да бъде добро място за живеене не само в България, но и в Европа. Да бъде добро място за инвестиции, добро място за образование, за да може да задържим тук младите хора и градът да просперира", заяви в приветствието си кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан.
След официалната част възпитаници на Център за подкрепа за личностно развитие - ОДК в Момчилград изнесоха празнична програма, включваща изпълнение на стихове, песни и танци.

DSC 0243

DSC 0255

DSC 0256

DSC 0270

Покана за заседание на Общинския съвет на 28 септември 2018 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

          На 28.09.2018 г. /петък/ от 10.00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” № 2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

ДНЕВЕН РЕД:

 

 1. Отпускане на еднократна помощ на Н. Е. И., жител на гр. Момчилград.
 2. Изменение на Решение №97 от Протокол №26.07.2018 на ОбС- Момчилград
 3. Създаване на Наблюдателна комисия към Общински съвет – Момчилград по реда на чл. 170, ал. 2 от Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража.
 4. 4. Разкриване на „Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични заболявания и/или деменция” в гр. Момчилград, считано от 01.11.2018 г., като делегирана от държавата дейност.
 5. Обявяване на недвижим имот от публична в частна общинска собственост.
 6. Продажба на урегулиран ПИ – ЧОС на собственика на законно построена върху него сграда (Алпер Али).
 7. Учредяване право на строеж – пристройка към двуетажна жилищна сграда, построена в УПИ ІІ162, кв. 19 по ПУП на с. Груево, общ. Момчилград (Саджит Алиосман ).
 8. Учредяване право на строеж – пристройка към съществуваща жилищна сграда, построена в УПИ VІІІ 630, кв.38 по ПУП на Момчилград (Бирхан Акиф).
 9. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2018 г., вземане решение за продажбана общински жилищен имот и одобряване на пазарната му оценка.
 10. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2018 г., вземане решение за учредяванеправо на строеж и одобряване на пазарната му оценка
 11. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с ПИ – общинска собственост в община Момчилград през 2018г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.
 12. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.
 13. Разрешение за изготвяне на ПУП- ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №070003 и 0070005 в землище на гр. Момчилград, ЕКАТТЕ 48996, м. „Каш Башъ”, община Момчилград, собственост на Ейнур Фейзи Хасан, във връзка с промяна предназначението на имотите от ЗЗ - ниви четвърта категория в имоти за неземеделски нужди и отреждането им за предимно производствена зона – Пп.
 14. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за ПИ №037009 в землище на гр. Момчилград, ЕКАТТЕ 48996, м. „Спа Горусу”, общ. Момчилград, собственост на Ейнур Фейзи Хасан, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ- нива четвърта категория в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.
 15. Одобряване на ПУП – ПП за елементите на техническата инфраструктура до ПИ 17988.8.8 по КККР на с. Груево, общ. Момчилград, собственост на наследниците на Ибрахим Аптула Ахмед за обект „ПУП-ПП за подземно електро –захранващо трасе от съществуващ стълб НН 14/6 изв. А, трафопост Груево 1-1, до ПИ 17988.8.8”
 16. Предложение за предоставяне на ЗЗ по реда на §27, ал. 1 от ПЗР на ЗИДЗСПЗЗ от ОПФ с признато право на възстановяване във възстановими граници с решение по чл.18ж, ал. 1 от Общинска служба по Земеделие.
 17. Промяна на предназначението на УПИ І, в кв. 1 по действащия ПУП на с. Кос, общ. Момчилград, целият с площ от 4 300 кв.м., ведно с построената в имота двуетажна масивна сграда – бивше училище със застроена площ от 280 кв.м. и разгъната застроена площ от 560 кв.м., при граници на УПИ: изток – улица, запад- терен на детска градина, север – дере и юг-улица.
 18. Одобряване на актуализирана тригодишна бюджетна прогноза за местни дейности за периода 2019-2021 година на община Момчилград.
 19. Приемане на нова Наредба за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Момчилград.
 20. Приемане на нова Наредба за организация на движението при кратковременно платено паркиране.
 21. Приемане на нова Наредба за управление на общинските пътища на територията на община Момчилград.
 22. Приемане на нова Наредба за определяне размера на местните данъци на територията на община Момчилград.
 23. Приемане на нова Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените животни и придобиване, притежаване, отглеждане и регистрация на кучета на територията на община Момчилград.
 24. Други:
 25. Питания.

С уважение,

 

Юмер Юсеин,       (П)

Председател на ОбС– Момчилград

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

25.09.2018 г. – ВТОРНИК

15.00 часа по т. 2, 19, 20, 21, 22, и т. 23  отПроекто – дневния ред

1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм

16.00 часа по т.11, 12, 13, 14, 16, 19, 20, 21, 22, и т. 23от Проекто – дневния ред

2. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

26.09.2017 г. – СРЯДА

14.30 часа по т.4, 11, 12, 13, 14, 16, 19, 20, 21, 22, и т. 23от Проекто – дневния ред

1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00часа по т.5,6,7, 8, 9, 10, 13, 14, 15, 17,19, 20, 21, 22, и т. 23от Проекто – дневния ред

2. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

27.09.2018 г. – ЧЕТВЪРТЪК

14.00 часа пот. 19, 20, 21, 22, и т. 23от Проекто – дневния ред

1. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.00часа по т. 3, 19, 20, 21, 22, и т. 23от Проекто – дневния ред

 2. ПК по Законност, общественред и административно обслужване на населението

 16.00 часа пот. 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 18, 19, 20, 21, 22, и т. 23от Проекто – дневния ред

3. ПК по Бюджет, финанси и икономика

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На тържество по случай Деня на Независимостта на България, което ще се проведе пред Мемориал /Костницата/  на 22 септември от 10,30 часа.

Заповядайте!

Сунай Хасан символично би първия звънец в СУ "Н. Й. Вапцаров"

В откриването на учебната година в СУ "Н. Й. Вапцаров" участва кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Гост на тържеството беше и заместникът му Мехмед Мехмед.

"Пожелавам ви да сте здрави, будни и вдъхновени. Убеден съм, че у всеки от вас се крие талант и всеки от вас може да го намери. Всеки се ражда различен и ще има свой, неповторим път за реализация. Заедно с вашите учители трябва да откриете своите възможности. Възползвайте се, бъдете смели и борбени. Не се страхувайте от грешките и временните неуспехи", заяви в приветствието си Сунай Хасан. В края на тържеството той символично би първия звънец, след което учениците влязоха в училището.
В класните стаи първокласниците в цялата община имаше изненада. Всеки от тях комплекти с учебни пособия.

DSC 0188

DSC 0195

DSC 0200

DSC 0217

DSC 0223

DSC 0227

В неделя ще се пръска срещу комари

На16 СЕПТЕМВРИ /неделя/ 2018 г., фирма „Бовлад” ще извърши пръскане срещу комари с препарата „Биотек” на територията на гр. Момчилград от 21:00 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите по това време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.

Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните.

Препаратът срещу насекоми е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.

Община Момчилград

Напусна ни кметът на село Девинци Шенол Осман

На 13 септември 2018 година в град София почина кметът на момчилградското село Девинци Шенол Мюмюн Осман. Напусна ни един достоен човек в разцвета на силите си. Като кмет на Девинци Шенол Осман винаги е отстоявал интересите на жителите на населеното място. Ще го запомним като човек добър и съпричастен към проблемите на обществеността и община Момчилград.

Почивай в мир!

От ръководството на община Момчилград и общинска администрация.

Погребението ще се извърши на 14 септември 2018 г. в село Девинци след 17 часа.

Първокласниците в община Момчилград ще получат учебни пособия като подарък

Община Момчилград ще изненада с подарък първокласниците в 6-те училища в първия учебен ден. 105-те ученици, които ще прекрачат за първи път училищния праг ще получит учебни пособия на първия учебен ден. Подаръците са осигурени от общинското ръководство и включват тетрадки, гланцово блокче, блок за рисуване, фулмастери, пластелин, акварелни боички, четки, моливи, триъгълници, линии и други пособия.

Община Момчилград се включва в инициативата „Да изчистим България заедно“

За осми път община Момчилград се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”. И тази година приканваме всички жители на общината, фирми и институциите да вземат участие в кампанията.

За желаещите за да се включат в масовото почистване ще бъдат осигурени ръкавици, чували. На тяхно разположение ще има и автомобили за извозването на събраните отпадъци.

Денят на голямото почистване е 15 септември 2018 година.

Разчитаме на Вашата отзивчивост, активно участие, вътрешна организация и самоинициатива, за да стане Момчилград по – чист и по – приветлив.

За повече информация: отдел „Екология и чистота” и на тел. 88-53.

Седмица на отворени врати обяви пожарната служба в Момчилград

В периода от 10 септември до 16 септември 2018 г. ще се проведе традиционната Седмица на пожарната безопасност. Честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември. През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари.

В тази връзка в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр.Момчилград са предвидени за провеждане следните мероприятия: 

№ по ред

Дейности

Дата

 1.  
 1.  
 1.  

1.      

Организиране Ден на отворени врати и приемна за граждани с открита телефонна линия в РСПБЗН

10.09.2018 г-12.09.2018 г.

2.      

Показ и демонстрации с пожарна и спасителна техника и действия на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации пред децата от ДГ „Щастливо детство“, гр.Момчилград.

10.09.2018 г-13.09.2018 г.

3.      

Полагане на цветя на паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР. 

14.09.2018 г.

4.      

Провеждане на среща на състава на службата с бивши служители от РСПБЗН – Момчилград. 

14.09.2018 г.

5.      

Подготовка и изнасяне на беседи в детските заведения в гр.Момчилград и запознаване на децата с причините за възникване на пожарите, различните опасности в градината, дома и сред природата, както и с правилата за поведение при тях. Отправяне на покани за посещение на службата и запознаване с техниката.

10.09.2018 г-13.09.2018 г.

6.      

Провеждане на дарителска кампания сред служителите на РСПБЗН Момчилград, в помощ на децата на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители.

20.08.2018 г.-29.08.2018г.

7.      

Монтиране на автономни датчици за пожароизвестяване съвместно със служители на Д„СП“ Момчилград и Общинска администрация Момчилград в домове на възрастни, лежащо болни и самотно живеещи граждани

03.09.2018 г.-13.09.2018г

От РС"ПБЗН" Момчилград  приканват всички, които желаят да се запознаят с труда на пожарникарите, да посетят службата на 12.09.2018 г. който е обявен за „Ден на отворени врати“. Дните 10, 11 и 12.09.2018 г., в часовия диапазон от 09,30 до 12,00 ч., са обявени за приемни дни на началника на службата. При желание да се свържете с нас по телефона, можете да го направите на откритата телефонна линия на телефон 0361 / 69720.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Момчилград

Септември 2018 г.

Поставиха пожароизвестителни датчици в домовете на Самотни и трудноподвижни хора

Домовете на самотни и трудноподвижни хора в община Момчилград бяха оборудвани с пожароизвестителни датчици. Инициативата е на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, община Момчилград и Дирекция „Социално подпомагане“, а поводът е предстоящата седмицата на пожарната безопасност и професионалния празник на огнеборците. Пожароизвестителните датчици са автономни и се задействат при задимяване на помещението, в което са монтирани. Според специалистите датчиците реагират още в началото на пожара и по този начин предупреждават хората в дома и съседите за възникналата опасност.

dat

Стани доброволец

Пожарите и бедствията вече са ежедневна реалност и предизвикателство. Няма държава, която в подобни ситуации да се справи успешно разчитайки само на институциите, без помощта на своите граждани.

            Доброволците в отделни населени места са онези, специално обучени за целта хора, които първи да окажат необходимата помощ и подкрепа, да организират действията до пристигане на професионалните служители. Това са гражданите, които съдействат на професионалистите при пожари, бедствия, аварии и катастрофи.
           Мисията на доброволеца е благородна – той помага на хората в беда, спасява човешки живот. Изпълнението на тази мисия създава удовлетвореност и чувство на изпълнен дълг.
           Получаване на възможност за гражданите и обществото да участват в опазването на собствените им домове и имущество, архитектурните и природни богатства в населените места от пожари, бедствия и други извънредни ситуации.
           На територията на община Момчилград има създадено доброволно формирование „Момчилград 2016“ за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях към община Момчилград. В момента доброволците са седем, като същите са обучени за работа и са окомплектовани с лични предпазни средства. За пълното окомплектоване на формированието са необходими още осем човека.
           За доброволец може да кандидатства всеки пълнолетен, неосъждан и клинично здрав българин. Доброволци не могат да бъдат служители на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на отбраната. Доброволците  получават заплащане за периода, в който се обучават и при участие в бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях. Всички доброволци преминават обучение и са застраховани при извършваните от тях дейности като такива.

За по-вече информация можете да се обърнете към общинска администрация гр.Момчилград или Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” гр.Момчилград или да посетите интернет адрес: http://pojarna.com/bg/sections/kampanii/dobrovolni_otrqdi/

Използваме повода във връзка с продължаващото засушаване да призовем населението и гостите на общината стриктно да спазват правилата за пожарна безопасност. Запаленият в сухи треви огън и изгарянето на отпадъци в сухото и горещо време крие сериозна заплаха.  Евентуална поява на вятър в тази усложнена обстановка би довела до прехвърляне на огъня от сухите треви в горските масиви или в земеделски площи. 

Обръщаме внимание на всички, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци. За това си действие извършителите носят административно - наказателна отговорност.

Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Момчилград

Септември 2018 г.

Общински съветник разпространява манипулативни твърдения за община Момчилград

В навечерието на националния празник Деня на Съединението на България общински съветник от ГЕРБ грубо нападна община Момчилград с лъжливи и манипулативни твърдения. Длъжни бяхме да отговорим на нападките, но държахме да го направим след празничния ден.
За сведение на общинския съветник идеята за изграждане на асфалтов път до Дамбалъ възникна много преди той да е имал хабер, че ще се занимава с политика и много преди основаването на партията му. 
Първият проект за път до Дамбалъ беше одобрен още през пролетта на 2008 година от тогавашния земеделски министър Валери Цветанов. Година по-късно дори беше подписан договор за изграждането на пътя, но по ред причини това не се случи. При добро желание общинският съветник може да направи справка в община Момчилград. Ще му бъде предоставена пълна документация.
Конкретният повод за гнева на общинския съветник явно беше посещението на кмета на община Момчилград Сунай Хасан и екипа му на Дамбалъ. Повече от десетилетие община Момчилград организира и подпомага идващите в нощта срещу 6-ти май хора край извора на Дамбалъ. В този смисъл е съвсем естествено кметът и екипа му да направят оглед на пътя. Твърденията на общинския съветник, че община Момчилград "си присвоява чужди заслуги", са също лъжа и манипулация. И в двата случая, в които общинския съветник се опитва да заблуди обществото - пътя за Дамбалъ и моста при село Птичар, сме посочили ясно и точно откъде идва финансирането. 
Явно за времето, прекарано в политиката, общинският съветник не е разбрал, че за да се реализират успешни проекти проекти, между централна и местна власт трябва да има синхрон. Явно е и нещо друго, общинският съветник не е в час и с политиката, провеждана от партията му. При последното си посещение в Кърджали и района на министър-председателя Бойко Борисов даде да се разбере, че подкрепя всяка работеща община, независимо от коя партия се управлява.

Момчилградчани отбелязаха Деня на Съединението

Денят на Съединението - 6 септември отбелязаха момчилградчани пред мемориал Костницата в центъра на града. Венци и цветя поднесоха представители на общинското ръководство, граждани и обществени организации. Народният представител от ДПС Ерол Мехмед, кметът на Момчилград Сунай Хасан, председателя на общинския съвет Юмер Юсеин. Под звуците на химна тържествено бе издигнат националния флаг. 
"Днешният празник е велик ден в националната ни история, защото Съединението е не добиване на територии, не просто обединение на Княжество България и Източна Румелия, а отстоявана, споделена национална кауза. Нека духът на Съединението ни обедини и днес, когато най-много имаме нужда от това. И в името и просперитета на родния край, на България да останем сплотени!", каза в словото си кметът на Момчилград Сунай Хасан.
IMG 20180906 103943
IMG 20180906 103431

Пътят до Дамбалъ е почти готов

Оглед на новостроящия се път до популярната местност Дамбалъ направи кметът на община Момчилград Сунай Хасан. Придружаваха го заместниците му Севдалин Огнянов и Алие Ибрахим, както и Ахмед Ибрахим, кмет на село Груево, в чийто район се извършва строителството. Пътят се изгражда по инициатива на община Момчилград, а финансирането е от Министерство на земеделието, храните и горите чрез Южно централно държавно предприятие - Смолян. Тази пролет до местността Дамбалъ, където в нощта срещу 6-ти май хиляди търсят изцерение във водите на планински извор, се стигаше по черен път. Достъпът до култовия връх вече ще е значително по-лесен. Изградена е нова трошенокаменна настилка и са положени два пласта асфалтобетон, изградени са също пътни съоръжения - канафки и водостоци. В момента се оформят банкетите на пътя. Предстои поставянето на еластични огради на по-опасните и стръмни участъци.
Пътят, който започва от махала Язла на село Летовник и стига до самия връх, е дълъг 3 500 метра и е широк 3 метра. На места има разширения за разминаване и паркиране.
"Изграждането на пътя до Дамбалъ е наша стара идея. Реализирахме я благодарение на коструктивното сътрудничество с Министерство на земеделието, храните и горите. Улеснения достъп ще е от полза на хората, които посещават района. Надяваме се чрез новоизградения път потока от туристи към Дамбалъ да се увеличи", заяви кметът на община Момчилград Сунай Хасан.

IMG 18a9bec9603f71ed028359e65188ea38 V

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На ритуал по поднасянето на цветя пред Мемориал /Костницата/ по случай Деня на Съединението на България, който ще се състои на 6 септември от 10,30 часа.

Заповядайте!

Турнир по футбол организираха в Груево

Турнир по футбол на малки врати беше организиран в Груево от кмета на селото Ахмед Ибрахим. Проявата се проведе на новооткритата спортна площадка в училищния двор. В нея участваха любители на футбола от Груево и околните населени места. Гост на турнира беше кметът на община Момчилград Сунай Хасан, който поздрави участниците в турнира. 
"Особено приятно е, че дни след откриването на площадката, любителите на спорта в района вече я ползват. Надявам се, че и занапред ще е така", заяви Сунай Хасан. От името на младежката организация на ДПС в община Момчилград Ерсин Юмер награди футболистите със спортни екипи.
DSC 0008

Хиляди се стекоха на Елмалъ баба теке

Няколко хиляди души се събраха на традиционното есенно мае в религиозния комплекс "Елмалъ баба теке" край момчилградското село Биволяне. Дошлите на празника бяха от цяла България, много изселници в Западна Европа и Турция. Освен тях край Биволяне бяха дошли представители от алианската общност в Гърция.
Сред официалните гости, дошли да поздравят с празника алианската общност, бяха народният представител от Кърджалийско Ерол Мехмед, членът на ЦОП на ДПС Ердинч Хайрула, областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметът на община Момчилград Сунай Хасан и колегата му от Кирково Шинаси Сюлейман, бившият депутат Юнал Тасим. Малко по-късно към тях се присъедини и генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.
На дошлите на есенното майе беше раздаден пилаф. На сцената, построена за празника, през целия ден имаше изпълнители на саз, които свиреха традиционни песни. 
Търгът за продажба на месо от дарените на религиозния комплекс жертвени животни се правърна в истинска атракция. В наддаването се включи и кметът на Момчилград Сунай Хасан. Средствата от проведения търг остават за поддръжка на религиозния комплекс "Елмалъ баба теке".
DSC 0074
DSC 0079
DSC 0038
DSC 0087

Нова спортна площадка беше открита в Груево

Нова спортна площадка беше открита в село Груево. Лентата прерязаха кметът на общината Сунай Хасан, секретарят Бахатдин Ахмедов и кметът на населеното място Ахмед Ибрахим. Съоръжението се намира в двора на местното училище и е с площ почти 1000 квадратни метра, които са покрити с изкуствена трева. Площадката е оградена с висока ограда, а към нея има и уреди за фитнес на открито. Проектът е на стойност около 150 000 лева, а с реализирането му напълно се променя облика на училището в Груево.
"Изграждането на площадката е в изпълнение на политиката, която аз и екипът ми провеждаме - превръщането на населените места в по-добри места за живеене. Община Момчилград винаги е полагала усилия за развитието на масовия спорт. Груево е едно от големите населени места в общината и местните жители имаха нужда от ново и модерно място за спорт", заяви кметът Сунай Хасан. Той допълни, че предстои откриването на спортни съоръжения и в други населени места в общината.
"При всяка наша инициатива срещаме подкрепата на Сунай Хасан. Изграждането на площадката е пример за това", заяви Ахмед Ибрахим.

DSC 0024

Момчилград ще е домакин на национален турнир по тенис на маса

В Момчилград през уикенда ще се проведе Национален турнир "Млад олимпиец" за Купата на България. В състезанието ще се включат над 100 момчета и момичета до 12 години от Южна България. Турнирът ще се проведе на 30 септември и на 1 октомври от 9 часа в спортна зала на СКТМ "Родопи" - Момчилград.

Покана за заседание на общинския съвет на 28 септември 2017 г.

На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

 

         На 28. 09. 2017 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот”, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

 

 1. Отпускане на еднократна социална помощ на Ф. Р. Хасан, жител на с. Груево, общ. Момчилград
 2. Съгласуване на позиция и даване на мандат на Кмета на община Момчилград за участие в Общото събрание „Асоциация по ВиК - Кърджали”.
 3. Удължаване срока на Договор за учредено право на строеж върху недвижим имот – частна общинска собственост от 02.10.2012 г., сключен между община Момчилград и Хасан Ахмед Местан, с постоянен адрес гр. Момчилград, ул. „Пролет”.
 4. Вземане на решение за разпореждане с недвижим имот – частна общинска собственост, включен в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017г и одобряване на пазарната оценка.
 5. Продажба на имот – частна общинска собственост на собственика на законно построена върху него сграда.
 6. Обявяване на недвижим имот от публична в частна общинска собственост
 7. Учредяване вещно право на ползване върху земя по чл. 19 от ЗСПЗЗ, както и определяне условията, редът и обезщетението за ползване на земята. (от заседанието през юли – т . 2)
 8. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарна оценка.
 9. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с поземлени имоти – общинска собственост в община Момчилград през 2017 г., вземане на решение за разпореждане и одобряване на пазарните им оценки.
 10. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.
 11. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техническата инфраструктура за поземлен имот 000519 в землище на с. Гургулица, община Момчилград, ЕКАТТЕ 18126, собственост на Бедри Халибрям и одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна на предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди и отреждането му за животновъден обект.
 12. Одобряване на ПУП - ПП за елементите на техническата инфраструктура до ПИ 010002 в землище с. Соколино, ЕКАТТЕ 67882, собственост на Самет Ахмед и Фатме Ахмед за обект „Електросхема за подземна кабелна линия”.
 13. Промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Момчилград.
 14. Други.
 15. Питания

 

С уважение,

Юмер Юсеин, (П)

Председател на ОбС – Момчилград

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

 1. 09. 2017 г. – ВТОРНИК
 1. 13.30 часа по т. 2, 3, 6, 13 от Проекто - дневния ред
 2. 1. ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението
 3. 14. 00 часа пот. 1, 4, 5, 7, 8, 9, 13 от Проекто – дневния ред
 4. 2. ПК по Бюджет, финанси и икономика
 5. 15.00 часа по т. 12 от Проекто - дневния ред
 6. 3. ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика
 7. 16.00 часа по т.7, 9, 10 от Проекто - дневния ред
 8. 4. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология
 1. 09. 2017 г. – СРЯДА

 1. 14.00 часа по т. 8, 9 от Проекто - дневния ред
 2. 1. ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности, вероизповедания, наименование на обекти с местно значение и туризъм
 3. 15.00 часа по т. 1 от Проекто - дневния ред
 4. 2. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.
 5. 16.00 часа по т. 3, 4, 5, 6, 8, 11, 12 от Проекто - дневния ред
 6. 3. ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Момчилград отбеляза Деня на независимостта

Момчилград отбеляза 22-ри септември - Деня на независимостта на България. Момчилградчани и гости на града се събраха пред Мемориал-костницата, където бяха поднесени венци и цветя и беше издигнат националния трибагреник. Официален гост на тържеството беше народният представител от Момчилград Ерол Мехмед.
"Манифестът за обявяване на Независимостта е сред основополагащите документи в историята на българската държавност през 20 век.
Днес ние, наследниците на тази осъществена мечта, отдаваме дължимата почит на този велик за историята ден. Прекланяме се пред човешката смелост на тогавашните управници, въпреки колебанията, които сигурно са имали. Отдаваме почит на политическата им далновидност, че въпреки противоречията си, са взели смело и достойно решение в името на Отечеството и неговото бъдеще", заяви в приветствието си кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан.
След официалната част имаше културна програма, включваща изпълнение на стихове, песни и народни танци.

DSC 0016

DSC 0038

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На тържество по случай Деня на Независимостта на България, което ще се проведе пред Мемориал /Костницата/  на 22 септември от 10,00 часа.

Заповядайте!

Момчилград се включи в инициативата "Да изчистим България"

Момчилград за поредна година се включи в инициативата на bTV “Да изчистим България заедно”. Над 50 доброволци почистваха района на бившата хижа и отсечката от Момчилград до спирка "Джебел". От общинска администрация осигуриха чували и ръкавици за дошлите да почистват. Събраните боклуци бяха събирани на предварително определени места. Слад края на почистването чувалите с отпадъци яха извозени от специализирани автомобили.
"Радосното е, че повечето от хората, които се включиха в инициативата са млади. Повечето от дошлите да почистват бяха ученици", заяви Боряна Шерифова от отдел "Екология и чистота" в община Момчилград.

Монтират пожароизвестителни датчици в домовете на възрастни хора

Датчици за пожароизвестяване се монтират и в домовете на самотно живeeщи възрастни в община Момчилград. Инициативата е на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с община Момчилград и дирекция „Социално подпомагане“. Датчиците са осигурени от общинска администрация в Момчилград. Те се монтират в помещенията в които се намират отоплителните уреди. Датчиците реагират на дим с издаване на звуков сигнал, който може да бъде чут както от живеещите в жилището, така и от съседи.

Инж. Сунай Хасан присъства на откриването на новата учебна година в училище "Петър Берон"

Кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан присъства на откриването на новата учебна 2017-2018 година в Основно училище "Петър Берон" в града.
"Много съм развълнуван. Току-що срещнах първата си учителка. Точно преди 37 години и аз прекрачих прага на училище "Петър Берон", заяви инж. Сунай Хасан. Той поздрави всички първокласници и ученици, както и техните родители и учители.
Официални гости на тържеството бяха председателят на общинския съвет Юмер Юсеин и президентът на "Ротари" - Момчилград Айлин Адем.
След тържеството първокласниците влязоха през парадния вход на училището, промушвайки се пред огромна шестица. В класните стаи ги чакаше изненада. Всеки първолак имаше подаръци, осигурени от "Ротари". Община Момчилград също изненада най-малките ученици и както всяка година осигури за всеки от 120-те първокласника в общинските училища комплекти с учебни пособия.

DSC 0052

DSC 0067

DSC 0071DSC 0075

Момчилград се включва в инициативата "Да изчистим България заедно"

Общинска администрация – Момчилград за поредна година е партньор в инициативата на bTV “Да изчистим България заедно”, която ще се проведе на 16.09.2017 г. (събота). Под мотото „Играем чисто! България един отбор“ за седма поредна година стартира „Да изчистим България заедно“ – най-мащабната и успешна зелена инициатива у нас. Община - Момчилград ще осигури необходимите чували и ръкавици, които могат да се вземат предварително или в деня на кампанията. Събраните отпадъци трябва да се поставят в чували до контейнерите за битови отпадъци, от където ще бъдат извозвани от специализираните автомобили за сметосъбиране.
Желаещите да се присъединят към тази акция нека заповядат на 16 септември /събота/:
- от 08:00 часа пред Плувен комплекс Pool & Bar Dolce Vita и там ще се разпределим на 3 групи, за да можем да обхванем всички пътища до емблематичния ни Хотелски комплекс "MG", Момчилград.
- от 08:30 часа до ресторант „Воденицата”, откъдето започва почистването на пътя Момчилград – спирка Джебел.
В инициативата ще се включат доброволци от Общинска администрация, ДГС – Момчилград, ОУ „Д-р Петър Берон”, ПГ ТХВП и др.
Повече информация може да получите на тел.03631/ 88-53 –Местна дейност „Чистота”.
Нека да не забравяме, че ние се нуждаем много повече от нашата природа, отколкото тя от нас!

Огнеборци направиха демонстрационно занятие в Момчилград

Демонстрационно пожаро-тактическо занятие беше проведено пред сградата на общинска администрация в гр. Момчилград. Проявата беше посветена на седмицата на пожарната безопасност и Професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ 14–ти септември              

Занятието започна с провеждане на учебна евакуация на служителите от общинска администрация гр. Момчилград. След подаден сигнал от системата за пожароизвестяване всички служители се евакуираха в рамките на една минута. След учебната евакуация до сградата на общинска администрация гр. Момчилград беше показана и извършена демонстрация с пожарна техника.

Момчилградчани бяха запознати с пожарен автомобил Ивеко „Еврокарго” и оборудването му, като хидравлични инструменти за извършване на спасителни дейности, електрически генератор, моторни инструменти и др.

Представина беше също и автомеханична стълба Ивеко „FF“ от РСПБЗН Кърджали, която в случай на нужда може да се ползва и от службата в Момчилград. 30-метровата стълба се показва за първи път пред обществеността от града и предизвика най-голям интерес, особено при децата, които присъстваха на демонстрационното занятие.   IMG 20170912 102525 1

Деца от Общински детски комплекс в Момчилград участваха в международен пленер

Елица Караусева на 13 г. и Карделен Исмаил на 12 г. от Школата по изобразително изкуство към Общински детски комплект /ОДК/ в Момчилград, с ръководител Севинч Еминова, участваха за първи път в VI Детско-юношески пленер „Арт пристан Русе 2017”. Главен организатор на събитието беше сдружение с нестопанска цел „Детски пристан Русе“. В пленера се включиха 23 деца от школи и училища от страната - Кърджали, Габрово, Русе, както и представители от Румъния.
За четири дни децата имаха възможност да творят в областите живопис, фотография и литература, изразявайки своя поглед върху темата, както и да се насладят на възхитителната архитектура на Русе, градът наричан в България „Малката Виена“. С изключителни впечатления останаха децата от Паметника на свободата и Доходното здание - символи на града, от Историческия музей, Библиотеката, Мъжката гимназия, Екомузея. Момчилградските деца разгледаха и пясъчните триметрови скулптури на брега на Дунав, дело на автори от 8 страни.
Пленерът завърши с изложба с детските творби, която стана достояние на обществеността в града. През октомври и ноември 2017, детските рисунки ще бъдат изложени в Mall Rousse и Регионална библиотека “Любен Каравелов” Русе
Възможност за творческа изява, споделяне на идеи, нови приятелства, натрупване на богати впечатления в съвместната работа на децата – това беше основната идея на пленера.

Elitsa

Kardelen

plener

Пожарната в Момчилград обяви 12 септември за ден на отворените врати

Дните от 11 до 17 септември са обявени за „Седмица на пожарната безопасност”. Повод за това е професионалният празник на служителите от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР –14 септември. От РС"ПБЗН" Момчилград  канят всички, които желаят да се запознаят с труда на огнебореца, да посетят службата на 12.09.2017 г. който е обявен за „Ден на отворени врати“. Дните 12, 13 и 15.09.2017 г. в часовия диапазон от 10,00 до 12,00 ч. са обявени за приемни дни на началника на службата. На 13.09.2017 г. от 11,00 ч. пред сградата на общинска администрация гр. Момчилград ще бъде извършен показ и демонстрация на пожарната и спасителна техника.

През седмицата ще бъде проведена среща с бивши служители на службата и ще бъдат положени цветя на гроба на служител загинал при изпълнение на служебния си дълг.

Използваме повода във връзка с продължаващото засушаване да призовем населението и гостите на общината стриктно да спазват правилата за пожарна безопасност. Запаленият в сухи треви огън и изгарянето на отпадъци в сухото и горещо време крие сериозна заплаха.  Евентуална поява на вятър в тази усложнена обстановка би довела до прехвърляне на огъня от сухите треви в горските масиви или в земеделски площи. 

Обръщаме внимание на всички, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци. За това си действие извършителите носят административно - наказателна отговорност.

Напомняме също, че в общинска администрация гр. Момчилград продължава набирането на доброволци за доброволно формирование „Момчилград 2016“ за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях към община Момчилград. За по-вече информация може да се обърнете към общинска администрация гр. Момчилград или Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” гр. Момчилград.

В петък вечер ще се пръска срещу комари

На 08 септември /петък/ 2017 година фирма "Бовлад" ще извърши пръскане срещу комари с препарата "Биотек" на територията на Момчилград от 20:00 часа до полунощ. От фирмата съветват гражданите в посоченото време да не излизат на открито и да затварят прозорците на домовете си.
Препаратът не представлява опасност за живота и здравето на хората и животните. Той е аерозолен и ще се разнесе до половин час след пръскането.
Община Момчилград

Момчилград отбеляза Деня на Съединението

Празникът на Съединението 6 септември събра момчилгардчани пред Мемориал /Костницата/ в центъра на града. Венци и цветя поднесоха представители на общинското ръководство, граждани и обществени организации. Под звуците на химна тържествено бе издигнат националния флаг.

С тържествено слово честити празника на съгражданите си кметът на общината инж.Сунай Хасан. "Днешният празник е велик ден в националната ни история - каза в словото си той -  защото СЪЕДИНЕНИЕТО е не добиване на територии, не просто обединение на Княжество България и Източна Румелия, а отстоявана, споделена национална кауза. Нека духът на Съединението ни обедини и днес, когато най-много имаме нужда от това. И в името и просперитета на родния край, на България да останем сплотени!".

sait2

sait3

 

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На ритуал по поднасянето на цветя пред Мемориал /Костницата/ по случай Деня на Съединението на България, който ще се състои на 6 септември от 10,15 часа.

Заповядайте!

Хиляди се стекоха на Елмалъ баба теке

Няколко хиляди души се събраха на традиционното есенно мае на Елмалъ баба теке край момчилградското село Биволяне. Дошлите на празника бяха от цяла България, както и много изселници в Западна Европа и Турция. Освен тях край Биволяне бяха дошли представители от алиански общонсти в Турция, Гърция, Румъния и Македония.
За доброто настроение на дошлите да отбележат празника се погрижиха артистите от сцена "Кадрие Лятифова" към кърджалийския театър "Димитър Димов". Имаше и изпълненители на традиционния струнен инструмент саз, които свириха традиционни мелодии.
Молитва за здраве и берекет отслужиха бившият главен мюфтия Фикри Сали и Мехмедали деде.
Сред официалните гости бяха заместник председателят на ДПС и кмет на община Кърджали инж. Хасан Азис, народните представители от Кърджалийско Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, областният лидер на ДПС Изет Шабан, кметовете на общините Ардино Ресми Мурад, на Кирково Шинаси Сюлейман, председатели на общински съвети, общински съветници, представители на общини от региона.
"Имаме двоен празник - третия ден от Курбан байряма и маето на Елмалъ баба теке. Поздравявам всички и пожелавам да бъдем все така единни", заяви от трибуната кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан. Инж. Хасан Азис също призова присъстващите кам единство и ги поздрави присъстващите от името на почетния председател на ДСП д-р Ахмед Доган.
"Има две красиви думи пълни със смисъл. Едната е българска - другар, което означава спътник, а другата дума - турската, е дост, което означава приятел. И двете думи за съжаление вече са придобили политическо значение. Тук е мястото да го кажа, защото думичката дост е най-често използваната в религиозните стихове-песнопения, част от обредната система на алианите бекташи. И тъй като тези красиви думи придобиват политическо съдържание, аз се обръщам към вас с обични мои приятели", заяви народният представител Ерол Мехмед, който родом е от района на Биволяне.
След официалната част на присъстващите беше раздаден пилаф. Атракцията на деня беше търгът за продажба на месо от жертвени животни, средствата от който остават за подръжка на религиозния комплекс Елмалъ баба теке.

DSC 0016

DSC 0030

DSC 0036

DSC 0052

DSC 0055

DSC 0094

Честит Кубран байрам

Скъпи жители и гости на община Момчилград,

Поздравявам ви с големия мюсюлмански празник Курбан байрам. Нека в тези светли дни отворим сърцата си, за да стане всеки един от нас по-добър!

Бъдете живи и здрави! Нека щастието не напуска домовете ви!

Кмет на община Момчилград,

инж. Сунай Хасан

Стартира държавното първенство по тенис на маса в Момчилград

65 участника от 14 мъжки и 2 женски отбора от цяла България участват в държавното първенство по тенис на маса за ветерани в Момчилград, което се провежда под патронажа на кмета на общината инж. Сунай Хасан. Стартът на шампионата беше даден в петък. Гости на официалното откриване бяха кметът на Момчилград инж. Сунай Хасан и Здравка Йорданова, президент на „Българската мастърс Федерация“.

„Момчилград е с дългогодишни традиции в тениса на маса“, заяви пред спортистите ветерани инж. Сунай Хасан. Той допълни, че също както много момчилградчани е тренирал този спорт.

„Приятно изненадана съм от посрещането в Момчилград“, каза Здравка Йорданова. Тя връчи на кмета на общината почетен плакет на федерацията.

Вицепрезидентът на Международната асоциация по тенис на маса за ветерани Димитър Караиванов прочете поздравителе адрес към участниците в първенството от шампиона Даниела Гергелчева, която е почетен гражданин на Момчилград. Кметът инж. Сунай Хасан, Здравка Йорданова и президентът на местния спортен клуб по тенис на маса в Ерсин Юмер получиха купи, спечелени на различни състезания от Гергелчева.

След официалната част инж. Сунай Хасан и Димитър Караиванов направиха кратък демонстационен мач по тенис на маса.

tenis veterani 5

tenis veterani 2

tenis veterani 4

tenis veterani 3

Програма на държавното първенство по тенис на маса за ветерани

29.09.2016 г. четвъртък:

14.00 ч. – 17.00 ч.                              - Пристигане в Момчилград – настаняване

17.00 ч. – 18.00 ч.                              - Регистрация на участниците в  спортната зала

     18.00 ч.                               - Техническа конференция в спортната зала                                  

30.09.2016 г. петък:

09.30 ч. – 13.00 ч.                             - състезания по програма - групи

13.00 ч. – 14.30 ч.                             - почивка

14.30 ч. – 15.00 ч.                             - официално откриване

15.00 ч. – 19.00 ч.                             - състезания по програма - групи

                 20.30 ч.                             - „Среща на поколенията” в ресторант „Басейна

01.10.2016 г.събота:

09.30 ч. – 13.00 ч.                             - състезания по програма - елиминиране

13.00 ч. – 14.30 ч.                             - почивка

14.30 ч. – 19.00 ч.                             - състезания по програма - елиминиране

02.10.2016 г. неделя:

09.30 ч. – 13.00 ч.                             -  полуфинали ифинали

13.00 ч. – 14.00 ч.                         -награждаване и закриване

Момчилград е домакин на държавно първенство по тенис на маса

Момчилград ще бъде домакин на Държавно първенство по тенис на маса за ветерани. То ще се проведе от 30 септември до 2 октомври и е под патронажа на кмета на общината инж. Сунай Хасан. Досега участие в първенството са потвърдили 8 мъжки и 4 женски отбора, но записванията продължават. Участниците ще бъдат разделени в 3 възрастови групи - от 40 до 49 години, от 50 до 59 г. и над 60 години. Официалното откриване на първенството е насрочено за 14,30 часа в петък. В същия ден ще се играят и състезания по групи. Вечерта е предвидена "Среща на поколенията". В съботния ден ще бъдат елиминациите, а в неделя ще се играят полуфиналите и финалите. От 13 до 14 часа ще бъде награждаването и официалното закриване на първенството.

Над 2 000 туристи посетиха Татул

Община Момчилград беше обект на засилен интерес от туристи през изминалите 4 почивни дни. Над 2 000 бяха посетителите на Светилището на Орфей край момчилградското село Татул. Голям брой туристи имаше и на останалите туристически обекти в района - Харман кая, Вкаменената гора и Елмалъ баба теке. Десетки бяха любителите на природата, които наблюдаваха дивите животни и зубрите в ловно стопанство "Студен кладенец".

Момчилград отбеляза Независимостта на България

Момчилградчани отбелязаха Деня на Независимостта на България с тържество в центъра на града. Церемонията започна поднасяне на венец и цветя пред Мемориал Костницата и с вдигане на националния трибагреник на фона на българския химн.
"Аз съм щастлив, че мога в този момент не само да поздравя всички вас, но и за пореден път да заявя готовността си да работя за нашия град, за нашата община така, щото всеки следващ ден да е по-добър от миналия. Това е измерението на нашата признателност към онези, които през далечната 1908 г. направиха необходимото, за да се сбъдне мечтата на цял един народ - българско самостоятелно държавно съществуване", заяви в словото си кметът на Момчилград инж. Сунай Хасан. Официален гост на тържеството за празника беше народният представител Ердинч Хайрула.
Празничната програма продължи с изпълненията на малките мажоретки, на детска вокална група към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс Момчилград и фолклорната група "Родопея".2209 22209 3

2209 42209 5

2209 6

П О К А Н А №8 за заседание на ОбС-Момчилград на 29.09.2016 г.

  

П О К А Н А   №8

 20.  09.  2016 г.

 

           На основание чл. 23, ал. 4, т. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация 

СВИКВАМ:

         На  29. 09. 2016 г. /четвъртък/ от 10. 00 часа в залата на читалище „Нов Живот” /бившия ресторант „Розари”/, находяща се на ул. „Момчил войвода” №2, заседание на ОбС – Момчилград при следния  проект:

                

ДНЕВЕН РЕД:

 

              1. Кандидатстване на НЧ „Нов живот - 1926” гр. Момчилград по ПРСР за периода 2014 -2020 г. с проектно предложение ”Ремонт, оборудване и обзавеждане на Народно Читалище „Нов живот 1926” гр. Момчилград”.

               2. Кандидатстване на община Момчилград по ПРСР за периода 2014-2020 г. с проектно предложение ”Реконструкция и рехабилитация на съществуващи улици и тротоари в гр. Момчилград”.

               3. Кандидатстване на община Момчилград по ПРСР за периода 2014-2020 г. с проектно предложение „Реконструкция и рехабилитация на съществуващи общински пътища в община Момчилград”.

               4. Кандидатстване на община Момчилград по ПРСР за периода 2014-2020 г. с проектно предложение „Реконструкция, рехабилитация и изграждане на водоснабдителни системи и съоръжения в населените места на община Момчилград”.

              5. Кандидатстване с проектно предложение по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05М90Р001 – 2.05 „Активно включване” на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020.

               6. Преобразуване на Обединен детски комплекс, гр. Момчилград в Център за подкрепа на личностното развитие – ОДК, гр. Момчилград и приемане на Правилник за дейността на ЦПЛР – ОДК Момчилград.

              7. Актуализация на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2016 г.

               8. Предварително съгласие за преминаване през ЗЗ от ОПФ във връзка с утвърждаване на трасе и площадка и смяна предназначението на части от имоти за изграждане на обект: „Довеждащ колектор за отпадъчни води от с. Соколино до съществуваща ревизионна шахта пред завод „Върбица”, гр. Момчилград”.

               9. Предварително съгласие за преминаване през ЗЗ от ОПФ във връзка с утвърждаване на трасе и площадка, и смяна предназначението на част от имот за изграждане на обект: „Допълнително водоснабдяване на с. Равен и с. Чобанка, мах. Кедикчал”.

               10. 1. Обявяване на имоти – ПОС в ЧОС;2. Безвъзмездно прехвърляне в собственост на държавата имоти – ЧОС, които се засягат от строителството на обект „Укрепване на републикански път ІІ- 59 „Момчилград – Крумовград- Ивайловград” участък от км. 18+250 до км. 18+820”.

              11. Даване съгласие за безвъзмездно прехвърляне на имоти – частна държавна собственост по КВС на землище Неофит Бозвелиево в полза на община Момчилград.

               12. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти -общинска собственост през 2016 година и вземане на решение за отдаване под наем насъщите за монтиране на базови станции на GSM оператор.

               13. Актуализация на Програма за управление и разпореждане с поземлени имоти общинска собственост в община Момчилград.

               14. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техн. инфраструктура за ПИ №20, масив №501 по плана на новообразуваните имоти в м. „Мамулица”, земл. Момчилград, собственост на Али Хасан Али, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ по §4 от ЗСПЗЗ в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.

               15. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техн. инфраструктура за ПИ №14, масив №501 по плана на новообразуваните имоти в м. „Мамулица”, земл. Момчилград, собственост на Мехмед Бахтияр Хасан, във връзка с промяна предназначението на имота от ЗЗ по §4  в имот за неземеделски нужди и отреждането му за жилищна зона – Жм с ниско етажно застрояване.

               16. Разрешение за изготвяне на ПУП – ПЗ и съответните схеми на техн. инфраструктура за имоти: 0510451 051060 и 051057 в землище на с. Груево, местности съответно: „Бузаллък” и „Кору ичи”, ЕКАТТЕ 17988, община Момчилград, собственост на „Централ” ЕООД представлявано от Селма Акиф Акиф, одобряване на задание за проектиране, във връзка с промяна предназначението на имотите от земеделска земя в имоти за неземеделски нужди и отреждането им за „Обществено – обслужващи и рекреационни дейности” – СОП.

               17. Други.

18. Питания.

С уважение,

ЮМЕР ЮСЕИН,     /П/

Председател на ОбС - Момчилград

 

ЗАСЕДАНИЯ НА ПОСТОЯННИТЕ КОМИСИИ

НА ОбС – МОМЧИЛГРАД

26. 09. 2016 г. –ПОНЕДЕЛНИК

15.00 часа пот. 6   

от Проекто - дневния ред

1.ПК по Транспорт, промишленост, търговия, приватизация, следприватизационен контрол и енергетика

15.30 часа по т. 6, 8, 9, 12, 13, 14, 15 и т. 16  

от Проекто - дневния ред

2. ПК по Селско стопанство, гори, води и екология

27.09. 2016 г. –ВТОРНИК

15. 30 часа по т. 5 и т. 6

  от Проекто - дневния ред

1. ПК по Здравеопазване, социални дейности и закрила на детето.

16.00 часа по т. 1, 2, 3, 4, 6, 10, 11

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Законност, обществен ред и административно обслужване на населението

     28.09. 2016 г. –СРЯДА

15.00 часа по т. 5, 6 

от Проекто - дневния ред

1. ПК по Бюджет, финанси и икономика

15.30 часа по т.1 и т. 6

от Проекто - дневния ред

2.ПК по Образование, спорт, култура, младежки дейности,  вероизповедания,  наименование на обекти с местно значение и туризъм

16.00 часа по т. 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15и т. 16   

от Проекто - дневния ред

3.ПК по Териториално устройство, благоустрояване, строителство и общинска собственост

 

 

Забележка: Комисиите ще се проведат в залата на Община Момчилград или в стая №5 !

Покана

Ръководството на Община Момчилград

КАНИ

Жителите и гостите на общината

На тържество по случай Деня на Независимостта на България, което ще се проведе пред Мемориал /Костницата/  на 22 септември от 10,30 часа.

Заповядайте!

Община Момчилград изненада първокласниците с подаръци на първия учебен ден

127-те първокласници в 6-те училища на община Момчилград получиха учебни помагала на първия учебен ден. Подаръците бяха осигурени от общинското ръководство и включват 8 тетрадки, гланцово блокче, блок за рисуване, фулмастери, пластелин, акварелни боички, триъгълници, линии и др.
Кметът на общината Сунай Хасан откри новата учебна година в Средно училище "Никола Вапцаров" и връчи лично подаръците на първолаците.
"Вашият първи учебен ден е начало на едно вълнуващо пътешествие. То не винаги ще е лесно, но без съмнение ще бъде интересно", обърна се към първокласниците общинският кмет.
В останалите 5 общински училища представители на общинското ръководство също участваха в откриването на новата учебна година и раздадоха подаръци на първокласниците.

IMG 2733

IMG 2740

IMG 2743

IMG 2748

IMG 2764

IMG 2773

IMG 2781

IMG 2792

IMG 2802

Обръщение на кмета на Община Момчилград Сунай Хасан по повод 15-ти септември

За мен е чест и отговорност да участвам в откриването на новата учебна година. Поздравявам ви с първия учебен ден и ви пожелавам пълноценни и творчески дни.
Така обичаното лято отмина и е време отново за училищните занимания. Някои от учениците са били на море, планина, други са играли навън, трети са стояли по цял ден пред компютритe, но сега всички ние тук сме заедно и даваме началото на новата учебна година. За едни тази година ще е първа, за други – поредна, за трети – последна. Най – вълнуващ е празникът за първокласниците.
МИЛИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ,
Вие сте най-развълнувани днес. Може би и уплашени. Искам да ми повярвате – Вашият първи учебен ден е начало на едно вълнуващо пътешествие. То не винаги ще е лесно, но без съмнение ще бъде интересно . Отговорната задача да бъде ваша опора по пътя на знанието се пада на един човек, който ще остане завинаги в сърцата и умовете ви – Вашият първи учител. Доверете му се, той знае посоката и уверено ще ви води по пътя на познанието, ще ви подкрепя, когато се чувствате несигурни и ще ви окуражава, когато е нужно.
Драги ученици,
Пожелавам ви да сте здрави, енергични и вдъхновени, както е присъщо на младостта. Ако искате успехи, правете нещата, които обичате. С помощта на учителите си открийте таланта си. Всеки се ражда различен и ще има свой, неповторим път за реализация. Заедно с Вашите учители и родители трябва да откриете своите възможности за бъдещето и да се стремите към тях. Бъдете смели, не се страхувайте. Не трябва да се страхувате, че ще сгрешите. Често точно чрез грешките се стига до търсените открития.
Драги Учители,
На вас пожелавам с много сила и енергия да създавате и пазите богатството на това учебно заведение – неговите ученици. Нека всеки ден имате поводи за гордост и с усмивка да казвате „аз съм техният учител”.

Уважаеми родители,
Конфликтът между поколенията идва от това, че младите получават множество съвети, а трябва да видят пример. Колкото и часове по безопасност на движение да се въведат, детето трудно ще се научи да пресича правилно улицата, ако татко му или майка му пресичат неправилно. Необходимо е младите да видят ясно нашия пример и отношение към знанието, към природата, към хората, нашето чувство за отговорност и справедливост.
Благодаря за дадената ми възможност да споделя с всички вас този ден, скъпи учители и ученици! Днес е денят на децата, родителите и нашия спомен.
На добър час! Успешна учебна година!

инж. Сунай Хасан

Поздравление по случай Първия учебен ден

Кметът на община Момчилград инж. Сунай Хасан и ръководството на общината поздравяват всички ученици и учители с 15-ти септември - Първия учебен ден! С пожелание за здраве, успешна и ползотворна нова учебна година, изпълнена с много хубави емоции и усмивки!

Честит да ни е свещеният празник Курбан Байрам!

Уважаеми момчилградчани,
Честит да ни е свещеният празник Курбан Байрам! Нека в тези светли дни да загърбим лошото и да се отдадем на радостта от срещи с близки, роднини и приятели. Благи думи и добри дела да съпътстват живота ни !
ЧЕСТИТ КУРБАН БАЙРАМ!
Сунай Хасан, кмет на община Момчилград

Седмицата на пожарната безопасност 12 – 18 септември 2016 г.

В периода от 12 до 18 септември 2016 г. предстои провеждане на традиционната Седмица на пожарната безопасност, а честването на Професионалния празник на служителите от ГДПБЗН-МВР ще бъде на 14 септември. На тази дата през 1905 г. в гр.София се провежда Първия пожарникарски събор. Участие в него вземат 17 пожарни командири от страната, като за първи път се обединяват и единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България.

През тази седмица се провеждат редица мероприятия с цел популяризиране дейността на органите за пожарна безопасност и защита на населението (ПБЗН), както и мерките за недопускане на пожари. Част от предвидените от РДПБЗН Кърджали и РСПБЗН Момчилград са:

- На 12.09.2016 г. в гр. Кърджали ще се проведе брифинг с представителите на медиите по актуални въпроси от дейността на РДПБЗН Кърджали, доброволчеството, пожарната обстановка и мерките за недопускане на пожари.

-Във всички районни служби „ПБЗН“, включително и в гр.Момчилград на 12, 13 и 15.09.2016 г. от 10,00 до 12,00 ч. са организирани приемни с открити телефонни линии за граждани, а на 15.09.2016 г. ще се проведе Ден на отворени врати.

-На 13.09.2016 г. от 10,00 ч. на бул. „България“ в гр.Кърджали ще се извърши обществено представяне на обновената по линия на европейски програми техника и тактико – технически способности на силите и средствата за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации. Ще бъдат демонстрирани умения на млади огнеборци и състезатели по пожаро-приложен спорт.

-На 16.09.2016 г. от 10,00 ч. в СОУ „Н.Й.Вапцаров“ гр. Момчилград ще бъде проведено демонстрационно занятие пред учениците и персонала на СОУ „Н.Й.Вапцаров“ и ОУ „Д-р П. Берон“ гр. Момчилград .

-През седмицата се провежда и традиционна дарителска кампания за подпомагане децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители на ПБЗН.

Използваме повода да напомним на жителите и гостите на община Момчилград стриктно да спазват изискванията за пожарна безопасност и недопускане на пожари във връзка с повишената пожарна опасност към настоящия момент.

В община Момчилград тече създаването на доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях, като процеса не е еднократен и всеки желаещ, отговарящ на условията може да подаде заявление за членство до кмета на община Момчилград. Подробни изисквания за кандидатите и процедурата може да се видят на сайта на ГДПБЗН-МВР http://www.nspbzn.mvr.bg/Za_NSPBZN/Deinost/dobrovolni_form.htm.

Момчилград почете Съединението на България

Момчилград отбеляза Деня на Съединението на България. Момчилградчани се събраха пред Мемориала на загиналите през войните /Костницата/ и положиха венец и цветя. Тук бяха кметът на общината Сунай Хасан, председателят на общинския съвет Юмер Юсеин, общински съветници, служители на администрацията, кметове на населени места. Под звуците на химна беше издигнат националния трибагреник.

saedinenie1

Стотици се стекоха на събора край Елмалъ Баба теке

Стотици вярващи от България и чужбина се стекоха на традиционния събор, който се проведе на Елмалъ Баба теке край момчилградското село Биволяне. С този събор се дава началото на поредицата есенни майета в района. Да уважат празника до религиозния обект бяха дошли не само местни жители, а и много гости от Турция и Гърция. Тук бяха депутатите от района Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, бившият им колега Юнал Тасим, кметът на Момчилград Сунай Хасан, заместникът му Ерол Мехмед и секретаря на общината Бахатдин Ахмедов. Десетки животни бяха принесени в жертва, а на присъстващите беше раздаден курбан. Част от месото на жертвените животни, както и други предмети бяха разпродадени на традиционен търг, парите от който ще послужат за подготовката на събора през следващата година.

Покана

Ръководството на Община Момчилград

 

КАНИ

 

Жителите и гостите на общината

 

На ритуал по поднасянето на цветя пред Мемориал /Костницата/ по случай Деня на Съединението на България, който ще се състои на 6 септември от 10,15 часа.

 

Заповядайте

В събота ще се проведе есенния събор на Елмалъ баба теке

Традиционният есенен събор ще се проведе на Елмалъ Баба теке на 3 септември /събота/. Очаква се стотици жители на общината, вътрешността на страната и чужбина да се стекат край в момчилградското село Биволяне. Събора започва след 11 часа. Край текето ще бъде раздаван курбан. Предвидена е и програма с музикални изпълнения. По време на събора ще се проведе и традиционния благотворителен търг. Събраните от него средства се използват за организацията на културно-религиозния празник през следващата година. Съборът на Емалъ Баба теке дава началото на есенните събори на територията на община Момчилград.

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос