Община Момчилград настоява за ремонт на над 60 км републикански пътища

Община Момчилград настоява държавата да вземе мерки и да ремонтира спешно над 60 километра републикански пътища в района. Кметът на общината Илкнур Кязим изпрати писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" с копие до областния управител на Кърджали и до директора на Областно пътно управление. В него се описва, че състоянието на част от пътищата от републиканската пътна мрежа, преминаващи през територията на Община Момчилград, особено тези от третокласната, са в крайно незадоволително с много дупки в асфалтовата настилка, неравности, затлачени канавки, непочистени храсти и дървета. Някои участъци са в окаяно състояние и с малък габарит, водостоци с малки отвори и проводимост, която при проливни дъждове не може да поеме количеството вода и това води до прекъсване на пътищата, а селата остават с дни без връзка.
"Обръщаме се към Вас от името на жителите и кметовете на селата Прогрес, Горско Дюлево, Каменец, Птичар, Равен, Татул, Чобанка, Вряло, Биволяне, Нановица, Постник, Девинци, Неофит Бозвели, Лале, Гургулица, и собствениците и ползвателите на Дивечовъдната станция „Студен кладенец" в община Момчилград .
Население от 3 000 души, живущи в гореспоменатите села ежедневно ползват пътя Момчилград - Равен - Нановица - Гургулица - Зорница. Гости от страната и чужбина на Дивечовъдната станция „Студен кладенец" също ползват често този път", се казва още в писмото. В него се настоява да бъдат предприети всички необходими действия за извършване на основен ремонт на този републикански път, който е с дължина 27,400 км.
В подобно окаяно състояние е и състоянието на републиканския път, свързващ Момчилград с Крумовград през селата Подкова, Кукуряк и Токачка с дължина от 19,500 км. Пътят обслужва населението на 3 общини – Момчилград, Кирково и Крумовград, а състоянието му е крайно незадоволително с много дупки в асфалтовата настилка, неравности, затлачени канавки, непочистени храсти и дървета.
При това състояние скоро пътя ще бъде непроходим, категорични са специалистите в община Момчилград.
Третият важен републикански път, който е в лошо състояние е Момчилград - Звездел - Токачка - Крумовград с дължина 15,400 км., който обслужва населени места на двете общини.
В общинска администрация са категорични, че изброените пътища са опасни и движението по тях може да предизвика тежки произшествия и да бъдат отнети човешки животи, ако не бъдат взети съответните мерки.
"Настояваме Агенция „Пътна инфраструктура” в най-кратък срок да осигури необходимите средства и да извърши основен ремонт на пътищата от Републиканската пътна мрежа преминаващи през територията на община Момчилград", се казва в писмото.
"В общинска администрация са внесени подписки на живеещите в населените места, които използват разбитите републикански пътища. Хората са недоволни, защото плащат винетки, а държавата нехае за състоянието на пътищата. Проблемът е от години, а търпението на засегнатите се изчерпва и не е изключено напрежението да ескалира", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

viber image 2022 02 09 10 04 55 010

2022 02 09 10 04 51 924

Печат Е-мейл

Побратимени общини

Община ИзмитГоляма Община БурсаОбщина Байрамич

Община БорноваОбщина Язмос